Elia Viviani grijpt de zege in Prudential RideLondon

Elia Viviani grijpt de zege in Prudential RideLondon

foto: Cor Vos (archief)

zondag 4 augustus 2019 om 19:14

Elia Viviani heeft de Prudential RideLondon-Surrey Classic gewonnen. De Italiaan van Deceuninck-Quick-Step kreeg in de slotkilometer een perfecte lead-out van Michael Mørkøv, waarna Viviani het afmaakte voor Sam Bennett en zijn Deense ploeggenoot.

Veel succesvolle sprinters zijn in de week na de Tour de France afgereisd naar Londen om daar opnieuw de strijd met elkaar aan te gaan. Caleb Ewan, Elia Viviani, Alexander Kristoff en Mike Teunissen troffen elkaar ditmaal niet op de Champs-Elysées, maar op The Mall.

In de Prudential RideLondon-Surrey kregen de sprintersploegen 168 kilometer de tijd om hun sprinters aan boord te houden, voordat zij hen in kansrijke af konden zetten in de laatste kilometer.

Dowsett, Eenkhoorn en Dewulf op avontuur
Vroeg in de wedstrijd reden drie coureurs weg uit het peloton. Alex Dowsett, Pascal Eenkhoorn en Stan Dewulf zijn sterk, dus kregen zij niet zomaar de zegen van het peloton. Uiteindelijk stemde het peloton toe, maar nooit kregen zij een grote voorsprong.

De drie koplopers – foto: Cor Vos

Ewan lost op Box Hill, Teunissen valt aan
Aan het begin van de beklimmingen van Box Hill was de voorsprong van de drie koplopers twee minuten, maar daarna was deze nog maar een minuut. In het peloton was het erg onrustig: Caleb Ewan moest passen, terwijl na de voorlaatste beklimming Mike Teunissen iets probeerde.

De Nederlander sloeg een gat van een minuut met Casper Pedersen en leek op weg te zijn naar de drie koplopers. Op dat moment was er nog bijna zestig kilometer af te leggen. Echter, tien kilometer later zag de koerssituatie er volledig anders uit. Alex Dowsett had zich af laten zakken in de kopgroep, terwijl Teunissen en Pedersen nog maar twintig seconden voor het peloton uit reden.

Koplopers een voor een teruggepakt
Een hergroepering op 42 kilometer van de meet is hetgeen wat volgde. Eenkhoorn en Dewulf stribbelden nog wat langer tegen: Eenkhoorn gaf er dertig kilometer voor het einde de brui aan, terwijl Dewulf tot het bitterende einde doorging. Op veertien kilometer van de meet werd de neo-prof weer bij de kraag gegrepen.

Hergroepering in het peloton – foto: Cor Vos

Val in slotfase, Viviani wint
De sprinttreintjes formeerden zich daarna snel. Sunweb toonde zich vroeg, evenals Mitchelton-Scott en UAE Emirates. Op twee kilometer van de finish was er een grote valpartij, waardoor enkele sprinters uitgeschakeld werden voor de zege. Iemand die niet werd uitgeschakeld, was Viviani. De Italiaan koos in de slotkilometer het wiel van Mørkøv, waarna hij het op The Mall knap afmaakte voor Bennett.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair