Ploegleider Danny Stam ‘stomverbaasd’ door actie van Lotte Kopecky: “Te belachelijk voor woorden”
foto: Cor Vos
maandag 1 april 2024 om 13:11

Ploegleider Danny Stam ‘stomverbaasd’ door actie van Lotte Kopecky: “Te belachelijk voor woorden”

Danny Stam, ploegleider en sportief manager bij SD Worx-Protime, was not amused na de Ronde van Vlaanderen. Geen van zijn rensters stond op het podium van ‘Vlaanderens Mooiste’ en dat was te wijten aan een gebrek aan ‘felheid’, aldus de Nederlander. Vooral over een specifieke actie van zijn kopvrouw Lotte Kopecky was hij niet te spreken.

“Als je de wedstrijd en uitslag bekijkt, waren we niet wakker”, zei Stam in gesprek met Het Laatste Nieuws. “We misten felheid. Onze rensters waren niet slechter dan de eerste drie, maar omdat ze niet fel genoeg waren, hebben ze die eerste drie in de finale nooit gezien. De koude en de regen zijn geen excuus. Het was voor alle rensters even koud.”

Zelf eten halen
Kopecky was uiteindelijk de beste renster in de uitslag van SD Worx-Protime. De winnares van 2022 en 2023 eindigde als vijfde in Oudenaarde. Ze had de aansluiting eerder verloren op de Koppenberg, waar ze van de fiets moest. In aanloop naar die met gladde kasseien bezaaide helling gebeurde er echter al iets wat bij Stam in het verkeerde keelgat schoot: vijf kilometer van de voet ging Kopecky zelf eten halen.

“Dat was zeker geen slim idee”, aldus Stam. “Lotte is de wereldkampioene en onze kopvrouw. Hoe haal je het dan in jouw hoofd om zelf eten te gaan halen in plaats van dat aan een ploegmate over te laten?! Ik was eerst stomverbaasd toen ik Lotte opeens achteraan in het peloton zag rijden. Toen ze zich dan ook nog liet uitzakken tot bij de volgwagen, riep ik haar toe dat dit te belachelijk voor woorden was.”

Leren om orders te geven
Kopecky erkende in gesprek met HLN dat dit ‘niet het beste moment’ was om eten te gaan halen. “Maar de baan naar de Koppenberg is vrij breed en ik kon nadien nog vrij goed opschuiven”, voegde ze daaraan toe. Volgens Stam moet Kopecky leren om orders te geven. “Ik denk dat ze dat nu wel goed beseft. Tijdens de debriefing heeft ze zich geëxcuseerd voor de groep en laten merken dat die actie niet slim was. Die verantwoording neemt ze wel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.