Dubbelslag Wellens in Eneco Tour op La Redoute
zaterdag 16 augustus 2014 om 16:54

Dubbelslag Wellens in Eneco Tour op La Redoute

Tim Wellens

foto: Sirotti

Tim Wellens heeft de zesde etappe van de Eneco Tour gewonnen. Op de Côte de la Redoute kwam de renner van Lotto-Belisol solo als eerste over de streep. Wellens is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Lars Boom werd op een kleine minuut tweede, maar verloor te veel tijd op de ritwinnaar om de leiding te pakken.

Afhaken Cancellara
Nadat het startschot was gegeven werd het snel duidelijk dat Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) en Andrea Guardini (Astana) niet aan de voorlaatste rit waren begonnen. Het tweetal laat het zware slotweekend voor wat het is en neemt rust.

Kopgroep met Boonen
Acht renners hadden er wel zin in en trokken al vroeg in de etappe ten aanval. Hierbij met Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) en Nick Nuyens (Garmin-Sharp) twee oud-winnaars van de Ronde van Vlaanderen. De andere zes waren Alex Dowsett (Movistar), Moreno Moser (Cannondale), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Davide Cimolai (Lampre-Merida), Nathan Haas (Garmin-Sharp) en de hele week al aanvallend rijdende Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise).

Giant-Shimano van klassementsleider Tom Dumoulin vond het wel goed en liet de groep geleidelijk uitlopen. Dowsett was op meer dan negen minuten de best geplaatste renner in het klassement. De maximale voorsprong van de acht lag iets onder de acht minuten. BMC Racing (Van Avermaet, Quinziato, Gilbert) vond het vanaf dat moment genoeg en zette de achtervolging in.

Op zeventig kilometer van het einde kwamen de renners voor het eerst langs de aankomstlijn op de Côte de la Redoute. Het peloton volgde hier op drie minuten van de acht leiders. Inmiddels hadden Belkin-renners Bauke Mollema en Barry Markus al opgegeven.

Nathan Haas koos aan kop van de wedstrijd het hazenpad, terwijl de andere zeven langzaam terugvielen richting de achtervolgende groep. De Australiër had op dertig kilometer van het einde nog twee minuten voorsprong, maar zat nu wel alleen.

BMC neemt het heft in handen
BMC koos volledig voor de aanval en met nog veertig kilometer te gaan trok de ploeg alle registers open. Er bleven op dat moment minder dan dertig renners over bij de favorieten voor de eindzege. Het was vooral Silvan Dillier die het tempo hoog hield.

In de laatste twintig kilometer werd er veel aangevallen door verschillende renners. Op achttien kilometer van het einde vertrok Sep Vanmarcke met een felle aanval. Hij reed gelijk een gaatje bij elkaar. Alexandre Pichot was al eerder vertrokken en passeerde op vijftien kilometer van de meet vluchter Haas. Vanmarcke werd dan weer teruggehaald door Niki Terpstra en de rest van het peloton. Lars Boom en Tom Dumoulin lieten hun landgenoot niet gaan. Door het harde werk van de Nederlanders bleven er nog maar tien renners over in de eerste groep.

Tim Wellens en Arnold Jeannesson profiteerden van een moment van windstilte en gingen er vandoor. Zij reden naar de al ontsnapte Fransman Pichot toe. Daarachter was het onrustig. Dumoulin en Boom reden erg alert en lieten geen concurrenten gaan.

Dumoulin en Boom
Op de Côte de Niaster op tien kilometer van de streep liet Wellens zijn twee Franse vluchtmakkers achter en ging hij alleen door. Het grote peloton volgde op dertig seconden, maar ook daar viel het uit elkaar. Andriy Grivko was heel actief en viel aan in het gezelschap van Greg Van Avermaet. Op de Niaster was het echter Dumoulin die uit het peloton wegreed Alleen Boom kon volgen op de klim. Van Avermaet en Grivko konden nog net aansluiten bij de twee Nederlanders. Het verschil met de rest was wel gemaakt.

In de afdaling van de Niaster trok Boom met nog zes kilometer te gaan ten aanval. Dumoulin reageerde iets te laat en moest een gaatje laten naar zijn landgenoot. De ex-veldrijder reed ook op volle snelheid voorbij Jeanesson en Pichot. Dumoulin kreeg in de achtervolging geen hulp van de mannen in zijn groep.

Boom leek op weg naar de leiding, maar viel stil op de slotklim en kon niet genoeg tijd goedmaken op Wellens. De Lotto-renner reed een sterke laatste beklimming van La Redoute en vocht tot op de meet voor elke seconde. Het leverde hem de leiderstrui op, die hij morgen in de slotrit mag verdedigen.

Tim Wellens

Eneco Tour 2014 (WT)
Uitslag rit zes: Heerlen – Côte de la Redoute (173.3 km)

1. flag-be Tim Wellens (Lotto-Belisol) in 4u28m19s
2. flag-nl Lars Boom (Belkin Pro Cycling) op 50s
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing) op 52s
4. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano)
5. flag-gb Geraint Thomas (Team Sky) op 56s
6. flag-ua Andriy Grivko (Astana) op 58s
7. flag-be Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) op 59s
8. flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) op 59s
9. flag-be Philippe Gilbert (BMC Racing) z.t..
10. flag-it Marco Marcato (Cannondale) z.t.
Volledige uitslag etappe 6

Tim Wellens

Klassement na rit zes:
1. flag-be Tim Wellens (Lotto-Belisol) in 21u03m27s
2. flag-nl Lars Boom (Belkin Pro Cycling) op 7s
3. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) op 13s
4. flag-ua Andriy Grivko (Astana) op 33s
5. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing) op 34s
6. flag-gb Geraint Thomas (Team Sky) op 38s
7. flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) op 45s
8. flag-be Philippe Gilbert (BMC Racing) op 48s
9. flag-be Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) op 56s
10. flag-nl Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) 1m04s
Volledig algemeen klassement na etappe 6

Samenvatting

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.