Eerste controles op Tramadol uitgevoerd
foto: Cor Vos
dinsdag 12 maart 2019 om 12:29

Eerste controles op Tramadol uitgevoerd

Niet alleen was Bellegarde gisteren het decor voor de tweede opeenvolgende dagzege van Dylan Groenewegen in Parijs-Nice, de plaats in de Loiret was ook de plek waar er voor het eerst werd getest op de door de Internationale Wielerunie UCI verboden pijnstiller Tramadol.

Ritwinnaar Dylan Groenewegen was één van de renners die de primeur had om als één van de eersten op de pijnstiller gecontroleerd te worden. Naast de Amsterdamse sprinter van Jumbo-Visma waren ook Romain Bardet, Sergio Henao, Amaël Moinard, Anthony Turgis en Cyril Gauthier aan de beurt.

“De test gebeurt met een vingerprik, die drie bloeddruppels oplevert”, legt Toon Cruyt, ploegarts bij Deceuninck-Quick Step, de controle uit aan Het Laatste Nieuws. “Drie à vijf dagen later ontvang je het resultaat. Contra-expertise is niet mogelijk.”

Duizend controles
Als een renner wordt gepakt op Tramadol, krijgt hij een boete van 5000 Zwitserse Frank. Bovendien wordt de renner uit de uitslag geschrapt van de wedstrijd waarin hij positief testte. Bij een tweede positieve test volgt al een schorsing van vijf maanden. Ploegen kunnen ook worden geschorst: minimaal één maand tot maximaal één jaar bij twee positieve renners.

“Het is de bedoeling is om, verspreid over het seizoen, in totaal duizend controles uit te voeren”, vervolgt Cruyt, die weinig positieve gevallen verwacht. “Wij gebruiken het in elk geval niet en we maken ons dus ook totaal geen zorgen.”

Tramadol is sinds 1 maart niet meer toegestaan in het peloton. De pijnstiller kan voor wielrenners gevaarlijk zijn. Naast dat het ervoor zorgt dat een renner dieper kan gaan, kan het ook misselijkheid en een draaierig gevoel tot gevolg hebben – wat het risico op valpartijen vergroot.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.