Ex-prof Gaimon beschuldigt Cancellara van motortje in fiets, UCI stelt onderzoek in
donderdag 9 november 2017 om 15:45

Ex-prof Gaimon beschuldigt Cancellara van motortje in fiets, UCI stelt onderzoek in

Phil Gaimon heeft Fabian Cancellara beschuldigd van het gebruik van een motortje in zijn fiets. De Amerikaanse ex-prof verwoordt in zijn biografie ‘Draft Animals’ zijn twijfels bij prestaties van de Zwitser.

Over mogelijk gebruik van mechanische doping door Cancellara gaan al langer geruchten. Met name de Ronde van Vlaanderen in 2010 is veelbesproken. Cancellara wisselde veelvuldig van fiets en reed tijdens de beklimming van de Muur van Geraardsbergen op indrukwekkende wijze weg bij Tom Boonen.

Ook in het profpeloton waren de twijfels onderwerp van gesprek. “Ik nam het niet serieus, totdat ik voormalige teamgenoten hoorde praten over situaties waar Cancellara zijn eigen mechanieker had en zijn fiets apart werd gehouden van de rest”, citeert Cyclist Gaimon. “Wanneer je de beelden bekijkt, dan ziet zijn versnelling er totaal niet natuurlijk uit. Alsof hij problemen heeft om zijn pedalen bij te houden. Hij gebruikte waarschijnlijk een motor,” oordeelt Gaimon.

Volgens de Amerikaan is ook zijn zege in Milaan-San Remo van 2008 verdacht. “Hij had toen moeite om zijn pedalen bij te houden. Hij ging enorm snel en de renners die jacht op hem maakten staan nu bekend als renners die niet zuiver reden”, stelt hij vast.

Update 15:45
UCI-voorzitter David Lappartient vertelt aan Cyclingnews dat de UCI de zaak gaat onderzoeken. “We gaan meer informatie verzamelen en een onderzoek instellen. Ik wil precies weten wat er aan de hand is”, aldus de Fransman. “Ik hoop dat dit nooit het geval geweest is. Mocht dat wel zo zijn, dan is dat een ramp voor de wielersport.”

RIDE Magazine
149 Reacties
Sorteer op:
9 november 2017 16:32
De reactie van Lappartient is nog grappiger dan die van Gaimon, hij doet net alsof hij nog nooit eerder van deze geruchten heeft gehoord...
9 november 2017 16:33
UCI reageert wel op de aantijgingen van Gaimon tegen Cancellara. Zij zien hem dus niet alleen als een gek die zijn boek wil verkopen.
9 november 2017 16:35
Cancellara heeft een paar dagen geleden alvast gereageerd, anticiperen zoals ze dat in Vlaanderen graag zien.

http://www.cyclist.co.uk/news/3637/fabian-cancellara-uci-should-focus-on-foundations-of-pro-cycling-not-motor-doping
9 november 2017 16:41
Raar van Lappartient, deze geruchten zijn al eeuwen oud, maar nu het in een boek staat moet het eindelijk worden onderzocht? De klimtijd(en) van Cancellara is/zijn niet buitenaards, de film beelden kan je geen harde casus van maken. Dus is het de vraag of meerdere renners zich nu nog een zaak van 7-9 jaar terug correct kunnen herinneren. UCI begeeft zich weer eens op gevaarlijk gebied. Daarnaast liever inderdaad de focus op het heden, geld voor de ploegen etc.
9 november 2017 16:46
Oud nieuws. Hoe willen ze dat nog ooit gaan bewijzen?
9 november 2017 16:52
@Scotty

Toch wel een heel groot verschil dat Spacey door ik geloof minimaal 9 verschillende mensen word beschuldigd van misbruik, en bij dit verhaal alles vanuit 1 insinuatie is ontstaan.
9 november 2017 16:52
Even de volgende zaken in gedachten houden.

-Hoeveel grote sporters hebben wel niet vals gespeeld? Juist, de voorbeelden zijn op vele, vele, vele handen te tellen.

- De karakters van valsspelers blijken bovendien nogal divers te zijn. Mensen die een bepaalde correctheid of professionaliteit uitstralen kunnen net zo goed vals spelen.

- Het is ook algemeen bekend dat er vaak vals gespeeld wordt met methoden, middelen of technieken die op dat moment niet of onvoldoende te traceren waren, of nog niet bekend bij het algemene publiek en controlerende instanties. Vaak is het toch zo dat eerst slimmeriken waren die een 'gat' zagen voordat er controle op uit wordt geoefend. De techniek voor een extra aandrijving bestaat al veel langer dan dat het opdook in het geruchtencircuit voor het grote publiek.
Het treurige is juist dat er altijd wel mensen rondom de sport zijn die kennis krijgen van die mogelijkheden en doorspelen naar de sporters, of ze soms zelfs onder druk zetten om er gebruik van te gaan maken. Als de risico's dan nog beperkt zijn, gaan er best veel overstag daar de belangen groot zijn. Echte glorie (en dito inkomen) is er vaak maar voor een enkeling weggelegd. De ergste voorbeelden zijn die van een industrie die sporters als proefpersonen zien met nieuw ontwikkelde medicamenten o.i.d.

- Het is ook gebleken dat controlerende instanties soms weinig belang hebben bij het ontmaskeren van valsspelers. Of men wil het imago van de sport niet (verder) schaden, men wil rivaliteiten die commercieel interessant zijn niet de nek omdraaien of in een enkel geval komt het voor dat er zelfs officials worden omgekocht.

- Dan zijn er nog tal van voorbeelden van opvallende prestatiecurves van sporters (renners) die dan uiteindelijk vroeg of laat te verklaren als vals spelen.

In mijn optiek is het dan ook een redelijk waarschijnlijk dat er regelmatig iets van een motortje in een fiets heeft gezeten op het hoogste niveau. Bovendien is het verstandig om kritisch te blijven ten aanzien van bijzondere prestaties, ook al zijn die enkel nog als 'opmerkelijk' te bestempelen. Denk daarbij aan de hele goede periode van het gehele Lotto-team rond de hoogtijdagen van Gilbert.

Daarentegen moet je ook niet doordraven. Iets is pas bewezen als het bewezen is, niet wanneer een leek, omstander of ander figuur iets roept. De wereld van vandaag lijkt inderdaad meer vorm te worden gegeven door meningen dan door feiten, zoals girardengo terecht aangeeft. Fake news wordt veelvuldig voor zoete koek geslikt. Daarbij verkoopt een boek traditioneel goed wanneer er iets van een relletje rondom ontstaat.

Ikzelf zie Cancellara inderdaad opmerkelijk versnellen zonder verdere bewegingen, maar moet ook toegeven dat ik geen enkele renner zo ooit analyseer op diverse momenten. Wie weet is het fysiek wel mogelijk wat hij doet en doen zelfs anderen het soms. Ik weet verder niet meer veel van die tijd of wie bij hem in het team zaten, maar zie nu dat de genoemde Breschel inderdaad in zijn team zat alsmede de Schleck-broers tijdens hun hoogtijdagen.

Dan blijft wel over dat de fietswissels opmerkelijk zijn. Hier kan vast ook een verklaring voor gegeven worden met iets als 'ander frame werkte beter vanaf dit punt' of 'met andere druk op de banden had ik vanaf dat punt meer succes', maar dit kan tevens bezijden de werkelijkheid zijn. Verder zijn het genoemde voorval van Breschel en zijn mindere presteren nadien natuurlijk ook opmerkelijk, in de trant van Jelle Vanendert. De gebroeders Schleck zijn sowieso verdachte figuren qua prestaties (eentje zelfs gepakt). Misschien had die ploeg in die tijd een leuk voordeel bedacht, dat ze heel af en toe konden inzetten.

Al met al neigt het bij mij er naar dat er iets niet helemaal in de haak is. Maar meer dan wat speculeren, kunnen we niet. Je moet er ook voor open staan dat het uiteindelijk normaal is wat er gebeurde. De WF'ers zouden wat dat betreft beide opties hebt best open kunnen houden, het positief kritisch benaderen.
9 november 2017 17:00
https://www.youtube.com/watch?v=vpiCpPW7kuk
9 november 2017 17:03
Het zou natuurlijk ook kunnen dat hij zijn boek wat meer aandacht wil geven door met zo'n verhaal te komen. Wie zou anders behoefte hebben het boek van ene meneer Gaimon te kopen. Ik in ieder geval niet.
9 november 2017 17:06
@Skedel: Dat is een terechte opmerking. Het is alleen bij Spacey wel treurig dat het vooralsnog geen verkrachting betreft en gelijk een paria is geworden. Dat is zo verdomde treurig van de mensheid heden ten dage geworden, dat politiek correcte gezwam. Hoeveel mensen hebben wel niet iets op hun kerfstok dat niet deugt. Dus waarom hem tot op de grond toe afbranden. Bovendien was het normaal dat Polanski (een veroordeelde pedofiel) gewoon doorging met films maken. Ze hadden het ook gewoon kunnen afdoen met sorry Kevin, we maken deze job even af maar daarna gaan we het een tijdje zonder je doen. Hopelijk leer je er iets van. Zo ja, dan ben je op termijn weer welkom want je bent een begenadigd acteur.
9 november 2017 17:08
Voor alle duidelijkheid: ik ben zeker niet van het "kamp-Boonen" of wat dan ook. Cancellara is voor mij een kampioen die er vanaf zijn jeugdjaren tot einde carrière stond. Het is enkel dat bewuste jaar met die (vele) vreemde fietswissels, de op het eerste zicht onnatuurlijke versnellingen en het opvallende gedrag/presteren van Breschel die me doen twijfelen. Ik denk niet dat het ooit bewezen kan worden, dus idd, voer voor speculaties, maar nu wel gevoed vanuit het peloton zelf.
9 november 2017 17:09
Het blijft natuurlijk interpretatie. De ene zegt "als er eentje was die dat soort rare stunts kon neerzetten zonder motor, dan was 't Cancellara wel", de ander zegt "als er eentje was die ooit met een motor reed, dan was 't wel Cancellara met zijn rare stunts", terwijl ze eigenlijk bijna hetzelfde zeggen.
9 november 2017 17:11
Ik probeer politiek correct gezwam toch echt los te zien van veelvoudige beschuldigingen van sexueel misbruik.
9 november 2017 17:18
Men beweert trouwens ook dat het gebruik van groeihormonen aanleiding geeft tot een langgerekte kinnebak. Als dat zo is, dan is, wat mij betreft, Fabian "paardenkop" Cancellara ook daar verdachte nummer 1.
9 november 2017 17:27
Velen moesten vroeger ook lachen met Christophe Bassons, ook zo een nobody die superkampioen Armstrong en co beschuldigde. Het is een feit dat de waarheid (of beter: een van de waarheden) meestal wel bovenkomt na verloop van (soms veel) tijd.
9 november 2017 17:28
Het verkrampte optreden van breschel en Cancellara tijdens de totaal zinloze fietswissels plus de demarrage op de muur en een week later in Roubaix zijn voor mij de indirecte bewijzen dat er op zijn minst iets niet normaal was. Maar het zal nooit bewezen kunnen worden.
9 november 2017 17:29
hashtag #gaap.
zoveelste keer hetzelfde onderwerp.
9 november 2017 17:29
Cancellara. Eenvoudig de beste wielrenner sinds Merckx. Legendarisch veel koersen gemaakt. Als men je serieus van een motor in je fiets gaat verdenken ben je een hele grote.
9 november 2017 17:36
@Skedel: De aantijgingen die zijn gedaan betreffen allemaal grensoverschrijdend gedrag, waarop de enige juiste reactie is om hem voor het gerecht te dagen en de rechter laten oordelen in welke mate het misbruik is en welke (gepaste) straf daar bij hoort.
Wat er nu gebeurt lijkt veel weg te hebben van een ongepaste straf, op emotionele of politiek correcte gronden, op zaken waarbij ook anderen benadeeld worden en op een product dat los gezien kan worden van het voorval. Ik zou zelf zijn producties nog gewoon uitbrengen. Alleen misschien geen nieuwe uitbrengen. Hopelijk krijgt hij van de rechter straf, dan zou maatschappelijk gezien er boetedoening zijn geweest en kun je daarna objectief gezien opnieuw met hem beginnen. Zoals dat natuurlijk ook geld voor sporters die vals spelen. Die horen dan schorsing te krijgen van de bonden en kunnen daarna weer aan de gang. Daarna moet je ze natuurlijk wel in de gaten houden en bij herhaling steviger/eerder ingrijpen.

Als ik de suggestie wekte dat het normaal was wat er gebeurde en dat jij in die lijn zou denken door hoe ik mijn reactie heb opgebouwd, dan bedoelde ik dat niet zo.
9 november 2017 17:42
Een ramp voor de wielersport idd, daarom gaat het natuurlijk de bekende doofpot in ongeacht het resultaat met misschien een bescheiden donatie richting UCI.
9 november 2017 17:43
@Kleomantre
Ik ben ook absoluut niet voor de publieke schandpaal oid.
Maar als 8 mensen van de set van House of Cards hun boekje opendoen dan zegt dat genoeg, en staat niks de producer in de weg de opnames te stoppen, net zoals jijzelf gewoon een film mag regisseren met Spacey in de hoofdrol als je dat zou willen.
maar genoeg off-topic lijkt me.
9 november 2017 17:44
Laten we de nadere onderzoeken even afwachten. Aanleiding voor nader onderzoek is er. Daar zal iedereen het over eens zijn lijkt me.
9 november 2017 17:53
Cancellara is bij diverse gelegenheden een schijnheilige renner gebleken, ik ben benieuwd of er iets aan het licht komt.
9 november 2017 17:53
Volstrekt bespottelijk! De klimtijd van Cancellara op de muur was helemaal niet zo extreem en dat geldt ook voor de vrij normale demarrage op weg naar Roubaix.
Dit past in de categorie onterechte verdachtmakingen en complottheorie.
9 november 2017 17:56
@djerkson,
Dat is geen feit. Zaken die boven tafel komen krijgen aandacht en een groot deel van zaken die niet boven tafel komen krijgen niet of nauwelijks aandacht. Ik ben er zeker van dat het overgrote deel van de illegale praktijken binnen het wielrennen nooit boven tafel zal komen en al helemaal dat het overgrote deel van dopingzondaars nooit gepakt zal worden.

En omdat er ooit mensen iemand hebben uitgelachen omdat hij (naar later bleek) terecht iemand anders beschuldigde van dopinggebruik, wil niet zeggen dat daarom alle dopingbeschuldigingen die worden weggelachen ineens terecht zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.