Démare klopt Alaphilippe in Parijs-Nice na waaierkoers, favorieten verliezen tijd
Foto: ASO
zondag 5 maart 2017 om 16:50

Démare klopt Alaphilippe in Parijs-Nice na waaierkoers, favorieten verliezen tijd

Arnaud Démare heeft de openingsetappe van Parijs-Nice gewonnen. De renner van FDJ versloeg na een koers met veel waaiers zijn medevluchter Julian Alaphilippe. Enkele favorieten voor de eindzege verloren kostbare seconden.

Het slechte weer in Frankrijk weerhield vier renners er niet van om al vroeg in de wedstrijd in de aanval te gaan. Sylvain Chavanel (Direct Energie), Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) en Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) kregen een vrijgeleide van het peloton en reden al snel een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

De wind zorgde ervoor dat het peloton in verschillende groepen verbrokkelde. Onder meer Bardet, Contador, Porte en Zakarin hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging. Het hoge tempo zorgde ervoor dat de vlucht geen lang leven beschoren was. Op zestig kilometer van de aankomst werden zij ingerekend door de eerste groep. In deze groep waren met name de Belgische ploegen Quick Step-Floors en Lotto-FixAll goed vertegenwoordigd.

De voorsprong van anderhalve minuut liep in de finale snel terug. Coquard en Kittel moesten vanwege het hoge tempo de groep laten gaan. Op een klimmetje op anderhalve kilometer van de finish ontbond Alaphilippe zijn duivels. Hij demarreerde uit de kopgroep en kreeg landgenoot Démare met zich mee. De twee mochten gaan sprinten om de dagzege, een strijd die door Démare in zijn voordeel werd beslist.

De achtervolgende groep met daarin enkele favorieten brokkelde uiteindelijk nog uit elkaar. Porte en Zakarin moesten 47 tellen toegeven op winnaar Démare, Contador zelfs 1 minuut en vier seconden. Henao deed de beste zaken, hij gaf slechts 9 tellen toe op Démare. Bardet werd na afloop gediskwalificeerd omdat hij op een onreglementaire manier hulp kreeg van de ploegleiderswagen.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2017 17:42
Démare kan dus ook zonder auto snel omhoog. Indrukwekkend!
5 maart 2017 17:42
Goede beslissing. Aan de auto hangen moeten te alle tijden bestraft worden. Om het even wie het is.
5 maart 2017 17:47
@Platteprijs: Jos van Emden wint zojuist Dwars door West-Vlaanderen, oftwel een waaierkoers in Belgie...
5 maart 2017 17:53
bwoa uit een valpartij komende kan ik dat wel begrijpen,

tijdstraf had beter op zijn plaats geweest
5 maart 2017 17:55
edit redactie: niet provoceren
5 maart 2017 17:56
Nee drikkes, dat was niet op zijn plaats geweest. Een valpartij hoort bij de koers, terugkomen met belachelijke hulp van de ploegleidersauto niet. C'est ça. Ze zouden het reglement veel vaker en veel harder moeten hanteren.
5 maart 2017 17:56
Geweldige koers gezien! Geweldige finale gezien waarbij Coquard, Kittel en Greipel één voor één moesten lossen. We klagen hier altijd steen en been over sprinters die afwijken van hun lijn. Daarom wil ik vandaag eens benoemen dat Alaphilippe een buitengewoon faire sprint reed, en mijn inziens alle reden had het gat op links dicht te gooien.
5 maart 2017 18:04
Porte eindigt nog bijna in het wiel van Greipel. Schrijf die maar op voor eindwinst!
5 maart 2017 18:05
@Herr.VdV: Is het veldrij seizoen soms afgelopen dat je bij de normale koers aan het stoken bent?
5 maart 2017 18:10
Dat is inderdaad afgelopen, maar reageer ook eens inhoudelijk? Zeg ik iets dat niet klopt? Ben trouwens niet de enige die het zegt...
5 maart 2017 18:15
Daar gaat het niet om natuurlijk. Wij (Nederlanders) zien hetzelfde als jij ziet, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Ik zie mezelf alleen niet als een type dat op Belgische wielersites dit soort reacties gaat plaatsen als het andersom zou zijn. Maargoed, ieder zijn eigen leut en pleziertjes natuurlijk...
Inhoudelijk: Top gereden van Alaphillipe, ik had vooraf een top 5 voor hem geschat, dit resultaat zou daar wel eens een mooie voorbode van kunnen zijn!
5 maart 2017 18:34
Ach zolang ze in het Nederlands op Nederland afgeven...
5 maart 2017 18:38
Baukema veel plezier met het zoeken naar een deftige Belgische wielersite, waarom denk je dat we hier zitten? :)
5 maart 2017 18:53
@brecht_vdk
voor de discussies over Eurosport natuurlijk!
5 maart 2017 18:57
Henao voor de eindoverwinning, maar goed de week is nog lang;-)
5 maart 2017 19:03
BassieB: Inderdaad, heel nette sprint van Alaphilippe, bijna té net! Ik had 'm de rit wel gegund.
5 maart 2017 19:06
Dat de Belgen zich nu meer laten zien dan de ndl is toch logisch. Zij hebben een cultuur en een opleiding van klassieke renners en moeten nu met hun ploegen top zijn of snel top worden. Dit is hun tijd. Ndl heeft nauwelijks klassieke renners (eenlingen) maar heeft een cultuur en opleiding gericht op ronderenners. Die moeten nu nog niet top zijn maar bereiden zich voor op de rondes. Blijkbaar is een combinatie niet zomaar mogelijk. Ndl renners rijden niet met velen in beeld in klassiekers maar Belgische renners vind je niet terug in de top 10 van de grote rondes maar waar wij er wel meerdere van hebben die dat kunnen. Ik maak me niet zo zorgen op basis van wat eerste wedstrijden in de maand februari.
5 maart 2017 20:31
Alaphillipe doet een eerste gooi naar de eindzege. Het zou zomaar kunnen gaan gebeuren voor dit supertalent.
5 maart 2017 20:35
Porte blijft favoriet voor de eindzege. Al zit Quickstep wel in een mooie positie met Alaphilippe en Daniel Martin. Ik zag ook een sterke Gilbert in de kopgroep.Die deed veruit het meeste kopwerk.
5 maart 2017 20:54
het is toch een echt genot om de blauwbloezen altijd te zien koersen ze zijn de koers maken de koers hoop echt dat het team blijft bestaan dream team
5 maart 2017 21:13
@grootverzet
Tot begin jaren 90 liep het anders erg gelijk op: (uit het blote hoofd)Nederlandse topronderenners: Jan Jansen, Zoetemelk, Winnen, Rooks?, Breukink. Nederlandse topklassieke renners: Raas, Kuiper, Knetemann, Vanderpoel, Boogerd?
Was het duo Rooks-Theunisse dan het omslagpunt? Waar waren de Nederlanders dan tussen 1995 en 2010?
Overigens: aantal Nederlandse overwinningen in grote rondes na 1980: 0, aantal Belgische: 0; na 1990 reed nooit meer een NL renner podium in een grote ronde, 1 Belg deed het: Thomas Degendt. Aantal Belgen die na 2012 een monument wonnen: 0, aantal Nederlanders : 2. Zo zie je maar...
5 maart 2017 21:17
Wat een etappe. Wat een prachtige sport. Mooie overwinning van Demare. Jammer van de valpartij van Kruijswijk.
5 maart 2017 21:31
Kruiswijk had ook gedist mogen worden, kwam ook door auto's terug net als Bardet.
5 maart 2017 21:37
Mooie koers met een verdiende winnaar. Henao nu favoriet nummer 1 voor de eindzege, maar het spel is nog niet gespeeld.
5 maart 2017 23:12
Interessante cijfers Nederbelg. Zo zie je maar dat het polariseren tussen Nederland en België niet zoveel zin heeft. Gewoon genieten van mooie koersen en renners, ongeacht de achtergrond! Al zijn dooddoeners als 'uitzondering bevestigd de regel' helaas ook weer snel gemaakt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.