De beste analist van 2019
foto: Nico Dick
woensdag 4 december 2019 om 19:00

De beste analist van 2019

Eindejaarslijstjes In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Nadat gisteren de populairste wielercommentator centraal stond, is het thema van vandaag: wie is de beste analist van 2019?

José De Cauwer
De afgelopen twee jaar werd José De Cauwer de onbetwiste winnaar in deze categorie. In beide edities ging bijna de helft van alle uitgebrachte stemmen naar de vaste analist van Sporza. Voorlopig zijn er geen tekenen dat de 70-jarige De Cauwer deze officieuze titel als ‘Beste analist’ moet afstaan.

De Cauwer wordt geroemd om zijn wielerkennis en anekdotes. De Vlaming dankt die kennis aan zijn jarenlange staat van dienst in de wielerwereld. Hij hielp als bondscoach van België Tom Boonen naar de regenboogtrui en als ploegleider Greg LeMond naar de eindzege in de Tour de France. De wielersport kent voor hem maar weinig geheimen. Zijn kennis in combinatie met zijn droge humor maakt van hem een populaire co-commentator in Vlaanderen én in Nederland.

Maarten Ducrot

foto: Cor Vos

Waar De Cauwer vooral lof oogst, zijn de meningen over zijn Nederlandse tegenhanger wat gemengder. Maarten Ducrot is al jarenlang de vaste wieleranalist van de NOS op tv. Ducrot is een typisch geval in de categorie: je houdt van hem of je verafschuwt hem. De Zeeuw maakte uitspraken groot als ‘grinta’, ‘om z’n moeder roepen’ en ‘het nieuwe wielrennen’. Samen met Herbert Dijkstra vormt hij een vertrouwd duo dat namens de NOS het televisiecommentaar verzorgt tijdens de Tour de France.

Stef Clement

foto: Cor Vos

Sinds dit jaar heeft Ducrot enkele keren zijn plek moeten afstaan aan Stef Clement. De vorig jaar gestopte Clement durft, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, een scherpe mening te geven. Het bracht hem echter ook in moeilijkheden door een uitspraak over Primoz Roglic, die Jumbo-Visma niet kon appreciëren. De Nederlandse WorldTour-ploeg besloot de samenwerking met de 37-jarige Brabander niet te verlengen. Doordat Clement pas een jaar geleden het peloton heeft verlaten, weet hij over bijna iedere actieve prof wel een goed verhaal te vertellen. Aangenaam om naar te luisteren.

Karsten Kroon

foto: Cor Vos

Bij Eurosport is Karsten Kroon een van dé analisten. Samen met commentator Jeroen Vanbelleghem vormt hij een vast koppel tijdens de Giro d’Italia. De ex-prof van onder andere BMC heeft veel oog voor de koers, maar net zoveel voor alles wat er omheen gebeurd. De 43-jarige Drent beschikt over een haviksoog als het gaat om het spotten van (wilde) dieren tijdens de televisie-uitzending. Van koeien tot bevers. Kroon heeft de kunst om over ieder dier een sterk verhaal te vertellen waarom het hem fascineert. Maar als de koers erom vraagt is hij op de afspraak met goede analyses. Ook zijn vriendschappen met renners als Jos van Emden en Tom Dumoulin leveren interessante feitjes op die zijn commentaar prettig maken om naar te luisteren.

Michel Cornelisse

foto: Cor Vos

Op de Europese sportzender is zo nu en dan ook Michel Cornelisse te horen als analist. In het verleden kroop hij vaker achter de microfoon, maar zijn hoofdwerkzaamheid is momenteel het ploegleiderschap bij Corendon-Circus, de ploeg van Mathieu van der Poel. Cornelisse laat zien dat een kritische blik en liefde voor de sport goed samengaan. In zijn analyses durft hij te zeggen waar het op staat en door zijn jarenlange ervaring als ploegleider heeft hij over bijna iedere grote renner wel een anekdote te vertellen.

Lieselot Decroix

foto: Cor Vos

Lieselot Decroix is sinds een aantal jaar de vaste analist naast commentator Ruben Van Gucht bij vrouwenwedstrijden. De Ieperse is een waardevolle aanvulling met jarenlange ervaring in het peloton. Decroix begon in 2007 haar profloopbaan bij Lotto Ladies Team en eindigde haar carrière, na enkele omzwervingen, in 2016 bij dezelfde ploeg als waar ze begon. Decroix was geen veelwinnaar, maar behaalde wel vele ereplaatsen. In 2009, in het shirt van Cervélo Test team, behaalde ze een ritoverwinning in de Gracia Orlovà. Ze weet als cocommentator razendsnel de rensters te herkennen en iets over hun achtergronden te vertellen. Decroix is tevens werkzaam als sportwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Paul Herygers

Herygers (r) met Eddy Merckx (l) – foto: Cor Vos

Waar Sporza-commentator Michel Wuyts bij het wegwielrennen de commentaarcabine deelt met José De Cauwer, doet hij dat in de winter bij het veldrijden met Paul Herygers. De oud-wereldkampioen veldrijden is bij het publiek een geliefde analist. De ex-wereldkampioen was jarenlang heer en meester in het veld en overziet nu vanuit de commentaarcabine het wereldje dat hijzelf jarenlang domineerde. Zijn typisch Vlaams taalgebruik heeft zelfs geleid tot een heus soundboard met bekende uitspraken hem.

Sven Nys

foto: Cor Vos

Herygers is niet de enige ex-topveldrijder die aan Sporza gelieerd is als analist. Sven Nys ontpopt zich de laatste jaren ook tot een zeer gedegen cocommentator én analist. De Kannibaal van Baal duidt de koers niet alleen op tv. Hij is tijdens de Tour de France ook actief voor Sporza radio, aan de zijde van Christophe Vandegoor. Daarnaast schuift hij regelmatig aan bij Karl Vannieuwkerke, tijdens zijn voorbeschouwingen op de Vlaamse klassiekers én in Vive le vélo.

Danny Nelissen

foto: Cor Vos

Danny Nelissen is bij de NOS een van de vaste gezichten voor de wedstrijdanalyse bij het wielrennen. De 49-jarige Limburger was in het verleden jarenlang commentator bij Eurosport, maar moest daar onder meer door zijn dopingbekentenis in 2013 vertrekken. Via een aantal omzwervingen, waaronder kortstondig teammanager van DESTIL-Parkhotel Valkenburg, is hij terechtgekomen bij groothandel in bouwmaterialen Destil. Bij de ex-sponsor van zijn wielerploeg is hij commercieel directeur en dat combineert hij met zijn functie als wieleranalist bij de NOS. Hij doet dat voor zowel televisie (o.a. tijdens de Amstel Gold Race en Tour de France) en radio (actualiteit).

Eddy Planckaert

foto: Cor Vos

Eddy Planckaert is een spraakwaterval pur sang. De ex-prof (o.a. winnaar van Parijs-Roubaix) is al heel wat jaren een geliefde analist bij Sporza. Tijdens het voorjaar behoort Planckaert spreekwoordelijk tot het meubilair van de studiocabine. Live op locatie of vanuit de studio analyseert de telg van de wielerfamilie Planckaert op geheel eigen wijze de koers. Met veel humor, energie én kennis van zaken.

Tom Boonen

foto: Cor Vos

Tom Boonen behoeft eigenlijk geen uitgebreide introductie. De klassiekerkoning die in 2017 zijn profcarrière beëindigde heeft altijd scherpe teksten en een geheel eigen blik op het wielrennen. Na jarenlang in de spotlights te hebben geleefd, spendeert hij nu de meeste tijd in de luwte. Naast autoracen en het schrijven van columns voor de Belgische kranten is hij een aantal keer per jaar cocommentator bij VTM, waar hij samen met journalist Merijn Casteleyn de koers van commentaar voorziet.

Thijs Zonneveld

foto: Cor Vos

Sinds zijn vertrek bij de NOS is Thijs Zonneveld minder vaak op televisie te zien, maar des te vaker in de online video’s van het AD. Bij deze krant is Zonneveld het grote uithangbord voor het wielrennen en een gevierd columnist. Naast het schrijven van boeken en columns is hij ook een begenadigd strandracer. Naast Zonneveld is ook ex-prof Thomas Dekker een vaste analist in de video’s van In Het Wiel.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.