Jury declasseert Boasson Hagen, Viviani wint tweede rit
Foto: Sirotti (archief)
maandag 4 september 2017 om 16:46

Jury declasseert Boasson Hagen, Viviani wint tweede rit

Elia Viviani heeft de tweede rit van de Tour of Britain op zijn naam geschreven. Edvald Boasson Hagen won na een etappe van 211,7 kilometer in Blyth de massasprint, maar werd na afloop door de jury gedeclasseerd.

Een kopgroep van zeven man slaagde er al na vijf kilometer in om te ontsnappen. Silvain Dillier (BMC), Rory Townsend (BIKE Channel), Graham Briggs (JLT Condor), Matthews Holmes (Madison Genesis), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice), Kamil Gradek (ONE Pro) en Jacob Scott (An Post CRC) kregen een vrijgeleide van het peloton en tekenden voor de vlucht van de dag. Het zevental reed een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar, maar zou het niet tot het einde volhouden. In de slotronde werden zij ingerekend.

In de strijd om de bonificatieseconden probeerde Matthew Holmes (Madison Genesis) te ontsnappen. Hij passeerde als eerste de meet voor de tussensprint, met vlak achter hem Lars Boom. Boom ging alleen verder, maar zijn avontuur was geen lang leven beschoren. Katusha-Alpecin en Orica-Scott namen in de voorbereiding op de sprint vervolgens het initiatief over.

Op acht kilometer van de finish plaatste Philippe Gilbert nog een versnelling, maar drie kilometer later was zijn poging ten einde. Hierna plaatste Sky zich in dienst van sprinter Viviani aan kop van het peloton. In de sprint om de dagzege zette Mark Renshaw zijn kopman Boasson Hagen in een zetel af aan de finish. De Noor (met Groenewegen in zijn wiel) sprintte van rechts naar links en passeerde als eerste de finish. Elia Viviani was na afloop boos omdat Boasson Hagen met zijn manoeuvre de deur dicht deed. Na afloop kreeg hij van de jury gelijk en werd de Italiaan alsnog tot winnaar uitgeroepen.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
4 september 2017 18:27
Phinney niet OTL, maar gediskwalificeerd omdat hij een gesloten overweg negeerde.
4 september 2017 18:43
Hoeveel uitslagen van de sprintetappes in de Tour moeten nu na deze uitspraak herzien worden ?
4 september 2017 19:01
@Marehoek. Of moeten we nu concluderen dat Britten meer hebben met fair play dan Fransen? Hoewel: de nieuwe winnaar komt uit de Sky-ploeg, dat is natuurlijk ook een vorm van chauvinisme bedrijven.
4 september 2017 21:32
Jury declasseert weer eens iemand als dat een voordeel is voor ploeg uit land van de wedstrijd.
Manoeuvre van demare in de tour was vergelijkbaar.

Ik had adam blythe wel verwacht vandaag
4 september 2017 21:37
Hahaha ja en ik had Kelderman wel verwacht maar zal weer een slap smoesje hebben :) :)
5 september 2017 10:05
Eindelijk de tijd gevonden om de beelden te bekijken.
Daarin is het volgende te zien:
EBH rijdt niet meteen de kortste weg naar de finish; gaat eerst wat ruim om Renshaw heen, om dan alsnog de koord op te zoeken. Daarbij maakt hij redelijk wat extra meters, en hindert hij mogelijk Viviani een klein beetje. Van zodra hij echter gewaar wordt dat er een renner links van hem zit, gaat hij sportief als hij is onmiddellijk terug wat naar rechts.

Conclusies:
-Behalve de overwinning, had Hagen vandaag ook de fairplay-prijs verdiend.
-Viviani heeft zich blijkbaar snel aangepast aan het Lefevre-régime: "Wie het felst klaagt, krijgt zijn zin"
-Nu ze hem getergd hebben, zal EBH dit rondje zéker wel even gaan winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.