Rune Herregodts focust zich op korte rittenkoersen met tijdrit: “Toppers verslaan geeft voldoening”
foto: Cor Vos
zaterdag 17 februari 2024 om 08:15

Rune Herregodts focust zich op korte rittenkoersen met tijdrit: “Toppers verslaan geeft voldoening”

Interview Rune Herregodts rijdt in 2024 zijn tweede jaar voor Intermaché-Wanty. Bij de Waalse ploeg hoopt de 25-jarige Belg te scoren in rittenkoersen van een week met een tijdrit erin. Bovendien smaakt de derde plek op het BK tijdrijden naar meer. Zaterdag hoopt hij de sloophamer voor het eerst boven te halen in de individuele tijdrit in de Volta ao Algarve. “Ik ga ook meer eendagskoersen doen, zodat ik me helemaal kan leeg tijden. Dat kan ik goed”, vertelt hij aan WielerFlits.

Het eerste WorldTour-jaar van Herregodts was er een met ups en downs. “Ik denk dat ik op mijn beste momenten wel een niveau haalde waar ik heel content mee ben”, zegt de uit Aalst afkomstige Belg. Toch hoopt de renner in het nieuwe seizoen meer goede dagen op de fiets te hebben. “Het is de bedoeling om constanter te zijn. Ik wil in plaats van tien goede dagen op een seizoen twintig of vijfentwintig goede dagen hebben. Zo vergroot ik de kans op het rijden voor prijzen.”

De Belg verraste een jaar geleden met een zesde plek op een aankomst bergop tijdens Volta ao Algarve. Herregodts kwam net na Jay Hindley over de streep op de Alto de Fóia en wist mannen als João Almeida en Tom Pidcock achter zich te houden. De verbazing bij hemzelf was minder groot. “Als ik mij focus en het zijn geen tien lange cols, dan kan ik hard naar boven. Ik merk sowieso dat ik iets beter bergop begin te rijden. Maar om dat lang en vaker achter elkaar te doen, daarvoor heb ik ook mijn gewicht tegen.”

Herregodts (links) met zijn ploeggenoten voor de start van de tweede rit in Algarve 2024 – foto: Cor Vos

Rittenkoersen en tijdrijden
Herregodts haalde ook een goed niveau tijdens de tijdritten van 2023. Op het Belgisch kampioenschap werd hij derde en in de tijdrit van Critérium du Dauphiné reed de hardrijder in een sterk deelnemersveld naar een knappe zevende plek. “Als Remco Evenepoel en Wout van Aert niet meedoen, dan moet ik in 2024 de ambitie hebben om Belgisch kampioen te worden”, geeft de Vlaming aan. Het BK tegen de klok is dit jaar in Binche, waar het hoofdkantoor van zijn ploeg zit. Een belangrijk doel met andere woorden.

Zaterdag maakt Herregodts zijn opwachting in de tijdrit van de Volta ao Algarve. In de ronde waar hij vorig seizoen verraste wil de Belg zich graag weer tonen. Daarnaast wil hij ook meer pieken richting bepaalde 1.Pro- of 1.1-wedstrijden. “We hebben gezocht naar een mix van etappekoersen van één week, vooral die met een tijdrit erin.” De hardrijder geeft aan zich dit jaar in deze koersen te focussen op zowel de eindklassementen van deze rondes als op de individuele races tegen de klok.

‘Fijn om minstens één koers te winnen’
De ambitie van de Belg is het opnieuw winnen van een profkoers. Een specifieke wedstrijd waarover hij droomt, heeft de renner van de Waalse formatie niet. “Het gaat mij vooral om hoe sterk het deelnemersveld is. Als ik een topper kan verslaan geeft dat meer voldoening. Al vind ik het altijd fijn om minstens een koers te winnen in een jaar, zoals in mijn eerste twee jaren bij de profs. Vorig jaar lukte dat voor het eerst niet.”

Herregodts hielp bij de ontwikkeling van de nieuwe Cube-tijdritfiets – foto: Cor Vos

Deze overwinning gaat Herregodts in 2024 niet in een grote ronde behalen. Hij rijdt namelijk geen drieweekse ronde aankomend seizoen. “Ik heb nog geen palmares waarvan ik zeg, een rit in een grote ronde is het enige wat nog ontbreekt. Als ik een grote ronde ga rijden verlies ik twee maanden van mijn seizoen voor drie kansen. Dus ik ga nog content zijn als ik iets anders kan winnen.”

Naast de focus op rittenkoersen met een tijdrit erin, rijdt de Belg ook meer eendagswedstrijden in het nieuwe seizoen. “We hebben gemerkt dat ik me in een rittenkoers echt goed kan opladen voor de eerste dag, maar dat ik mij dan soms wel kapot rijd. Zoals in het Critérium du Dauphiné bijvoorbeeld.” Herregodts doelt op de openingsrit aldaar van afgelopen seizoen. De Belg verraste toen bijna het peloton. Hij werd op slechts 25 meter voor de finishlijn ingerekend.


Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.