Youri IJnsen
zaterdag 15 oktober 2022 om 06:30

EK wielrennen 2023 finishen op de VAM-berg, ook Dak van Drenthe in het parcours

Video Het EK wielrennen 2023 vinden plaats van 19 tot en met 24 september 2023 in Drenthe. De finish is zoals verwacht op de VAM-berg, bekend van de Ronde van Drenthe en de laatste Nederlandse kampioenschappen. Het is volgens de provincie toegezegd dat Het Dak van Drenthe dan ook gereed is om overheen te rijden. Deze geasfalteerde vuilnisberg ligt naast de VAM-berg. Op dit moment zijn de Nederlanders Fabio Jakobsen (foto) en Lorena Wiebes regerend Europees kampioen.

De data voor het EK wielrennen 2023 zijn opvallend. Normaal vindt in dezelfde week namelijk het WK wielrennen plaats. Omdat er volgend jaar een zogenaamd Super WK – waar alle disciplines binnen de wielersport samenkomen – plaatsvindt in Glasgow (Schotland), zijn het EK en WK verwisseld van plaats op de kalender. Daardoor verwacht de organisatie bij monde van Thijs Rondhuis veel exposure. Wereldwijd hopen ze door dit tijdslot op meer dan 25 miljoen televisiekijkers wereldwijd.

Gedeputeerde van de Provincie Drenthe Henk Brink hoopt op een waar volksfeest in Drenthe, vooral omdat alle wedstrijden een bepaalde hoek van de hunebedprovincie laten zien. De tijdritten en Mixed Relay zullen plaatsvinden in Emmen, met de start en finish in het dieren- en avonturenpark Wildlands. Er volgt nog een speciaal dierentuin-arrangement en volgens burgemeester van Emmen Eric van Oosterhout zijn alle hotels in de Drentse stad al volgeboekt.

De wegwedstrijden zullen dan weer allemaal finishen op het terrein van de VAM-berg. Ook de naastgelegen vuilnisbelt Het Dak van Drenthe is tegen die tijd gereed om overheen te rijden, is de provincie beloofd. Die helling had zijn debuut eigenlijk al moeten maken tijdens het jongste NK op de weg. De start van de mannenwedstrijd is overigens in Assen en – hoewel daar nog niets over gecommuniceerd is – burgemeester Marco Out hintte stiekem op een passage over het TT Circuit.

foto: Youri IJnsen/WielerFlits

Verandering in programma en Prinsjesdag
In totaal zullen zo rond de 25 plaatsen en Drenthe een doorkomst krijgen tijdens de verschillende wedstrijden. In januari volgt een tweede presentatie, waarin de provincie, organisatie en de UEC het gehele EK-plan zullen bekrachtigen. Wel is het programma al goedgekeurd, waarbij de individuele tijdritten en de Mixed Relay zijn omgedraaid ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit was onder meer een wens van de Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout.

Wel ligt er qua televisie-uren een uitdaging op dinsdag 19 september, de dag van de individuele tijdritten. Dan vindt in Nederland namelijk Prinsjesdag plaats, dat veel zendtijd vraagt op de Nederlandse publieke omroep. De NOS heeft de uitzendrechten van het EK.

Programma flag-europe EK Wielrennen 2023
Dinsdag 19 september: Individuele tijdritten (start en finish in Wildlands, Emmen)
Woensdag 20 september: Mixed Team Relay (start en finish in Wildlands, Emmen)
Donderdag 21 september: Wegwedstrijden beloften (start in Hoogeveen, finish op de VAM-berg)
Vrijdag 22 september: Wegwedstrijden junioren (start in Coevorden, finish op de VAM-berg)
Zaterdag 23 september: Wegwedstrijd elite vrouwen (start in Meppel, finish op de VAM-berg)
Zondag 24 september: Wegwedstrijd elite mannen (start in Assen, finish op de VAM-berg)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.