Elia Viviani imponeert met sprintzege in Tour Down Under
foto: Cor Vos
dinsdag 15 januari 2019 om 05:08

Elia Viviani imponeert met sprintzege in Tour Down Under

Elia Viviani heeft de eerste etappe in de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De sprinter van Deceuninck-Quick Step kwam in Port Adelaide als een duveltje uit een doosje in de laatste 200 meter en passeerde Max Walscheid en Jakub Mareczko in extremis.

Traditiegetrouw opent de Tour Down Under het WorldTour-seizoen met een vlakke rit rondom Adelaide, zo ook dit jaar. De aanwezige sprinters streden met elkaar om de eerste WorldTour-punten, de eerste ritzege en de eerste leiderstrui van het jaar.

Vier vluchters leiden sprint in
Deze leiderstrui ging inderdaad naar een sprinter. De vier vroege vluchters bleken in de Australische hitte rondom Port Adelaide geen schijn van kans te maken op de zege. Michael Storer, Artyom Zakharov, Patrick Bevin en Jason Lea deden een dappere poging, maar hadden aan een maximale voorsprong van vier minuten niet voldoende. Bij het ingaan van het laatste uur werden zij teruggepakt door het peloton.

Daarna was het aan de sprintersploegen om zich te formeren en hun sprinter in goede positie af te zetten in de laatste 300 meter en aan de klassementsploegen om hun kopman vooraan te houden. Jumbo-Visma toonde zich aan het front voor Danny van Poppel, evenals Trek-Segafredo. Zij wilden Richie Porte veilig naar de laatste drie kilometer brengen.

Viviani maakt indruk met eerste zege
In de laatste kilometer was het nog steeds Jumbo-Visma dat de dans leidde in het peloton. Van Poppel was na een lastige bocht de enige coureur die nog met een lead-out voor zich aan de laatste kilometer begon; de rest van het veld werd door die bocht op een lint geslagen. De Nederlander ging echter te vroeg aan en zag al snel Walscheid over zich heen komen. De Duitser leek op weg te zijn naar een knappe zege, maar werd in extremis nog gepasseerd door Viviani. De Italiaans kampioen kwam uit geslagen positie terug en boekte zo zijn eerste zege van het seizoen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.