Sam Welsford neemt revanche met ritzege in Hongarije, valpartijen ontsieren massasprint
foto: Cor Vos
woensdag 8 mei 2024 om 16:53

Sam Welsford neemt revanche met ritzege in Hongarije, valpartijen ontsieren massasprint

De eerste etappe van de Ronde van Hongarije 2024 is, na een chaotische slotfase, gewonnen door Sam Welsford. Na ruim 166 kilometer was hij de snelste in de massasprint in de straten van Hajdúszoboszlo. De sprint werd opgeschrikt door meerdere heftige valpartijen. Welsford bleef uit de problemen en won, voor Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) en Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini).

De eerste etappe van de Ronde van Hongarije speelde zich af in het oosten van Hongarije. Tussen Karcag naar Hajdúszoboszlo vonden de renners nagenoeg geen obstakels op de weg. In de finishplaats wachtten drie ronden op een circuit van zo’n 20 kilometer. De eerste leiderstrui van de race ging dan ook hoogstwaarschijnlijk voor een sprinter zijn.

Vier koplopers kleurden al vanaf het begin de koers. Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) was de bekendste naam, want naast de Bask zaten ook Balazs Rózsa (Epronex-Hungary), Martin Voltr (Pierre Baguette Cycling) en Viktor Filutás (Nationale selectie Hongarije) mee in de vlucht van de dag. Zij kregen meer dan twee minuten voorsprong van het Astana Qazaqstan van Mark Cavendish en Jayco AlUla in dienst van Dylan Groenewegen.

foto: Cor Vos

Pech was er in het peloton voor Peter Sagan, want de wereldberoemde Slowaak van het kleine Pierre Baguette-team kwam in het openingsuur ten val. Hij kon gelukkig zijn weg vervolgen. Niets stond een massasprint in de weg in Hajdúszoboszlo. De vier koplopers bereiken met voorsprong het lokale circuit, maar de samenwerking was niet goed.

Voltr ging namelijk solo verder op 38 kilometer van de finish. Hij kreeg nog wat ruimte, maar in de slotronde ging het tempo de hoogte in en werd de Tsjech ingerekend. Zijn ploegmaat Peter Sagan kreeg vervolgens, in volle finale, af te rekenen met een lekke band, maar hij kon nog wel terugkeren.

Valpartijen ontsieren de massasprint
In de massasprint werd Cavendish goed afgezet in de laatste kilometer, maar de Brit kon het niet afmaken in de laatste rechte lijn. Het werd een chaotische sprint waarin, op hoge snelheid, meerdere valpartijen gebeurden. Als een duveltje uit een doosje kwam Sam Welsford als winnaar uit de bus. De Australiër werd onlangs nog gepasseerd door BORA-hansgrohe voor de Giro d’Italia en zal dit dus als revanche zien voor zijn niet-selectie.

Twee Italianen maakten achter Welsford de top-3 compleet: Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) en Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini) werden tweede en derde. Nicklas Pedersen bezorgde Tour de Tietema-Unibet een vierde plaats, Cavendish werd zesde. Jarne Van de Paar was de eerste Belg op de tiende plaats. Dylan Groenewegen viel buiten de top-10, nadat hij moest uitwijken voor een val.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.