Elia Viviani viert feest in vijfde etappe UAE Tour
foto: Cor Vos
donderdag 28 februari 2019 om 14:23

Elia Viviani viert feest in vijfde etappe UAE Tour

In de UAE Tour heeft Elia Viviani de vijfde etappe weten te winnen. In Khor Fakkan nam de Italiaan van Deceuninck-Quick Step nipt de maat van Fernando Gaviria en Marcel Kittel. Primož Roglič wist zonder problemen zijn leiderstrui te behouden.

Planet opnieuw in de aanval 
De 181 kilometer lange rit kende een niet al te spectaculair koersverloop. Niet lang nadat het peloton vanuit Sjarjah, gelegen aan de Perzische Golf, werd losgelaten gingen vijf renners op avontuur. De onvermoeibare Charles Planet (Novo Nordisk) was voor de vierde opeenvolgende dag mee in de vroege vlucht, net als zijn Australische ploeggenoot Fabio Calabria. De twee diabetici kregen drie renners van Gazprom-RusVelo met zich mee: Stepan Kurianov, Sergey Shilov en Anton Vorobyev gaven de koers eveneens kleur.

Vanuit Sjarjah was het voor de renners 140 kilometer fietsen naar de andere kant van de Verenigde Arabische Emiraten. De vijf vluchters, die een maximale voorsprong van goed drie minuten verzamelden, bereikten de Golf van Oman als eerste, maar het peloton rekende de voortvluchtigen keurig op tijd in.

Op naar een massasprint! 
Wat volgde was een drag race naar de finish. De ploegen van de sprinters legden het peloton een straf tempo op waar niemand meer uit kon ontsnappen. In de voorbereiding op de onvermijdelijke massasprint kwam de snelle Marc Sarreau (Groupama-FDJ) ten val, maar de absolute topsprinters mochten het in Khor Fakkan onder elkaar uitvechten.

Net als in de tweede etappe verzorgde Alexander Kristoff de lead-out voor Fernando Gaviria. Nu beloonde de sprintkopman van UAE Emirates het werk van de Noor echter niet met een ritzege. Elia Viviani wist Gaviria in de laatste meters immers nog te passeren, waardoor hij al voor de derde keer dit jaar de handen de lucht in mocht steken.

Net achter de ex-ploegmaats streden Marcel Kittel en Sam Bennett om de laagste podiumplek. Uiteindelijk ging deze ereplaats met miniem verschil naar de Duitser van Katusha-Alpecin.

Geen problemen voor Roglič 
Primož Roglič’ leiderstrui kwam tijdens de vijfde etappe geen moment in gevaar. Hij vertrekt morgen dan ook als lijstaanvoerder op weg naar Jebel Jais, de klim waarop naar alle waarschijnlijkheid beslist zal worden wie zich zaterdag de eindwinnaar van de eerste UAE Tour mag noemen.

Primož Roglič wist zonder problemen zijn leiderstrui te behouden – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.