Dylan Groenewegen wint nieuwe waaierrit Parijs-Nice

maandag 11 maart 2019 om 16:05

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft een nieuwe waaieretappe in Parijs-Nice gewonnen. Na ruim 165 kilometer was de kopman van Jumbo-Visma in Bellegarde de beste in een sprint van een zevental dat zich in de slotfase had losgeweekt. Hij klopte Iván Garcia Cortina en Philippe Gilbert en verstevigt zijn leiding in het klassement.

Direct vanuit het vertrek – dat door de harde wind iets uitgesteld was – gingen Damien Gaudin (Direct Energie), Nicolas Edet (Cofidis) en Alessandro De Marchi (CCC) in de aanval. Deceuninck-Quick-Step gaf het drietal niet veel ruimte. Op het eerste klimmetje van de dag pakte bergtruidrager Gaudin de volle buit, waardoor hij zijn leidende positie verstevigde.

Waaiers vanaf het eerste uur
Na dertig kilometer brak het peloton in stukken vanwege de wind. Geletruidrager Dylan Groenewegen liet zich niet verrassen en zat in de voorste groep van twintig renners. Toch volgde een hergroepering, maar het eerste signaal van de wind was afgegeven. De vluchtpoging van Gaudin en co was ook direct voorbij.

Na de tweede klim van de dag (bergpunten voor Florian Sénéchal) ging het peloton opnieuw op de kant onder aanvoering van Groupama-FDJ, BORA-hansgrohe en Trek-Segafredo. De chaos zorgde voor een valpartij met onder meer Warren Barguil en Gorka Izagirre. De grootste slachtoffers van de waaiervorming waren Simon Yates en Bob Jungels. Een groep met onder meer Groenewegen, Ewan, Kwiatkowski, Bernal, Demare, Quintana, Bardet, Gallopin, Greipel en Kelderman reed aan kop.

foto: ASO

Groenewegen even verrast
Zeventig kilometer voor de finish werd Groenewegen even verrast door waaiers, maar die situatie werd snel hersteld omdat de volledige groep waar hij in uitzakte de aansluiting vond aan kop. Toch bleef het nooit even rustig in koers. Een nieuwe poging om het peloton in stukken te breken bleek er te veel aan voor Groenewegen en Jakobsen, die andermaal moesten lossen. Maar ook dit keer wisten zij terug te keren.

Een peloton van een dertigtal renners ging met een voorsprong het laatste wedstrijduur in. Door een val viel Rigoberto Urán letterlijk weg, Michal Kwiatkowski had mechanische pech en Caleb Ewan werd eruit gewaaierd. Ook het tempo in de achtervolgende groep – 45 tellen achter de koplopers – ging te hard voor de Australische sprinter.

Peloton keert terug
In de finale lag een lokale ronde van 23 kilometer. Bij de eerste passage van de streep was de voorsprong van de kopgroep-Groenewegen opgelopen tot een minuut op de achtervolgende groep met onder meer Kwiatkowski. Het gat werd kleiner op een lange, rechte weg met volle wind tegen. Tien kilometer voor de finish resulteerde dat in een hergroepering, waardoor een peloton van ongeveer vijftig renners ontstond.

foto: Cor Vos

Attente Groenewegen glipt mee met zevental
Op zes kilometer van de meet draaide het parcours andermaal een gevaarlijke richting in. Team Sky en Jumbo-Visma gooiden het peloton op de halve baan, waardoor alweer diverse groepjes ontstonden. Groenewegen was andermaal bij de pinken, met Trentin, Kwiatkowski, Bernal, Rowe, Sánchez, Gilbert en Garcia Cortina. Dat groepje ging met een kleine voorgift de laatste drie kilometer in.

In de laatste rechte lijn koos Groenewegen het wiel van Trentin. De Europees kampioen ging als eerste de sprint aan, maar de drager van het geel koos de andere kant van de weg en zette iedereen op een fietslengte. Door vroeg te juichen liet hij Cortina nog iets dichterbij komen.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Silent Hill 11 maart 2019 om 16:35

Zoals van Aert enkele harten bijwon in de Strade, heeft Groenewegen dit vandaag ook gedaan. Wat een sterke race ! Geen moment uit de Top 5 geweest.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.