Enrico Gasparotto is geen Italiaan meer, maar een Zwitser

maandag 18 november 2019 om 17:48
Enrico Gasparotto is geen Italiaan meer, maar een Zwitser

foto: Cor Vos

Enrico Gasparotto heeft de Zwitserse nationaliteit aangenomen. Dat blijkt uit gegevens van de UCI. De inmiddels 37-jarige Gasparotto heeft hiervoor altijd de Italiaanse nationaliteit gehad en werd in 2005 zelfs Italiaans kampioen op de weg.

Gasparotto woont al jarenlang in het Zwitserse kanton Ticino, waardoor hij in het Alpenland het staatsburgerschap kon aanvragen. Hierdoor is de ervaren heuvelspecialist in staat om vanaf 2020 voor Zwitserland uit te komen tijdens internationale wedstrijden. Hij lag meermaals in de clinch met de Italiaanse wielerbond, omdat hij vaak een reserverol had in de nationale selectie.

Hoewel Gasparotto in dienst van Dimension Data (volgend jaar NTT) bezig is aan de nadagen van zijn carrière, kan hij in 2020 al twee keer opdraven voor Zwitserland. Hij maakt kans op deelname aan de Olympische Spelen in Tokio en het WK wielrennen in Aigle en Martigny. Allebei de koersen zijn gemaakt voor klimtypes.

Volgens Cicloweb hebben diverse comités Gasparotto dispensatie verleend om in Tokio al te mogen uitkomen voor Zwitserland. In theorie had hij nog enkele jaren moeten wachten tot hij op de Olympische Spelen uit mocht komen voor zijn ‘nieuwe’ land.

Tchmil en Froome
In het verleden wisselden meerdere renners van nationaliteit tijdens hun loopbaan. Andrei Tchmil kwam uit voor de Sovjet-Unie, Rusland, Moldavië, Oekraïne en België. Zo bont maakten onder meer Chris Froome (van Kenia naar Groot-Brittannië), Heinrich Haussler (van Duitsland naar Australië), László Bodrogi (van Hongarije naar Frankrijk) en Sergey Lagutin (van Oezbekistan naar Rusland) het niet.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.