Franck Alaphilippe mag niet blijven bij Soudal Quick-Step: “Spanningen tussen Lefevere en Julian”
Julian Alaphilippe voor de start van de Tour de France - foto: Cor Vos
donderdag 30 november 2023 om 15:28

Franck Alaphilippe mag niet blijven bij Soudal Quick-Step: “Spanningen tussen Lefevere en Julian”

Franck Alaphilippe zal in 2024 niet meer als trainer in dienst zijn bij Soudal Quick-Step. De neef van Julian Alaphilippe kreeg geen contractverlening bij het Belgische WorldTeam. Echt verrast was Franck niet, mede omdat er volgens hem spanningen waren tussen Julian en ploegmanager Patrick Lefevere.

“Ik had het wel een beetje aan zien komen”, zegt Franck Alaphilippe in gesprek met CyclismActu. “Er was al een eerste signaal met alles wat er gebeurde rond de fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step. Aangezien mijn contract afloopt, kwam ik in een lastige situatie terecht. Toen de fusie niet doorging, was ik er nog altijd niet gerust op. Maar ik durfde wel te hopen.”

Spanningen
Het was ijdele hoop, zo bleek. “Na de fusieperikelen waren er spanningen tussen Patrick Lefevere en Julian, wat mijn situatie opnieuw een beetje onzeker maakte. Dus echt verrast was ik niet, toen ik hoorde dat ik niet mocht blijven.”

Franck Alaphilippe was sinds 2020 in dienst bij de ploeg van Patrick Lefevere. “Het was een uitzonderlijke ervaring”, kijkt hij terug op zijn vier seizoenen bij het team. “Omdat ik volledig onderdeel van het team was, kon ik andere coaches ontmoeten en met hen trainingsmethoden bespreken. Ook kon ik andere renners van een hoog niveau volgen. Het was een heel goede ervaring.”

Persoonlijke trainer Julian?
Volgend jaar zou Franck graag bij een ander team aan de slag gaan als trainer. “Maar omdat ik laat hoorde dat ik niet werd verlengd (hij kreeg eind oktober/begin november de bevestiging, red.), ligt dat ingewikkeld. Andere teams hebben hun technische staf al samengesteld. (…) Ik hoop in 2025 weer een ploeg te vinden.”

In de tussentijd blijft Franck mogelijk wel de persoonlijke trainer van zijn neefje Julian. “Ik ben in ieder geval zijn coach tot eind december. Voor de toekomst worden er momenteel gesprekken gevoerd met het team en Julian. Wat zeker is, is dat ik hem nooit in de steek zal laten. Dus als de ploeg hem de kans geeft om bij mij verder te gaan… Ik heb al met een ploegleider van het team gesproken en hij denkt dat het de beste oplossing voor Julian en mij is als ik Julian blijf trainen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.