Chaves wint zware editie Ronde van Lombardije, Gesink zevende
Foto: Sirotti
zaterdag 1 oktober 2016 om 17:23

Chaves wint zware editie Ronde van Lombardije, Gesink zevende

Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) heeft vandaag de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. Hij zorgde na een slopende wedstrijd voor de allereerste Colombiaanse zege in geschiedenis van Il Lombardia. Chaves versloeg Diego Rosa (Astana) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) in een sprint met drie.

Vier koplopers
Het duurde vandaag vrij lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Pas op de Madonna del Ghisallo werd deze gevormd, na anderhalf uur koers. Het waren uiteindelijk Mikaël Cherel (AG2R La Mondiale), Damiano Caruso (BMC), Stefan Denifl (IAM Cycling) en Rudy Molard (Cofidis) die een gat hadden geslagen. De vier koplopers kregen een maximale voorsprong van bijna acht minuten. Dat bleek op het lastige parcours met maar liefst 4400 hoogtemeters lang niet voldoende. Caruso werd op 45 kilometer van het einde als laatste van de vier ingerekend.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Ag2r La Mondiale; 2016, Iam Cycling; 2016, Cofidis Solutions Credits; 2016, Bmc Racing; Cherel, Mikael; Denifl, Stefan; Molard, Rudy; Caruso, Damiano; Ghisallo;

Gesink opent de finale
De koers was daarachter al een tijdje ontploft. Robert Gesink had daar een groot aandeel in. De kopman van LottoNL-Jumbo was weggesprongen op de Sant’Antonio Abbandonato (6,5 km aan 8,9%), met nog zestig kilometer te gaan, en dat zorgde voor een grote schifting. In eerste instantie kreeg de Nederlander alleen een paar subtoppers mee, maar al snel probeerde ook Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) naar Gesink toe te springen. Dat zorgde ervoor dat nog meer favorieten reageerden. Alles lag vervolgens uit elkaar.

Na de top kwamen uiteindelijk vijftien renners samen. Naast Gesink en Chaves waren dat Fabio Aru, Diego Rosa (Astana), Romain Bardet, Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Alejandro Valverde, Giovanni Visconti (Movistar), Rigoberto Uran, Davide Villella (Cannondale-Drapac), Gianluca Brambilla, David de la Cruz (Etixx-Quick-Step), Warren Barguil (Giant-Alpecin), Alessandro de Marchi (BMC) en Rodolfo Torres (Androni Giocattoli-Sidermec). Bauke Mollema (Trek-Segafredo) zat in het groepje daarachter, maar daar ging het niet hard genoeg.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Gesink, Robert; Bergamo Alta;

Aanval Chaves
De winnaar bevond zich dus vooraan. Op 35 kilometer voor het einde kwamen de leiders aan bij de voet van de Selvino (6,9 km aan 5,4%): de laatste serieuze beklimming van de dag. Chaves gooide hier direct de knuppel in het hoenderhok met een fikse demarrage. Alleen Bardet en Uran konden hem vervolgens volgen. Gesink was in de afdaling op achterstand gekomen en reed daarna achter de feiten aan. Hij wist op de Selvino wel weer knap terug te keren bij de achtervolgers, maar de drie leiders lagen toen al een halve minuut voorop.

Alleen Rosa reed daar nog tussen. De Italiaan bleek sterker dan zijn kopman Aru en slaagde erin om in zijn eentje het gat naar Bardet, Chaves en Uran te dichten. Daarachter probeerde Visconti het verschil te verkleinen in dienst van Valverde, maar de koplopers liepen alleen maar verder uit. Op tien kilometer van het einde leken de achtervolgers de strijd definitief op te geven. De samenwerking was volledig zoek: iedereen ging elkaar aanvallen in de strijd om plaats vijf. De achterstand was toen al meer dan een minuut.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Orica - Bikeexchange; 2016, Astana; Chaves Rubio, Johan Estaban; Rosa, Diego; Bergamo Alta;

Spannend slot
Op vier kilometer van het einde kregen de vier leiders nog een venijnig pukkeltje voor de kiezen. Rosa probeerde hier weg te rijden, maar Chaves haalde hem terug, met Uran en Bardet in zijn wiel. De Colombiaan ging daarna zelf in de aanval. Bardet kwam vervolgens geparkeerd te staan, maar Uran bleef koppig in zijn wiel. In de afdaling wist ook Rosa weer terug te keren. De Italiaan probeerde vervolgens op anderhalve kilometer nog een keer aan te gaan, maar ditmaal haalde Uran hem terug.

De drie leiders stevende vervolgens af op een sprint. Rosa zette als eerste aan en deed dat opvallend vroeg, op ongeveer vierhonderd meter van de streep. Hij leek daardoor zijn twee vluchtgenoten te verrassen, maar Chaves wist hem in de laatste meters nog te passeren. Gesink moest genoegen nemen met plaats zeven. Hij verloor het sprintje voor plaats zes van Valverde.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Orica - Bikeexchange; 2016, Astana; Chaves Rubio, Johan Estaban; Rosa, Diego; Bergamo;

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
1 oktober 2016 18:18
@Purito, wat ik eigenlijk bedoel is dat Chaves er een meer dan behoorlijk sprintje op heeft zitten bij een vlakke aankomst zoals vandaag. Mollema heeft dat ook een beetje. Een ronde renner met een sprintje dus
1 oktober 2016 18:33
Misschien moeten ze in LBL er voor de Wanne en na de Haute Levee ook nog 2 'units' van cols tussenleggen om ook daar het aantal hoogtemeters op zo'n peil te krijgen dat de werkelijke klasseklimmers overblijven… Dit was iig reclame vd wielersport en hands down de beste heuvelklassieker van het jaar
1 oktober 2016 18:34
Een mooie koers , maar verschrikkelijk in beeld gebracht.
1 oktober 2016 18:53
Sky heeft één renner die het einde haalt: Peter Kennaugh, 26ste op meer dan 8 minuten. Dat mag je voor deze miljoenenploeg toch wel een dramatisch einde van de WT 2016 noemen.
1 oktober 2016 18:54
@RV: komt niet alleen door de hoogtemeters, ook doordat knechten nu kapot zitten na een lang seizoen en er dus niet een ploeg kan controleren.
1 oktober 2016 18:59
De opvolger bij Katusha van J. Rodriguez is ongetwijfeld de Rus Matvey Mamykin, wat een talent! Zestiende bij zijn debuut in de ronde van Lombardije.
1 oktober 2016 19:02
Slechts 61 man uitgereden.
1 oktober 2016 19:12
Chaves de meeste frisse renner aan het eind. Uran maakt ook nog een sterke indruk in deze rits Italiaanse koersen, jammer dat het WK vlak is. Rosa sterker dan Aru, Lopez niet gezien. AGR-2 goede koers gereden alleen was Bardet niet sterk genoeg. Valverde eindigt toch weer in de top-10. Een uitgeruste Rodriguez zou beter met pensioen gaan, maar ja even nog flink de bankrekening spekken volgend seizoen tenminste als hij geen prestatie-contract heeft;)
Mooi voor de Gesink-fans dat hij mee zat, maar hij zal echt aan zijn daalcapaciteiten moeten gaan werken. Er had wel meer ingezeten.
1 oktober 2016 19:14
Jammer genoeg niks van kunnen zien maar met Chaves sowieso een mooie winnaar.

Gesink een sterk najaar gereden, het is alleen jammer dat TLJ niet het gehele Italiaanse najaar rijdt want daar hebben ze leuke renners voor en het lijkt mij dat je in die koersen net de puntjes op de i kan zetten.
1 oktober 2016 19:14
Quote:

Japsie - 1 oktober 2016 om 19:02

Slechts 61 man uitgereden.


En de rest mag morgen gewoon weer van start. Foei!
1 oktober 2016 19:15
@ Kirsipuu > Helemaal correct, af en toe misdadig om in LBL knechten de kar te zien trekken voor 'intrinsiek snelle mannen' (bwelgh!) Types als Rosa / Zakarin hebben we nodig de aankomende jaren, die weten niet eens wat een WT-punt is.
1 oktober 2016 19:16
Poels is gewoon een wisselvallige renner, die dan wel, dan weer niet goed is. Je kan er niet van op aan.
1 oktober 2016 19:29
Poels heeft last van het verschijnsel dat 'Degendtering' heet. 1 x een geweldig resultaat behalen waarmee de massa denkt dat dat je grote specialisme is. Dat gezegd hebbende zou ik hem hier wel eens in optima forma willen zien, sowieso dat hele SKY vandaag, tsja.
1 oktober 2016 19:53
@rv
De barak frituur er 3 x tussen lassen maakt het verschil niet, wel hoe hard de koers wordt gemaakt en dat gebeurt zelden voor de Redoute. Poels had de meeste inhoud en vandaag Chaves en dat meer dan de helft durft af te stappen onder deze milde omstandigheden zouden ze ook kunnen bestraffen.
1 oktober 2016 20:18
Nu zullen we dus nooit weten of de UCI Giant uit de WT ging kicken. Bedankt Barguil! Hele WF discussie naar de vaantjes...
1 oktober 2016 20:28
Iemand op de hoogte waarom zo'n 100 man afstappen, lijkt meer te spelen.
1 oktober 2016 20:31
Samen met Roubaix en enkele ritten in de Vuelta de mooiste koers van dit jaar .
Dus smullen en hopen dat men in die koersen terug met open vizier de degens kruist.
PS : wat LBL betreft , een aankomst in /of rond Stavelot heeft heel wat meer mogelijkheden om een klimklassieker te worden in het voorjaar maar La Liège , de vurige stede passeert men niet gemakkelijk
1 oktober 2016 20:33
Gesink gewoon goed, Oomen ook goed. Voor Zaugg een DNF als afscheid in de wedstrijd die hij een paar jaar geleden won. Maar ja, hij was niet de enige DNF.
1 oktober 2016 20:37
Verdorie alles gemist, 5 uur in de file gestaan in Duitsland...
1 oktober 2016 20:38
Quote:
IAM Cycling zal in haar afscheidswedstrijd op het hoogste niveau nog wat willen tonen. Met Dries Devenyns, Mathias Frank, Jarlinson Pantano en de verrassende winnaar van 2011 Oliver Zaugg moet een toptien-notering mogelijk zijn.


Denifl bewees inderdaad dé enige echte kopman te zijn bij IAM Cycling.
Puntje erbij voor Leukefans.
1 oktober 2016 20:48
Michael Gogl als neo tot op de laatste klim nog in de groep toppers en na een hongerklop toch nog 35e en enige Tinkoff finisher ... dat wordt ook een grote!
1 oktober 2016 20:58
Wheely - 1 oktober 2016 om 20:18
Dat zal voor vele hier een hele teleurstelling zijn....
1 oktober 2016 21:00
Ik heb op zich niet zo veel steeds met die 'pas … jaar en nu al …e!' Het geeft namelijk 0,0 garantie op de toekomst en als het allemaal groten worden is het automatisch pelotonvulling.
1 oktober 2016 21:19
Er zegt hier doodleuk iemand die stelt dat renners zich niet hoeven te concentreren berg op. Haha
1 oktober 2016 21:50
@Lennimator
Zeker wegwerkzaamheden in Duitsland. Zijn ze erg goed in.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.