Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2024 – Kan Van der Poel het Pogacar lastig maken?
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2024 om 11:00

Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2024 – Kan Van der Poel het Pogacar lastig maken?

Zondag komt het eerste deel van het wielerseizoen alweer ten einde met het verrijden van Luik-Bastenaken-Luik. Het laatste monument van het wielervoorjaar geldt misschien wel als de zwaarste van allemaal. ‘Kleintjes’ winnen LBL vrijwel nooit, een enkeling daargelaten. Krijgen we de verwachte strijd tussen Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaars Luik-Bastenaken-Luik
2023: flag-be Remco Evenepoel
2022: flag-be Remco Evenepoel
2021: flag-si Tadej Pogačar
2020: flag-si Primož Roglič
2019: flag-dk Jakob Fuglsang
2018:flag-lu Bob Jungels
2017: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-nl Wout Poels
2015: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-au Simon Gerrans


Laatste editie

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2023
1. flag-be Remco Evenepoel (Quick-Step – Alpha Vinyl)
2. flag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) op 1m06s
3. flag-co Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) in z.t.
4. flag-ie Ben Healy (EF Education-EasyPost) op 1m08s
5. flag-fr Valentin Madouas (Groupama-FDJ) op 1m24s


Parcours

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik kent weinig verrassingen voor de renners, op enkele kleine vernieuwingen na. Traditiegetrouw vertrekken de coureurs weer op het Place-Saint Lambert in Luik, wat twee jaar terug door wegenwerken niet mogelijk was. 254,5 kilometer later (een kleine vier kilometer minder dan vorig jaar) komen de renners terug aan in Luik. Ondanks de vele hellende wegen in de eerste honderd kilometer, moeten we hier nog niet meteen verschillen verwachten. De eerste twee uren zijn ideaal voor vroege vluchters, die tot het keerpunt in Bastenaken hun voorsprong kunnen uitdiepen.

De eerste (Côte de Bonnerue) van elf gecategoriseerde beklimmingen hebben de renners dan al gehad. Na ruim 117 kilometer volgt met de Côte de Saint-Roch al een tweede helling. Deze is een pak korter dan de eerste helling, maar wel bijna twee keer zo steil. De grote tenoren zullen echter pas in actie schieten zodra ze in Vielsalm passeren, na bijna 150 kilometer koers. Zo’n twaalf kilometer verderop ligt de voet van de Côte de Mont-le-Soie, die een beslissende fase in La Doyenne inluidt. Hier begint de voorfinale.

Na die helling krijgen we namelijk in rap tempo de opeenvolging van vijf bekende beklimmingen uit dit monument. In een tijdsbestek van nog geen veertig kilometer liggen achtereenvolgens de Côte de Wanne , de Côte de Stockeu – die we beter kennen vanwege het Eddy Merckx-standbeeld – Côte de la Haute-Levée , de Col du Rosier en de Côte de Desnié . Allemaal een blauwdruk van de vorige edities.

Na de Desnié kruist het peloton zich via een uitloper en een snelle afdaling met de weg die ze in de beginfase gereden hebben in de richting van Bastenaken. Wie toen naar rechts had gekeken, had de befaamde Côte de la Redoute al zien liggen. Deze is – net als vorig jaar – amper 1,6 kilometer lang. De La Rédoute doet de renners immers al zo’n driehonderd meter voor de top naar rechts afslaan, waarna er met de Côte de Cornémone meteen een nieuwe helling volgt. “Deze wijziging nodigt uit om al van aan de voet aan te vallen”, vertelde Remco Evenepoel daar vorig jaar over.

La Rédoute is dus meer dan ooit de scherprechter in Luik-Bastenaken-Luik, en bijgevolg de opener van de finale op dertig kilometer van de streep. Snel daarna volgt ook de Côte des Forges, waardoor het verschil tussen La Rédoute en de Côte de la Roche-aux-Faucons relatief klein blijft. Die helling kennen we beter als de Valkenrots, waarvan de top zich op dik dertien kilometer voor de streep bevindt.

Wie denkt dat het klimwerk er dan op zit, komt bedrogen uit. Na een korte afdaling krijgen de renners uit Méry nog een heel vervelende uitloper van de Valkenrots onder de wielen. Op soms slecht bollend beton moeten de coureurs nog uitschieters tot 10% wegtrappen. Vanuit Boncelles is het dan nog tien kilometer naar de streep, die op de brede baan in de Quai des Ardennes ligt.

Zondag 21 april, Luik-Bastenaken-Luik: Luik – Luik (254,5 km)
Afstand: 254,5 kilometer
Start: 10.10 uur
Finish: tussen 16.10 en 16.45 uur

Hellingen tijdens Luik-Bastenaken-Luik 2024

  • Côte de Bonnerue (2,4 km aan 5,7% / na 76,2 kilometer)
  • Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2% / na 117,3 kilometer)
  • Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9% / na 161,2 kilometer)
  • Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1% / na 169,5 kilometer)
  • Côte de Stockeu (1 km aan 12,5% / na 176 kilometer)
  • Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5% / na 180,2 kilometer)
  • Col du Rosier (4,4 km aan 5,9% / na 194,4 kilometer)
  • Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1% / na 297,8 kilometer)
  • Côte de la Redoute (1,6 km aan 9,4% / na 220,5 kilometer)
  • Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%, na 231,2 kilometer)
  • Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11% / na 241,2 kilometer)

Favorieten

Een monument als Luik-Bastenaken-Luik verdient een monumentaal deelnemersveld, en daar kan het ook dit jaar weer op rekenen. Wereldkampioen Mathieu van der Poel maakt immers voor de tweede keer in zijn carrière zijn opwachting in het heuvelmonument, maar de topfavoriet is hij niet in Luik.

Die rol is weggelegd voor tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar, de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 2021. Pogi is in volle opbouw naar de Giro d’Italia (overigens zijn eerste) en koos daarom bewust om niét het merendeel van de klassiekers mee te pikken. Maar een deelname aan Luik-Bastenaken-Luik kon hij toch niet links laten liggen. Vorig jaar viel Pogacar zwaar in een Waalse afdaling, wat hem uiteindelijk ook zijn topvorm in de Tour kostte. Ook mentaal zou Pogacar in Luik dus kunnen afrekenen met de miserie waar hij in 2023 mee te maken had.

Pogacar doet overal mee voor winst – foto: Cor Vos

Bovendien weet je: waar het Sloveense supertalent ook start, zal hij altijd meedoen voor de overwinning. Pogacar reed dit seizoen nog niet al te veel wedstrijden. De Strade Bianche (winst), Milaan-San Remo (derde) en Ronde van Catalonie (winst, inclusief ritzeges in vier van de zeven etappes), en dat was het dan. Pogacar hoopt zo fris aan de start van de Giro te komen, en dat lijkt hem nog te gaan lukken ook. Luik kan daarin natuurlijk als ideaal opstapje dienen, zoals ook Evenepoel het vorig jaar deed. Die moet nu trouwens geblesseerd toekijken, net als Primoz Roglic. Het deelnemersveld in Luik is zo lichtjes onthoofd.

We schrijven wel lichtjes, omdat de deelname van wereldkampioen Mathieu van der Poel natuurlijk veel goedmaakt. De enige keer dat Van der Poel deze klassieker aandeed, was in het covid-najaar van 2020. Luik stond toen daags na de BinckBank Tour gepland. Geen probleem voor Van der Poel, die in de slotrit van de Belgisch-Nederlandse ronde een indrukwekkende solo uit de benen schudde, om daags nadien in Luik óók mee te doen voor een ereplaats. Van der Poel werd zesde en wist meteen dat dit misschien ooit een haalbaar monument zou zijn.

Alleen, Van der Poel sleurt bergop natuurlijk een aantal meer kilo’s mee dan Pogacar, en zal op de iets langere hellingen altijd in het nadeel zijn. En na de Amstel hoorden we hem ook zeggen dat hij niet meer over dat supergevoel van de voorbije weken beschikte. Logisch ook, als je weet dat hij al sinds Milaan-San Remo op een heel hoog niveau rondrijdt. Maar Van der Poel is een harde werker en gaat deze week nog één keer trainen in Spanje, in de hoop dat historische vierde monument binnen te halen.

Mathieu van der Poel: wel of geen kandidaat-winnaar in Luik? – foto: Cor Vos

Tom Pidcock moet zich daar niet ver onder plaatsen, als hij in Luik-Bastenaken-Luik zelfs niet op dezelfde hoogte staat. Soms heeft de talentvolle Brit van die dagen dat er aan hem niets te doen is. De Amstel Gold Race was er zo eentje. In La Doyenne zijn de beklimmingen iets langer, maar dat hoeft niet in zijn nadeel te zijn. Een jaar geleden was Pidcock al de enige die Evenepoel nog een tijdje kon volgen, maar tegen Pogacar zal hij mogelijk nog straffer uit de hoek moeten komen. Slaagt de INEOS Grenadier-renner er eindelijk in om zijn eerste monument binnen te halen?

De grote vraag is wel of hij tegen zondag alweer hersteld is van de inspanningen in de Waalse Pijl. Pidcock begon als een van de favorieten – zo niet de topfavoriet – aan de Ardennenklassieker, maar raakte onderweg bevangen door de kou. Hij moest dan ook al vroeg passen en besloot vervolgens de ploegbus op te zoeken. Nu hoeft dit niet veel te zeggen over zijn kansen in Luik-Bastenaken-Luik, maar het zal toch een reality check zijn voor Pidcock.

Stephen Williams maakte indruk in de Waalse Pijl – foto: Cor Vos

De Amstel Gold Race is misschien wel de belangrijkste waardemeter voor Luik-Bastenaken-Luik, maar vanwege de relatief passieve finale misschien ook niet helemaal. In de Brabantse Pijl lag het veld sneller uit elkaar en dan zag je Dylan Teuns (Israel-Premier Tech) excelleren. Bij Teuns zat dat er al een tijdje aan te komen, want ook in de Ronde van Vlaanderen haalde hij al een exceptioneel hoog niveau. Alleen: in de Amstel Gold Race (15e) en Waalse Pijl (DNF) speelde hij een bijrol. Wat zegt dit voor komende zondag?

Een ploegmaat van Teuns bij Israel-Premier Tech, Stephen Williams (de verrassende winnaar van de Waalse Pijl), kan een sleutelrol spelen. Toch zeker na zijn indrukwekkende optreden op de Muur van Hoei. We houden wel een slag om de arm, aangezien de Brit nog nooit iets heeft laten zien in een monumentale klassieker. Bovendien is Williams een wisselvallige renner. Hij wisselt grootse dagen af met kleurloze optredens. Welke Williams krijgen we te zien in La Doyenne?

Nog een renner die zich wél wist te onderscheiden in de Waalse Pijl: Benoît Cosnefroy. De Fransman kwam op de Muur van Hoei weliswaar tekort voor de overwinning, maar werd toch keurig vierde. De kopman van Decathlon AG2R La Mondiale is met andere woorden prima op dreef en klaar om te schitteren in LBL. Alleen, Cosnefroy reed bij zijn zes eerdere deelnames nooit top 10 in Luik-Bastenaken-Luik. Met zijn kwaliteiten zou hij daar beter moeten kunnen.

Luik-Bastenaken-Luik is een koers die Tiesj Benoot moet liggen – foto: Cor Vos

Verder beschikt Groupama-FDJ over een uitermate sterk blok in de breedte. Romain Grégoire, Quentin Pacher en Valentin Madouas bewezen hun sterkte in de Amstel Gold Race, terwijl David Gaudu dan weer zijn rol speelde in de Franse 1.1-wedstrijden. Het was tot nu toe nog niet het seizoen van David Gaudu, maar de Fransman – al eens derde in Luik – kon er wel opnieuw vertrouwen tanken. Toch schatten we in dat de 21-jarige Grégoire – woensdag nog zevende in de Waalse Pijl – intrinsiek over de beste kwaliteiten beschikt.

De nummers twee en drie van de Amstel Gold Race hebben we dan nog niet genoemd. Tiesj Benoot (derde) was er een van de sterkhouders. Nu zijn vrouw Fien is bevallen van dochter Loes, kan Benoot zich weer volledig richten op datgene wat hij zo goed kan: heel hard fietsen. Aan vorm geen gebrek bij de ex-Strade Bianche-winnaar van Visma | Lease a Bike. Marc Hirschi (UAE Emirates) moet dan weer Tadej Pogacar boven zich dulden. De Zwitser lijkt (buiten zijn opgave in de Waalse Pijl) in uitstekende doen en wie weet stuurt Pogi hem wel vooruit.

Poels boekte acht jaar geleden met LBL de mooiste zege uit zijn carrière – foto: Cor Vos

Een renner die we zeker ook mogen verwachten in Luik, is Santiago Buitrago. De Colombiaan van Bahrain Victorious rijdt vaak wat in de schaduw van de echte toppers, maar heeft de laatste jaren toch echt de stap gezet naar de wereldtop. Wie eindigde er vorig jaar als derde in Luik-Bastenaken-Luik? Juist. En wie werd er afgelopen woensdag nog vijfde in de Waalse Pijl? Precies. We noteren de naam van Buitrago dan ook met stip! Let ook op zijn ploeggenoot Wout Poels. De Nederlander, die al op de erelijst staat van LBL, is zeker een schaduwfavoriet na een sterk optreden in de Tour of the Alps.

Een week geleden was Mattias Skjelmose nog een van de grote favorieten voor de heuvelklassiekers, maar het loopt voorlopig nog niet naar wens voor de Deen. In de Amstel Gold Race liet hij zich tactisch ringeloren en in de Waalse Pijl moest hij volledig onderkoeld opgeven. Op beelden is te zien hoe de Deen van Lidl-Trek helemaal bibberend en schokkend van de fiets af geholpen moet worden, nadat hij dreigt om te vallen. De vraag is of je vier dagen later alweer voor de zege kan strijden in een koers als Luik-Bastenaken-Luik, na een dergelijke aanslag op je lichaam…

Skjelmose, Hirschi en Van Gils: drie renners om in de gaten te houden – foto: Cor Vos

Onze laatste ster gaat naar een renner, die woensdag nog op het podium stond van de Waalse Pijl. Hij had onderweg last van de kou en op 400 meter van de streep zat hij nog te klooien met zijn handschoen, maar dit belette Maxim Van Gils niet om op de Muur van Hoei naar een derde plaats te sprinten. Kortom: met de vorm van de renner van Lotto Dstny zit het nog altijd snor. “Maar ik zou graag nog eens willen winnen”, vertelde hij na afloop aan WielerFlits. Misschien is het zondag wel weer eens raak voor de 24-jarige coureur.

Verder is het lijstje met outsiders voor een ereplaats eindeloos. Denk maar aan Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels, tweede in de Waalse Pijl), Ben Healy en Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Quinten Hermans en Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Guillaume Martin (Cofidis), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Egan Bernal, Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers), Andreas Kron (Lotto Dstny), Simon Yates en Michael Matthews (Jayco AlUla), Tobias Halland Johannessen (Uno-X Mobility) en Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogačar
*** Tom Pidcock, Santiago Buitrago
** Mathieu van der Poel, Maxim Van Gils, Tiesj Benoot
* Marc Hirschi, Benoît Cosnefroy, Romain Grégoire, Mattias Skjelmose


Website organisatie

Weer en TV

De renners mogen zich zondag aan redelijk goed koersweer met temperaturen tot 12 graden Celsius, volgens Weeronline. Wel kunnen er in de loop van de namiddag enkele lichte buien vallen in de buurt van Luik, die kans is 75%. Verder blaast de wind uit het noordwesten aan een kracht van drie Beaufort.

Sporza is zondag al vanaf 13.30 uur present voor de live-uitzending van Luik-Bastenaken-Luik op tv-zender VRT1. In Nederland is de koers vanaf datzelfde tijdstip te volgen op de online kanalen Eurosport 1 en Eurosport.nl en Discovery+. Ook op NPO1 is de wedstrijd te volgen.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.