Cauberg verdwijnt uit finale Amstel Gold Race
woensdag 15 februari 2017 om 13:20

Cauberg verdwijnt uit finale Amstel Gold Race

De Cauberg maakt dit jaar geen deel uit van de finale van de Amstel Gold Race. De organisatie van de Limburgse heuvelklassieker maakte vandaag bekend dat het de beklimming van de Valkenburgse scherprechter in de finaleronde schrapt. Het hoopt hiermee op een minder voorspelbaar koersverloop.

“Door de laatste klim van de Cauberg uit ons parcours te halen hopen we op een meer open wedstrijd, waarbij er meer kanshebbers zullen zijn en de aanvallers meer kansen krijgen”, legt koersdirecteur Leo van Vliet uit.

Na de start in Maastricht rijden de renners drie lussen door Zuid-Limburg. De laatste beklimming van de Cauberg ligt nu op 19 kilometer van de aankomst. Na een derde passage volgt een finaleronde met een beklimming van de Geulhemmerberg en de Bemelerberg, waarna het peloton koers zet richting de aankomst in Vilt. De wedstrijd staat op de kalender op Paaszondag 16 april.

[poll id=”435″]

Amstel Gold Race 2017

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
15 februari 2017 13:39
Die hele finale had op de schop gemoeten. Aankomst niet op de Cauberg vind ik op zich een goed idee, maar de finale is nu echt te makkelijk. Die Bemelerberg stelt natuurlijk niks voor. De Eyserbosweg en de Keutenberg moeten weer een prominente rol krijgen in de finale krijgen. Dat zijn de enige twee beklimmingen waar de beste klimmers echt het verschil kunnen maken.
15 februari 2017 13:40
Niet echt de manier om het aantal potentiële winnaars te verhogen. Van punchers en machtsprinters vroeger naar sterke sprinters.
15 februari 2017 13:42
Ik vergeet trouwens nog Swift, Colbrelli en ook Lobato.

Nog meer ploegen die een sprint niet erg vinden.
15 februari 2017 13:43
De Amstel Gold Race is al jaren een saaie koers. Maar hoe saai en kleurloos het ook was, ik keek altijd uit naar de apotheose op de Cauberg. De ultieme krachtsexplosie van diverse kanshebbers en een orkaan van geluid vanuit de volgelopen horeca-gelegenheden in Valkenburg ga ik zeker missen.

Ik vind het jammer.
15 februari 2017 13:44
De koers gaat volgens mij hierdoor in 99,9% in een massasprint eindigen.
I.p.v. de finale zwaarder te maken, wordt het juist eenvoudiger. Wegrijden op de Cauberg en dan nog 19km. Nee, de Amstel Gold Race is zo ten dode opgeschreven.
Voor een topkoers moet het toch zeker wel mogelijk zijn een andere finale te verzinnen, dan dit.
15 februari 2017 13:47
Bla bla bla het is hier ook nooit goed. Laten we eerst maar eens kijken wat het brengt ik heb er wel een goed gevoel bij. Veel meer renners die denken een kans te hebben.
15 februari 2017 13:48
Op de Cauberg kon de beste Gilbert (de laatste jaren reed er niemand sneller naar boven) een gaatje slaan van 4-5 seconden. En dan? 19km solo tegen een peloton?
15 februari 2017 13:49
Ze hadden veel beter de laatste 'ronde' eruit kunnen halen en de oude finale met Eiserbosweg, Keuteberg en Cauberg. De Geulemherberg en Bemelerberg daar gaat echt niemand wegrijden als er nog een grote groep met knechten rijd.
De finish vanuit de andere kant dan nu, want er ligt toch helemaal geen andere weg dan de Cauberg op?
15 februari 2017 13:52
@flashke: het is natuurlijk wel een verschil of je gat probeert te slaan als boven de finish ligt of als het nog 19 km. te gaan is. Ik kan je nu al zeggen dat degene(n) die wegrijden op de Cauberg dit jaar meer dan 4-5 seconden zullen hebben.
15 februari 2017 13:53
Prima, met de Scheldeprijs en Waalse Pijl de saaiste koers van het voorjaar. Kan alleen maar beter worden. Wel jammer dat de finale nu wel lichter lijkt te worden, een massasprint (Sagen als ie meedoet) ligt voor de hand.
15 februari 2017 13:53
@Koos: blijkbaar wel, kijk maar naar het kaartje. Het zwarte lijntje is de laatste ronde.
15 februari 2017 13:55
Zelfs een amateurpeloton rijdt op de Bemelerberg en groupe om hoog. Gewoon niets uit te halen daar.

Een nieuwtje voor Dhr. van Vliet: De Cauberg legde de boel niet lam. De aanloop naar de Cauberg was (ook in de oude versie) te lang te makkelijk zodat je op je ploeg kon vertrouwen voor de finale in de aanloop naar de Cauberg.

Wil je het aanvallers makkelijker maken, dan moet je zorgen voor weinig rustmomenten in de finale. In noem maar iets: Bemelerberg, Cauberg en direct de Geulhemmerberg op, linksaf en finishen na 300 meter ofzo.

Dan heb je telkens maar een kort stukje waar je ploeg je kan helpen. Een goede aanvaller is dan in de mogelijkheid om weg te blijven. Nu kun je als ploeg de Bemelerberg op rijden en geen kip die daar een significant verschil bij elkaar kan fietsen. Saai.
15 februari 2017 13:55
Waardeloos
15 februari 2017 13:55
@moosje. Ga eens lekker wandelen in Valkenburg en dan neem je het schema
van de AGR mee.
Dan kun je zien , dat ze niet de weg naar Valkenburg nemen , maar de weg naar
Vilt, deze is dan tot aan de Finisch ongeveer zo plat als een cent.
Het wandelen doet je dan ook nog goed, en dan ben je uitgeslapen en sla
je geen onzin uit over het parcours.
15 februari 2017 14:01
En nou de finish in Vilt ook nog weg en we hebben weer onze rust
15 februari 2017 14:08
Aanpassing van de finale is op zich goed, want één wacht-wacht koers in de week is genoeg (WP). Een relatief eenvoudig laatste deel dwingt aanvallers wel tot een vroege aanval. Op de Cauberg wegspringen en wegblijven is geen optie. Zou mooi zijn als de finale weer op t Eyserbos begint, zoals vroeger. Met een loeiharde voorfinale. Sweet dreams... Eerst maar eens kijken wat dit brengt.
15 februari 2017 14:09
Een minder voorspelbaar koersverloop: kleinere ploegen en oortjes uit. En geen enkele organisator hoeft nog zijn parcours te wijzigen.
15 februari 2017 14:25
Kruisberg - Eyseren bosweg - Fromberg - Keutenberg - Cauberg - finish Vilt. En dan 10 jaar onveranderd laten en je hebt weer een semiklassieker.
15 februari 2017 14:26
Ben er echt blij mee. Deze koers was niet zo spannend meer. Maar ja, MSR is ook erg saai door elk jaar hetzelfde verloop... Misschien is 1 en dezelfde identiteit wel de bedoeling...
15 februari 2017 14:27
Ik geef aanvallers weinig kans, er zijn nu te veel ploegen met een sprinter die kans maakt op een goed resultaat op dit parcours.

Ben het met Plaggie eens.
15 februari 2017 14:28
Ik ben ook van mening dat dit een goede stap is. Ik blijf net als een aantal anderen hierboven wel een gemiste kans vinden dat ze die laatste ronde er in hebben gehouden. Er zal nog wel een afspraak met Vilt liggen om de finish daar nog te houden. Een finale met Keutenberg of Fromberg na Eyserbos en finish in Valkenburg zou uiteindelijk de beste optie zijn wat mij betreft.
15 februari 2017 14:28
Leidt hopelijk wel weer tot de ouderwetse eerste prik op de Eyserbosweg of Kruisberg. Maar er kan idd door zo veel ploegen gecontroleerd worden, een scenario zoals in 2010 of 2011 lijkt onmogelijk in het huidige peloton.
15 februari 2017 14:29
Hoe je het karakter uit een klassieker kan halen.. Labiele Leo krijgt het voor elkaar.
15 februari 2017 14:31
De Gold Race was prima zoals hij een paar jaar geleden was, voor die lus aan het slot erin kwam. Die lus is het probleem, niet de Cauberg. Sterker nog, ik denk dat de koers nu nog saaier wordt en makkelijker te controleren.
15 februari 2017 14:34
Ik geef het een kans. Langs de ene kant opent het perspectieven voor sprinters met inhoud (type Sagan), maar anderzijds ook voor sterke klimmers die geen echte punch hebben maar wel hard kunnen rijden (type Kreuziger).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.