Viviani snelt naar tweede ritzege op rij in Ronde van Zwitserland

woensdag 19 juni 2019 om 16:59
Viviani snelt naar tweede ritzege op rij in Ronde van Zwitserland

Elia Viviani blijft Peter Sagan voor - foto: Cor Vos

Elia Viviani heeft de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Op de lastige aankomst in Einsiedeln sprintte hij nipt sneller dan Peter Sagan. Voor de Italiaanse kampioen is het zijn tweede ritzege op rij, want gisteren was hij ook al de beste in Arlesheim.


In de vijfde etappe over 177 kilometer van Münchenstein naar Einsiedeln kreeg het peloton een heuvelig parcours voor de wielen geschoven. 2750 hoogtemeters lagen te wachten over de Zwitserse Hoogvlakte, waar het op-en-af ging. Na 130 kilometer lag de echte test te wachten toen de wegen over een lengte van bijna vijftien kilometer opliepen naar Sattel. Werden daar de sprinters kwijtgespeeld of wisten ze stand te houden?

Stefan Küng, Fabien Grellier en Matej Mohorič in de vroege vlucht – foto: Cor Vos

De vroege vlucht was een interessante met daarbij Fabien Grellier, Stefan Küng, Matej Mohorič en Bert-Jan Lindeman. Lindeman moest al vroeg afhaken, maar de overige drie vluchters besloten met zijn drieën voort te rijden. Hun voorsprong schommelde lange tijd rond de tweeënhalve minuut, waarmee zij binnen schootsafstand bleven van het peloton. Met een voorgift van anderhalve minuut begonnen zij aan de klim naar Sattel.

Sprinters houden stand
Op 38 kilometer van de streep vond Mohorič het dan niet hard genoeg gaan vooraan en hij liet zijn twee medevluchters ter plekke. In het peloton hielden de sprinters zich intussen dapper staande op de klim naar Sattel, net als op de Schnabelsberg amper zeven kilometer verder. Vanaf de top was het nog 23,8 kilometer naar de finish en de voorsprong van de eenzame Sloveense koploper begon stilaan verder terug te lopen.

Op dertien kilometer van de streep kwam alles samen en mochten de sprinters hun spierballen rollen voor de finale. Elia Viviani werd perfect gegangmaakt door zijn ploegmaats Michael Mørkøv en Maximiliano Richeze, waardoor hij in een zetel aan de licht oplopende laatste kilometer kon beginnen. De Italiaanse kampioen maakte het ploegwerk perfect af en boekte zo zijn tweede ritzege op rij. Peter Sagan beet opnieuw in het stof en werd tweede. Jasper Stuyven werd derde.

Peter Sagan behield de leiderstrui – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.