Deze wegrenners staan op Belgische longlist voor Olympische Spelen: “Twee scenario’s mogelijk”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
dinsdag 28 november 2023 om 08:00

Deze wegrenners staan op Belgische longlist voor Olympische Spelen: “Twee scenario’s mogelijk”

Interview Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn longlist voor de wegrit van de Olympische Spelen klaar. Bij de mannelijke profs zijn er twee renners zeker van hun plek, maar in totaal mogen zestien mannen zich klaar houden. Dat vertelt Vanthourenhout in gesprek met onder andere WielerFlits.

Gemakkelijke keuzes worden het niet voor de bondscoach, die amper vier renners mag belonen met een selectie. “Je moet je afvragen met welke visie je naar de Olympische Spelen wil gaan. Met amper vier renners in je definitieve selectie, is er heel weinig ruimte voor pionnen die anders de koers zouden controleren of openbreken.”

Twee scenario’s
Voor Vanthourenhout zijn er dan ook twee scenario’s mogelijk. Kopmannen Wout van Aert en Remco Evenepoel zijn – zonder ongelukken – sowieso zeker van hun plekje op de Spelen in zowel de weg- als tijdrit, maar wat met de andere twee plaatsen? “In mijn ogen is het simpel. Ofwel ga je met vier potentiële medaillekandidaten, allemaal in een beschermende rol. Ofwel zetten we twee luxeknechten bij Wout en Remco. Over hen stel ik mij geen vragen, omdat ze hun ambitie hebben uitgesproken, en ze hebben mij nog nooit teleurgesteld op een kampioenschap. Ze zijn altijd klaar.”

Ook snelle mannen als Arnaud De Lie en Jasper Philipsen, die in Parijs een uitdagend parcours met 2800 hoogtemeters vinden, moeten dus nog niet wanhopen. “Ze staan mee op onze longlist van de zestien renners. Ze kunnen potentieel voor medailles gaan, dus is het logisch dat ik met hen rekening houd.”

Voorbereiding aantonen
De definitieve beslissing stelt Vanthourenhout echter nog een tijdje uit. “De komende weken en maanden zal die longlist met zestien namen stelselmatig inkrimpen, ook na de gesprekken met die renners en hun ploegen. Wie mee wil, zal moeten kunnen aantonen dat ze zich optimaal gaan voorbereiden en paraat staan. Je kan niet eerst honderd koersdagen rijden, en dan nog naar de Spelen willen. Vanaf er renners afvallen, zal ik hen dat ook meteen laten weten.”

De Belgische longlist voor de Olympische Spelen van Parijs
flag-be Wout van Aert
flag-be Tiesj Benoot
flag-be Victor Campenaerts
flag-be Jasper De Buyst
flag-be Tim Declercq
flag-be Arnaud De Lie
flag-be Remco Evenepoel
flag-be Frederik Frison
flag-be Quinten Hermans
flag-be Yves Lampaert
flag-be Jasper Philipsen
flag-be Alec Segaert
flag-be Jasper Stuyven
flag-be Edward Theuns
flag-be Florian Vermeersch
flag-be Tim Wellens

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.