Crisisoverleg bij Belgische wielerbond na teleurstellend WK
dinsdag 26 september 2017 om 09:31

Crisisoverleg bij Belgische wielerbond na teleurstellend WK

De Belgische wielerbond komt vrijdag bijeen om te evalueren wat er is misgegaan op het wereldkampioenschap in Bergen. Onze zuiderburen wisten geen enkele medaille te scoren. De bond gaat vooral bekijken wat er fout is gegaan bij de jeugd, meldt Het Nieuwsblad.

“Laat mij duidelijk zijn: het gaat zeker niet slecht met het Belgische wielrennen, integendeel. Ook bij de jeugd behalen we knappe resultaten, we staan trouwens derde in de Nations Cup”, zegt Jos Smets, directeur van de Belgische wielerbond. “Maar de voorbereiding naar het WK loopt niet goed bij sommige renners. Een topper moet ook leren pieken, moet top zijn op die ene belangrijke dag. En niet op korte termijn denken en van wedstrijd naar wedstrijd mikken. Daar liep het vooral bij de beloften mank.”

België behaalde in een jeugdcategorie voor het laatst in 2013 een medaille, toen de betreurde Igor ­Decraene bij de junioren mannen zegevierde in de tijdrit. Nederland won dit jaar weliswaar het medailleklassement, maar alle vier de medailles werden in de elitecategorie behaald. De laatste keer dat Nederland succesvol was in een jeugdcategorie op het WK was vorig jaar. In Doha veroverde Karlijn Swinkels de regenboogtrui op de tijdrit bij de junioren vrouwen.

RIDE Magazine
71 Reacties
Sorteer op:
26 september 2017 11:06
Beste belg in AK: Giro 2017: Monfort (13de), Tour: Pauwels (19de), Vuelta: Armee (19de). Het ronderennen in Belgie is gewoon dood op het moment.

Die focus op het Belgische voorjaar is logisch, maar daarna is het voor veel mannen ook afgelopen. Enkel de echte klasbakken als Van Avermaet en Gilbert kunnen nog ritten winnen in een GT of top presteren op het WK, of je moet een goede tijdrit hebben als Terpstra en nog een ronde als de Eneco/Binckbank Tour kunnen winnen en top zijn op het WK.

Een goede voorjaarsrenner die dat minder heeft als Vanmarcke zie je eigenlijk na Parijs-Roubaix niet meer. Die rijden nog wat kleine wedstrijdjes op 2.HC niveau en wellicht winnen ze af en toe daar nog een ritje. Hoogstens nog een top-10 klassering in Canada. Dan moet het in een paar wedstrijden per jaar gebeuren en is je seizoen eigenlijk na 2 maanden zo goed als voorbij.
26 september 2017 11:19
Dit wielerjaar lijkt nu eenmaal een perfect voorbeeld van het probleem van het Belgische wielrennen: van februari tot april rijden ze de pannen van het dak, podiums met alleen maar Belgen, continu meerdere renners in kop van de koers... en daarna?
Giro: 0 overwinningen
Tour: 0 overwinningen
Tussendoor eens een overwinningen van De Gendt en Gilbert en een super klimmende Benoot in de Dauphine en Zwitserland
That's it
Nu dat de najaarsklassiekers eraan komen schieten er wel een paar terug wakker, maar nergens meer dan wat ereplaatsen en een goede Vuelta.
Mijn persoonlijke conclusie: het probleem van zowel de profs, wat een gevolg is van wat wordt aangeleerd bij de jeugd, is dat voor vele het seizoen half stopt na Roubaix/ Amstel en wanneer het peloton de bergen opzoekt (buiten voor De Plus en Benoot misschien). Zelfs 'grootheden' Gilbert en Van Avermaet maken zich hier schuldig aan.
Dit was trouwens Cavendish z'n grootste frustratie t.a.v. de Belgische renners in zijn Quickstep tijd (valt te lezen in zijn boek 'op snelheid').
26 september 2017 11:20
Is de piek die de Belgen in het voorjaar (willen) hebben niet gewoon te lang? Enige (semi) kopman die op zijn topniveau leek was Wellens en die heeft een korter voorjaar gereden.
26 september 2017 11:21
Ergens in de verte zie ik nu Lampaert, De Gendt en Armee verontwaardigd hun vinger opsteken.
26 september 2017 11:23
De Vlaamse overheid stopt de steun aan vrouwenploeg Sport Vlaanderen. Need I say more? Investeren in jeugd en in vrouwen. En investeer eens in ronderenners / klimmers. De focus ligt in België veel te veel op de 'vlaamse' klassiekers en het veldrijden en totaal niet op vrouwen of klassementsrenners (de laatste is de net gestopte JvdB).
26 september 2017 11:42
De titel dekt de lading van het artikel niet of vice versa. Verwacht je dat er heel wat komt, gaat het voornamelijk over de beloften en jeugd. Je zou meer verwachten over het falen van de Belgische elite-ploeg....
26 september 2017 11:43
Als Alaphilipe en Gilbert het peloton niet uit elkaar kunnen rijden op salmon hill...
Ik had gezegd tegen alle belgen spaar u tot 70km en demareer aan 100% wetende dat je geen WK zal worden. Maar gingen ze die laten rijden? Van Avermaet kon nog 1 man houden of moet zijn plan maar eens trekken in het peloton. Alleen zo kon je het peloton enigzins in paniek brengen en uit elkaar rijden. Maar Vermote en andere jongens gaten voor heel het peloton laten dichtrijden terwijl je niet een van de snelle mannen hebt?! Onbegrijpelijk!
26 september 2017 11:46
Helemaal eens met xistnc. Hele Nederland stuk heeft hier niets te zoeken. En 'de laatste keer dat nederland in een jeugdcategorie succesvol was is vorig jaar' is natuurlijk echt lachwekkend.
26 september 2017 11:49
Belgie heeft geen tijdrijderstraditie, heel jammer en gaat niet mee in de magerzucht. We houde nl. van Goed Eten. We konden misschien in de jaren 90 tot 2009 een paar vol doping stoppen? De begeleiding van ronderenners is ook véél gecompliceerder dan een puncheur. 3 hoofdelementen die zegmaar totaal afwezig zijn
26 september 2017 11:50
We hebben 2 van de 5 beste klassieke renners ter wereld. Ze kunnen bovendien presteren van MSR tot RvL. We halen elk jaar meerdere ritzeges in grote rondes. Dit jaar nu niet in de TDF, dat klopt. Ik ben er zeker van dat ze kunnen pieken waar ze willen. Het enige probleem bij de Belgische klassieke renners is dat ze te veel willen pieken op een jaar, omdat ze quasi overal kunnen winnen in topvorm. Net daarom zijn ze zelden echt 100%.

Bij de beloften is er ook geen probleem. De koers was gewoon goed, zeker omdat NVH er dan nog niet bij was wegens ziekte.

Het probleem/drama is de opleiding van de ronderenners en het selecteren van rondetalenten. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat Tiesj tot dit jaar nog dacht dat hij een man van de kasseien was?

In Nederland ligt de focus anders en hebben jullie plots een heel leger rondetoppers.

De vraag is natuurlijk is het mogelijk om de beste klassieke mannen te hebben én de beste ronderenners? Of evolueer je door deze spreidstand overal naar de middelmaat?
26 september 2017 12:06
Wat is dat nu voor een gezeik ? Zou de bond zich niet beter buigen over de vraag "hoe maak je een ronderenner ?"
26 september 2017 12:09
Lijkt mij dat de Belgische bond nu toch heel wat tijd investeert in jonge klimmers. Maar daar zijn ze natuurlijk véél te laat mee begonnen, waardoor je nu niet direct resultaten kan verwachten. Lijkt mij dat over 5 jaar een goede generatie zal klaarstaan.

Ben zelf eerder benieuwd hoe het in hier in Nederland zal zijn over 5 jaar bij de neo-profs. Vrees er een beetje voor. Hopelijk motiveert de ongelooflijke knappe resultaten van renners als Dumoulin de huidige jeugd-rennertjes.
26 september 2017 12:11
Ik begrijp het probleem niet... het Belgische wielrennen staat er toch prima voor. Hebben op dit moment bij de beloften wel 3 of 4 renners die kunnen uitgroeien tot ronderenner. Op dat punt is de 'crisis' bij ons groter. Het lijkt na Sam Oomen echt voorlopig op te houden. Het WK kan je toch niet zien als het ijkpunt hoe een land ervoor staat. Het moment van het WK zo aan het einde van het seizoen vraagt om een specifieke voorbereiding en dat is misschien iets voor landen die het daar minder doen iets om te evalueren. Maar verder kunnen ze in België eerder achterover leunen dan wij in Nederland waar echt een probleem is ontstaan met het wegvallen van het RDT.
26 september 2017 12:15
Als je kijkt naar de ontwikkeling van renners als Froome, Dumoulin en Roglič zou ik me niet te veel blindstaren op de prestaties van de guppies.
26 september 2017 12:22
@xistnc
Ik zet 'crisis' niet voor niks tussen aanhalingstekens. Maar ik geef aan waarom ik hier de vergelijking met Nederland wel relevant vind. De Belgen komen nu tot dit overleg omdat ze geen reet hebben gepresteerd tout court, de Nederlanders hebben alleen geen reet gepresteerd in de jongerencategorieën dus valt dat misschien niet zo op.

Probeer 'Belgen' eens te vervangen door een willekeurige andere nationaliteit, misschien reageer je er dan niet zo fel op ;)
26 september 2017 12:30
Ben er zeker van dat als GVA of Gilbert een medaille had gehaald, er geen sprake geweest was van openlijk "crisisoverleg"
Belgische WK overwinningen in het post-Merckx tijdperk:
1976 Maertens - 1981 Maertens - 1984 Criquiélion - 1990 PDM-Belgen op 1&2 - 1996 Museeuw - 2005 Boonen - 2012 Gilbert
Medailles tussendoor: 1998 Van Petegem - 2003 Van Petegem - 2016 Boonen
M.a.w. de Belgen zitten perfect op koers om in 2019 in Yorkshire nog eens een wereldtitel binnen te halen, en in 2022 brons of zilver.
Crisisoverleg over het gebrek aan resultaten in GC's lijkt me inderdaad meer aan de orde (maar die worden natuurlijk niet in landenteams gereden).




Of: verplaats het WK naar april. Opgelost ;-)
26 september 2017 12:37
Rahimns inderdaad. Ik zeg inderdaad ook zeker niet dat nederland geen probleem heeft. Is toch ook al tijden hap snap beleid bij de knwu?
Wat ik zou verwachten bij Belgie is: er is zoveel jeugd en er zijn zoveel faciliteiten (of zouden er moeten zijn!!) dat de voorspelbaarheid veel groter zou moeten zijn. Standaard zouden er 3 rondetoppers, 5 rittenkapers en 5 klassiekertoppers moeten kunnen meedoen en daarachter een berg talent. Op sommige vlakken doen ze het fantastisch natuurlijk maar dat zou ik mij als bondsbestuurder in België flink aan trekken.
26 september 2017 13:10
Typische reactie van zo'n hoge ome, gefrustreerd omdat hij zondag tijdens de afsluitende receptie niet kon opscheppen tegen andere landen.
Bij de profs voert België het landenklassement aan, bij de U23 hebben ze het landenklassement gewonnen, bij de junioren zijn de 3e geëindigd. In 2017 winnen belgen voor het eerst weer tijdritten, dat was ook lang geleden. Er is het klim-project dat Kevin De Weert een paar jaar terug heeft opgestart. Drie van de tien beste beloftes waren belgen en ze schuiven vlot door naar de profs. Ik zie het probleem niet.
26 september 2017 13:12
@tendam
Als jij het niet snapt, heb ik het jou niet goed uitgelegd.

Het gaat erom dat in een artikel over crisis bij de bond van land X een aantal onsamenhangende verwijzingen naar NL ten onrechte als 'duiding' worden bestempeld.

De X had hierbij elk ander land kunnen zijn, de verwijzing naar NL blijft onsamenhangend en irrelevant.
26 september 2017 13:27
er komt geen crisisberaad, dat is wat het nieuwsblad er van maakt in de kop van hun verhaal. de Belgische bond gaat gewoon het WK evalueren, dat zullen de meeste bonden wel doen. dus behoorlijk opgepompt dit alles.
26 september 2017 13:28
Wat een bullshit dit overleg. De Belgen hebben echt wel hun best gedaan op een parcours en in omstandigheden die sowieso op een machtsprint der taaisten ging uitkomen. Lachwekkend zodoende.
26 september 2017 13:29
@ xistnc:
Wielerflits geeft ons gewoon een voorzetje tot een BE-NED discussie, dat is toch niet zo moeilijk om te snappen?
26 september 2017 14:06
@Nietram: Het is wel degelijk een groot probleem in BE en NL dat jeugdcriteriums sneuvelen bij bosjes. Jeugdrenners hangen af van hun ouders, dan is de wekelijkse afstand tot een wedstrijd best zo kort mogelijk (reken nu op een maximum van 40 minuutjes rijden in België voor een gewone kermiskoers; in NL heb ik daar geen zicht op maar veel Nederlandse jeugdrenners zijn op Belgische koersen aangewezen). Je moet piramidaal denken: als het aan de basis van de piramide fout loopt, zal ook de top na verloop van tijd mankementen vertonen. Wielrennen is een archaïsche sport met relatief weinig aantrekkingskracht bij jongeren, bovendien ook een sport met een hele hoge instapdrempel, een hoge inspanningsgraad, een sport die bovenmatig veel trainingsarbeid vergt en tot slot is de sport natuurlijk ook verschrikkelijk duur, zeker voor een jongere. Als je er dan voor zorgt dat jeugdrenners wekelijks hele provincies moeten doorkruisen om toch maar eens te kunnen koersen, dan haakt men snel af.

Een ander groot probleem bij de jeugdrenners in België is de materialenwedloop. De renners zetten elkaar aan om met materiaal van 5000 euro of duurder rond te rijden; één verkeerde val en men heeft een nieuwe fiets nodig. Gevolg daarvan is dat je vooral opvallend veel jeugdrenners met bemiddelde ouders ziet.
26 september 2017 14:13
De profs hebben geprobeerd, maar waren net niet goed genoeg. Voor de rest heeft België een heel interessante verzameling beloften op dit moment, daar verandert het WK niets aan. Ik zou Van Hooydonck, Vanhoucke, Cras of Lambrecht echt niet inruilen voor Cosnefroy.

Uiteraard blijven klassiekers belangrijker voor de doorsnee Belg dan ereplaatsen in grote rondes, maar dat gezegd zijnde is 't wel absurd dat de beste Belgische klassementsrenner momenteel waarschijnlijk Serge Pauwels is.

Ik zou geen Van Avermaet of Gilbert willen opgeven voor een Dumoulin, maar een subtopper voor een subtopper.... een Vanmarcke en Stuyven minder en iemand van 't niveau Gesink of Kruijswijk meer, dat zou mogelijk wel interessant zijn. Maar goed, mogelijk zit er bij de huidige beloften zo iemand bij.
26 september 2017 14:36
Gebruikersnaam, mooi want Nederland wil Dumoulin toch niet ruilen. Misschien als we hem dubbel hadden... ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.