EK 2021: Grégoire pakt wegtitel bij de junioren, Van Mechelen vierde
foto: Cor Vos
vrijdag 10 september 2021 om 12:02

EK 2021: Grégoire pakt wegtitel bij de junioren, Van Mechelen vierde

Romain Grégoire is de nieuwe Europese wegkampioen bij de junioren mannen. De 18-jarige Fransman was in een sprint te snel voor de Noor Per Strand Hagenes, Lenny Martinez bezorgde Frankrijk ook nog een bronzen plak. De Belg Vlad Van Mechelen won tien seconden later de sprint van een achtervolgende groep.

De junioren die vandaag aan de start stonden van het Europees kampioenschap op de weg, kregen acht keer een lokale ronde in en rond Trento voorgeschoteld. Met de beklimming van Povo (3,6 km aan 4,7%) als scherprechter kon het alle kanten op in dit kampioenschap. Sterke sprinters waren op voorhand zeker niet kansloos, maar het was ook uitkijken naar de puncheurs.

Meerdere renners probeerden er van bij de start vanonder te muizen, maar echt veel ruimte kregen de avonturiers niet. De wedstrijd werd bijvoorbeeld enige tijd gekleurd door de Duitser Cédric Abt en de Ier Darren Rafferty, maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. In het peloton zagen we een tijdje de oranjehemden van de Nederlandse selectie op kop rijden en ook Frankrijk moeide zich nadrukkelijk met de achtervolging.

foto: Cor Vos

Aanval op de laatste klim 
Met een compact peloton begonnen we vervolgens aan de achtste en daarmee ook laatste ronde van het EK. Op de laatste passage van de klim naar Povo moest het gebeuren voor de aanvallers en dus zagen we een versnelling van de Fransen Grégoire en Martinez en de Noor Strand Hagenes. Dit bleek een beslissend moment in de koers, aangezien Grégoire, Martinez en Strand Hagenes een interessant gaatje wisten te slaan.

Met een voorsprong van goed acht seconden bereikten de drie koplopers de top van de Povo. Ondanks verwoede pogingen in de achtervolgende groep, slaagde niemand er meer in om de kloof nog te overbruggen. Vooraan had Frankrijk een overtalsituatie en Martinez besloot zich deels op te offeren voor de op papier snelle Grégoire. Die laatste moest het dan nog wel even doen in de sprint en wist zijn opkomende Noorse tegenstrever achter zich te houden.

Kroon op het werk 
De sprint van de achtervolgende groep werd gewonnen door Van Mechelen, voor de Italiaan Manuel Oioli en de Zwitser Jan Christen. Voor Grégoire is de Europese titel een eerste kroon op een uitmuntend seizoen in de juniorencategorie. De beloftevolle Fransman was zeker in de zomermaanden nagenoeg onklopbaar: zo won hij twee Italiaanse eendagskoersen, de Ain Bugey Valromey Tour en werd hij Frans kampioen in het tijdrijden en op de weg.

foto: Cor Vos

Cian Uijtdebroeks, die andere blikvanger bij de junioren, koos in de finale ook voor de aanval. De talentvolle Belg, volgend jaar prof bij BORA-hansgrohe, werd echter weer ingerekend door de groep en kon vlak daarna niet mee met de beslissende demarrage van Grégoire, Martinez en Strand Hagenes.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.