Dumoulin kijkt uit naar Zoncolan: “Ik hou van steile klimmen”
foto: Sirotti
zaterdag 19 mei 2018 om 12:48

Dumoulin kijkt uit naar Zoncolan: “Ik hou van steile klimmen”

De Giro d’Italia zal vandaag ontploffen op de steile flanken van de Monte Zoncolan. Tom Dumoulin hoopt – uiteraard – een van de winnaars te worden. De Sunweb-kopman kijkt in ieder geval uit naar de finale, zo laat hij weten aan de NOS. “Ik vind dit veel leuker dan een beklimming van 5%”, aldus de titelverdediger.

Een gemiddelde stijgingsgraad van ruim 11%; Dumoulin ziet het graag. “In principe liggen beklimmingen van 5% mij beter, maar dit is veel leuker. Wellicht spreekt het mythische me aan. Ik hou van steile onregelmatige klimmen. Normaal gezien kan ik dat ook goed. Dat waren vaak wel korte klimmetjes, dus ik moet zien hoe de combinatie lang én steil me ligt.”

Voor de beestachtige Zoncolan krijgen de coureurs met de Passo Duron en Sella Valcalda Ravascletto nog twee lastige beklimmingen voor de wielen geschoven. De Limburger denkt dat hier al oorlog kan ontstaan. “Ik verwacht daar al een behoorlijke strijd. Er zijn een aantal ploegen die meerdere renners op vier, vijf of zes minuten hebben staan in het klassement, zoals Sky. Ik verwacht niet dat zij zullen wachten tot de Zoncolan.”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2018 12:50
Hij zou hier in topvorm kunnen winnen. Ik hoop dat hij die topvorm heeft.
19 mei 2018 13:00
Als Tom dit zegt is hij goed. En hoe goed verteert Yates meerdere zwaardere beklimmingen achter elkaar eigenlijk? Kan me amper voorstellen dat zo'n iel mannetje genoeg inhoud heeft om na twee pittige klimmen nog fris(ser) te zijn dan mannen met iets meer body? Op procycling stats zie ik maar 1 overwinning (Romandie '17) in een profiel dat meerdere echte bergen bevat.
19 mei 2018 13:13
Lichte mannetjes verspelen toch veel minder energie bergop. Dus hoe meer hoogtemeters, hoe meer nadeel voor zwaardere renners.
19 mei 2018 13:36
ja, maar ook lichte mannetjes verbruiken meer energie dan ze met eten, drinken & gelletjes naar binnen kunnen werken tijdens de rit, en dan heb je reserves in je lichaam nodig. Waar zouden die bij Yates moeten zitten?
19 mei 2018 13:39
@joop Hoe meer beklimmingen/ hoogtemeters in een etappe, hoe gunstiger voor de lichte types, lijkt me vrij logisch. En hoe steiler hoe gunstiger voor de lichtgewichten qua zwaartekracht. Hoe het met de inhoud/uithoudingsvermorgen zit tussen yates en dumoulin geen idee.. lijken me allebei prima in orde. Zal spannend worden, maar yates zou vandaag in het voordeel moeten zijn
19 mei 2018 13:46
@lathumnees Natuurkundig idd logisch, maar dat lijkt me niet de enige factor. Vergelijk het desnoods met klassieker-renners, dat zijn ook nooit vlieggewichten. Dumoulin zit daar een beetje tussenin, zou me niet verbazen als hij vandaag voor Yates eindigt.
19 mei 2018 14:07
Yates zou hier in het voordeel moeten zijn, maar heeft het in het verleden op dagen met meerdere beklimmingen wel vaak af laten weten. Verwacht hem vandaag zeker nog in het offensief, maar in die laatste week moet ik het nog steeds maar zien. Naar Tom ben ik heel benieuwd, als hij vandaag meekan belooft dat heel veel goeds voor de laatste week. Maken of breken vandaag
19 mei 2018 15:40
Dumpulin houdt zich groot. Gaat er naar mijn idee vandaag enigszins doorheen zakken en verliest twee minuten

Om te reageren moet je ingelogd zijn.