Filip Carpentier (47), oprichter en eigenaar van Minerva Team, overleden aan hartfalen
Filip Carpentier met partner Dorothy - © Nico Dick
Nico Dick
zondag 10 april 2022 om 12:47

Filip Carpentier (47), oprichter en eigenaar van Minerva Team, overleden aan hartfalen

De West-Vlaamse – en bij uitbreiding de Belgische – wielerwereld is alweer opgeschrikt door een plots overlijden. Zondagochtend is de amper 47-jarige Filip Carpentier, oprichter en eigenaar van het Minerva Cycling Team én directeur van het gelijknamige fietsmerk, overleden aan hartfalen.

Het was vorige zomer dat Filip Carpentier besliste een continentaal wielerteam uit de grond te stampen. “Eigenlijk een idee van mijn goede vriend Johan Museeuw”, vertelde de Ieperling ons een paar weken geleden nog. “Er zijn amper nog continentale teams in België, fietsen is booming en er waren veel renners op de markt.”

“Als fietsfabrikant zag ik dat idee wel zitten. Ik ging aan het rekenen en ben gesprongen. Mijn budget? Dat zullen we eind 2022 zien”, lachte hij. “Er dienen zich af en toe opportuniteiten aan die je moet grijpen, zoals de uitnodiging die we via Johan Museeuw  (ook adviseur van de ploeg, red)  kregen voor de koersen op Mallorca. Dat zijn investeringen die het budget snel de hoogte injagen, natuurlijk.”

Zoon van ex-beroepsrenner
Carpentier is de zoon van ex-prof Daniël Carpentier en fietste ook zelf een tijdlang. “Maar ik maakte deel uit van de generatie Frank Vandenbroucke. Ik was geen partij voor die kleppers, werd zelfs gedubbeld”, grapte de zaakvoerder. “Dat betekent wel dat ik besef hoe zwaar de wielersport is.”

Naast zijn eigen team, was Carpentier de voorbije maanden ook actief  als sponsor van een aantal wedstrijden. Zo was hij een belangrijke partner in onder meer Le Samyn, GP Monseré en Bredene-Koksijde. En de WorldTour-koers Brugge-De Panne werd zelfs omgedoopt tot de Minerva Classic.

Sponsor van wedstrijden
Eind deze maand zou de teameigenaar ook de GP Daniel Carpentier, een UCI 1.12-wedstrijd, organiseren in zijn geboortedorp Elverdinge. “Met start voor onze winkel”, vertelde hij fier. “Dat moet een groot feest worden. En uiteraard een eerbetoon aan mijn vader.” Het zal een feest in mineur worden… Ook de redactie van WielerFlits betuigt zijn deelneming aan de familie en alle leden van het Minerva Cycling Team.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.