Cavendish verslaat Wippert in slotrit California, Sagan wint eindklassement
zondag 17 mei 2015 om 20:36

Cavendish verslaat Wippert in slotrit California, Sagan wint eindklassement

Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) heeft dankzij bonificatieseconden in de slotrit het algemeen klassement van Tour of California gewonnen. De Slowaak die twee seconden goed diende te maken, liep één tel in bij de tussensprint. In de eindsprint eindigde hij als derde, wat hem nét genoeg seconden opleverde om in het klassement voorbij Julien Alaphilippe te springen. De massasprint werd opnieuw gewonnen door Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step). De tweede plaats was voor Nederlander Wouter Wippert (Drapac).

Vanaf de start af aan nam Etixx-Quick-Step de regie in handen. De Belgische ploeg had daar ook alle belang bij. Sprinter Mark Cavendish begon aan de slotrit van deze Tour of California met ambitie voor een vierde etappezege, maar nog belangrijker was behoud van de leidende positie in het algemeen klassement van Julien Alaphilippe. De jonge Fransman won gisteren met overtuiging de koninginnenrit naar Mt Baldy en steeg in het algemeen klassement naar de eerste plaats met een beperkte voorsprong van twee seconden op Sagan. Door bonificatieseconden in de slotrit was de strijd om de eindzege nog allerminst beslist.

Tussensprint
De tussensprint na zestig kilometer wedstrijd werd daardoor benaderd als een eindsprint. Op de tussenstreep werd voor drie, twee en één bonificatieseconden gestreden. Bij winst van Sagan zou hij met één seconden de leiding overnemen, maar zover kwam het niet. Het tactisch plan van Etixx-Quick-Step slaagde – zij het met minimaal verschil. In een langgerekte sprint werd Cavendish als snelste man vooruitgeschoven om de bonisecondes voor de neus van Sagan weg te nemen. Na een lead-out van een ploegmaat sprintte de Brit naar de streep, waarna Alaphilippe in zijn wiel probeerde mee te glippen. Cavendish (drie seconden winst) won uiteindelijk met een miniem verschil van Sagan (twee seconden winst). Gele trui-drager Alaphilippe (één seconden winst) wist nog derde te worden waardoor het verschil in algemeen klassement nog maar één seconden bedroeg.

Na de tussensprint namen verschillende ploegen om beurten de leiding over in het peloton. Op het parcours dat uit een criterium bestond van twee verschillende omlopen probeerde met name renners van de kleinere Amerikaanse ploegen in de aanval te gaan. Zonder veel succes. In de laatste vijf kilometer nam MTN-Qhubeka het heft in handen. In razend tempo werd richting finishplaats Pasadena gekoerst. Ook LottoNL-Jumbo zat en groupe voorin.

Massasprint
Met nog minder dan drie kilometer te rijden probeerde Gregory Daniel (Axeon Cycling Team) de dans van de massasprint te ontlopen. De kansloze ontsnapping van Daniel was voor BMC en Trek het teken hun lead-outtrein op kop te zetten. In de laatste rechte lijn werd het commando echter overgenomen door de ploeg van Sagan. Tinkoff-Saxo wist een goede sprintvoorbereiding af te werken, maar tegen de rappe benen van Cavendish waren zij niet opgewassen. Wippert eindigde aan de streep opnieuw knap als tweede. De finishfoto wees uit dat Sagen net iets eerder de finishlijn passeerde dan Tyler Farrar (MTN-Qhubeka). Dankzij de bonificatieseconden die de Slowaak met zijn derde plek verdiende heeft hij de zege in het eindklassement veiliggesteld.

Tour of California 2015 (2.HC)
Uitslag etappe 8:
Los Angeles – Pasadena (105,8 km)
1. flag-gb Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step)
2. flag-nl Wouter Wippert (Drapac) allen z.t
3. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
4. flag-us Tyler Farrar (MTN – Qhubeka)
5. flag-be Tom van Asbroeck (LottoNL-Jumbo)
6. flag-ar Lucas Sebastian Haedo (Jamis-Hagens Berman)
7. flag-be Zico Waeytens (Giant-Alpecin)
8. flag-it Andrea Peron (Novo Nordisk)
9. flag-us Logan Owen (Axeon)
10 flag-nl Martijn Verschoor (Novo Nordisk)

Eindklassement Tour of California 2015
1. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in 28u13m12s
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) op 3s
3. flag-co Sergio Henao (Sky) op 37s
4. flag-us Joe Dombrowski (Cannondale-Garmin) op 1m14s
5. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 1m15s
6. flag-es Haimar Zubeldia (Trek) op 1m16s
7. flag-us Ian Boswell (Sky) op 1m23s
8. flag-at Riccardo Zoidl (Trek) op 1m24s
9. flag-gb Peter Kennaugh (Sky) op 1m44s
10. flag-ca Rob Britton (Smartshop) op 2m10s

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2015 21:29
Ik heb eens die versie met Horner en Leipie gevolgd en vond er niet zo veel aan. Overlappen met de giro komt het ook niet ten goede. Wel leuk dat Skuijns zichzelf op de kaart plaatst want dat vind ik eigenlijk de 3e Let die het WT-circuit in moet :)
17 mei 2015 21:33
Sagan in 8 ritten Californië: 2,2,2,1,3,1,6,3.
Eindklassement: 1ste.
17 mei 2015 21:37
Mooie overwinning voor Sagan, hopelijk motiveert dit hem om zich volgend seizoen zich op de heuvelklassiekers te richten want klimmen dat kan hij wel degelijk. Al komt hij daar wel Allaphilippe weer tegen.
17 mei 2015 21:39
Mooi dat Sagan wint. Strijd tot de laatste meter.
17 mei 2015 21:55
Etixx wint dus 5 etappes, het puntenklassement en het jongerenklassement, wordt tweede in het eindklassement, en ook nog drie keer derde in een etappe. Wat een overmacht. Niet leuk meer. Alsof Barcelona in de eredivisie meedoet. Gelukkig won Sagan met 10 centimeter verschil het eindklassement.
LJ een tweede plaats en wat top-10 plaatsen: wat steekt dat er schraal bij af.
17 mei 2015 21:58
Leuke Wheely, verdiend gewonnen Sagan!
17 mei 2015 22:02
@Romans
In 2011 was de etappe naar Mt. Baldy saai ja, maar de andere aankomst bergop was des te beter. Om de oude meester Horner zichzelf een steile bult op te zien hijsen, met hetzelfde vermogen als Contador diezelfde maand op de Etna deed, zou ik best willen betalen. Horner terug naar de WT zou best een mooi crowdfund-project kunnen zijn.
17 mei 2015 22:03
Die ronde moeten ze uit de world tournhalen, want deze stelt niets voor.
Volgend jaar wil er niemand van de groten hier nog rijden, want deze editie
Was met 3 renners van naam bezet.
En dan het verslag , om bijna het wielrennen te haten, eurosport verlos ons
van Jose Been.
17 mei 2015 22:05
Lombarda, je dropt Barca in de Eredivisie en vergelijkt vervolgens Lotto-Jumbo met Etixx.

Tja, in dat licht bekeken blijf je teleurgesteld.
17 mei 2015 22:06
@Boum: Deze ronde zit niet in de WT, dus waarom zouden ze dat er dan moeten uithalen
17 mei 2015 22:08
Boum05 dit is niet eens World-Tour. Eerst inlezen, dan mopperen.
17 mei 2015 22:08
@Boum
Het is helemaal geen World Tour, dan zouden er namelijk wel enorm veel grote teams aan de start staan. Dit jaar gingen ze voor een sprint deelnemersveld wat ook gelukt is behalve dan dat Kittel afgemeld heeft.

Ik vind het een verfrissend rondje juist. Hoop alleen dat ze volgend jaar meer selectieve ritten opnemen
17 mei 2015 22:11
Toch jammer dat deze ronde weer voorbij is, nu wordt het weer een jaar lang wachten op die mooie rondemissen!
17 mei 2015 22:12
@Lombarda Etixx lijkt Astana wel. In alle opzichten.
17 mei 2015 22:14
Vanaf gisteren ben ik fan van Sagan!
Wat een mega-talent...
Wedden dat ie niet alles uit zijn carriere heeft gehaald, tot nu toe?
17 mei 2015 22:20
@assen: wat hij eruit haalt, is afhankelijk van wat hij erin stopt
17 mei 2015 22:22
@albertooo: als Horner nog niet mag starten in de ronde van California, wat zou er dan interesse zijn voor crowdfund?

En nu antwoord je vast iets van sarcasme..
17 mei 2015 22:22
@ assen Beter laat dan nooit ;-)
Je hebt een hoop te zien op Youtube. Peter S is al jaren succesvol bezig en heeft daarom inmiddels een sterstatus met bijbehorende geldelijke waardering.
Ik vond hem in de voorgaande jaren trouwens leuker dan nu in zijn Tinkov tijd. Ook staat het rare fluo Tinkov pakkie hem minder dan het vroegere groen van Cannondale. Maar ik blijf het een klasbak vinden.
17 mei 2015 22:51
Was die ritwinst van Cavendish nu echt belangrijker dan de leiderstrui van Alaphilippe.
Etixx-Quick-Step kon met deze ploeg de leiderstrui gemakkelijk verdedigen en zo als winnaar van de Tour of California huiswaarts keren.
17 mei 2015 22:51
He bah, ik heb de hele week zitten kijken en vond er al met al niet veel aan eerlijk gezegd, met tig keer Cavendish. En vanavond niet gezien en was het wel leuk en spannend..... Tja. Ben blij dat Sagan gewonnen heeft. Vind het een plezante verschijning met zijn wheely's en grappen en grollen.
17 mei 2015 23:10
@ikbenik

Heb je gekeken?
17 mei 2015 23:12
Mooie koers gezien, vooral gisteren, met een terechte winnaar. En mooi dat WW hier weer een stap maakt, hopelijk rijdt hij volgend jaar meer in Europa
17 mei 2015 23:15
@ikbenik

Ettix had sagan van zijn fiets kunnen kloppen, maar Terpstra was er spijtig genoeg niet bij! ;)
17 mei 2015 23:50
Ze zouden inderdaad beter het parcours iets aantrekkelijker kunnen maken door misschien de ritten wat korter te maken a la eerste paar etappes Giro en bijv etappes met plaatselijke omlopen met een paar heuveltjes erin. Zo maak je het ook leuker voor het aanwezige publiek en ik persoonlijk vind het ook wel leuk als ze rondjes rijden.

En ja de deelnemers is vaak ook een budgetaire kwestie denk ik. En verder moet je maar net geluk hebben als organisator dat toppers niet ziek worden of hun plannen aanpassen.

Trouwens, waarom deed Van Garderen niet mee? Iemand die dat weet??
18 mei 2015 01:10
@dmenchov tejay reed vorig jaar ook al niet meer mee dacht ik. BMC vond dat hij geen 2 keer kon pieken op korte tijd (californie / tour). Veronderstel dus dat hij dit jaar daarom ook afwezig was

Om te reageren moet je ingelogd zijn.