Froome: “Contador is de te kloppen man”
vrijdag 5 juni 2015 om 12:04

Froome: “Contador is de te kloppen man”

Chris Froome verwacht dat Alberto Contador zijn voornaamste tegenstander zal zijn in de Tour de France. De renner van Sky zal de komende week te zien zijn in het Critérium du Dauphiné, terwijl de Spanjaard nog even bijkomt van zijn zege in de Giro d’Italia. Maar tegen de tijd dat er in Utrecht vertrokken gaat worden, vreest Froome de vorm van ‘El Pistolero’.

Froome was de afgelopen weken te vinden op Tenerife, waar hij zich voorbereidde op wat komen gaat. De Daily Telegraph zocht de Brit op en vroeg hem naar zijn rivalen. “Contador, absoluut”, zei hij toen hem gevraagd werd naar zijn voornaamste tegenstander. “Hij heeft een ongelooflijk palmares in de grote rondes. Ik kan mannen als Nibali, Quintana en Valverde niet afschrijven, maar Contador springt er echt uit. Hij is de maatstaf, de te kloppen man.”

Froome gaf toe veel met zijn tegenstanders bezig te zijn in de aanloop naar de Tour. “Het drijft me. Ik denk veel aan mijn rivalen als in train. Ik vraag me af of ze op dezelfde manier trainen, of ze ook zo diep gaan. Ik gebruik het ter motivatie.”

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2015 13:32
@Coldeportes

Nibali heeft al die grote rondes gewonnen zonder grote concurrenten, dus als je het in dat perspectief plaatst valt het wel mee met Nibali de oppertopper. Contador was zeer waarschijnlijk niet 100% in de giro, omdat hij ook nog de Tour wil rijden, dus die staat er gewoon in de Tour. Een fitte Froome is nog altijd de te kloppen man. Over Quintana ja die is inderdaad van de buitencategorie.
5 juni 2015 13:34
Ik geef Quintana ook goede kans. Heeft ook - waarschijnlijk - een sterke ploeg en zal in de TTT dan goed voor de dag komen. Enige risico op voorhand (naast de kasseirit), kan de verstandhouding met Valverde zijn. Rijdt iedereen voor Quintana?
5 juni 2015 13:37
@Coldeportes
In 2010 won hij de Vuelta tegen een vermoeide Rodriguez, een kreupele Velits en een oude Mosquera.

In 2013 won hij de Giro tegen Uran (geen wereldtopper) en een versleten Evans.

In 2014 won hij de Tour tegen een 37-jarige Peraud en een jonge maar onervaren Pinot. Froome en Contador lagen al lang en breed in het struikgewas.

Kortom, hij heeft nog nooit aangetoond in een grote ronde te kunnen winnen van die twee. Hij is elk jaar beter geworden, zeker. En hij zal zeker meedoen voor Tourwinst. Maar hij is nog niet van het niveau van die twee. Kan zijn dat hij dat deze zomer laat zien, maar je kunt ook grote rondes winnen tegen mindere tegenstand.

Quintana is zeker een grote favoriet, maar moet het nog altijd laten zien. De Quintana van de laatste Tour-week 2013 heb ik sindsdien niet meer gezien. Ook niet in de Giro van 2014, toen hij toch erg profiteerde van de chaos in de etappe naar de Stelvio. Favoriet zeker, maar zeker geen buitencategorie. Maar ik neem je niks kwalijk hoor. Ook ik verlies wel eens de realiteit uit het oog als het gaat over mijn favoriete renner ;)

Contador heeft bovendien gepiekt naar de derde week van de Tour. Dat hij een slechte dag in de Giro had, is opvallend maar niet meteen precair. Froome is misschien niet meer de Froome van 2014, maar nog altijd een beest bergop en een prima tijdrijder. Romandië is geen maatstaf omdat hij flink ziek is geweest voor Catalonië.
5 juni 2015 13:44
ja!
5 juni 2015 13:56
Zou hij een foto van contador op zn koelkast hebben hangen, net als Shauni Davis (die schaatser) toen een foto van Wennemars op de koelkast had?

En als S. Davies dan iets lekkers wilde pakken en hij zag die foto, dacht hij bij zichzelf:

Would Erben eat this twinkie? No. Erben would eat an orange.
5 juni 2015 14:01
@Purito.
Zullen we Nibali iets meer credits geven dan jij nu doet? Als je valt doe je niet meer mee en dat is precies wat hij dus niet doet. Pech voor Contador en Froome moeten ze maar op de fiets blijven zitten. Dat we de strijd tussen hun en Nibali nog niet hebben gezien ligt niet aan hem. En reken maar dat hij ze er op legt
5 juni 2015 14:10
@ master-pieter: haha. Goed dat je credits aan Nibali geeft, maar je draaft een beetje door. Je kunt het ook omdraaien: Nibali heeft nog nooit (!) in een grote ronde een van beide heren eraf gereden... Niet waar ze allemaal de eindstreep haalden.

In 2013 werd hij in de Vuelta zelfs door Horner eraf gereden. Nee, tegen Bertje en Froome in goede doen legt hij het toch echt af
5 juni 2015 14:23
Bertje en Froome worden iets te ver opgehemeld. Als je fysiek niet zo sterk bent dan heb je (zoals Froome en Gesink) een probleem. Bertje vind ik wel een held alleen die heeft het door een val vorig jaar ook niet waar gemaakt
5 juni 2015 14:24
@master-pieter
Ik zeg dat hij nooit heeft aangetoond Contador en Froome te kunnen kloppen in een Tour. Dat blijft staan, ook al vallen ze nu wel of niet uit.

Ik zeg tegelijkertijd ook dat Nibali terecht de Tour heeft gewonnen. Maar dat is iets heel anders. Hij trapte op Hautacam en Ax 3 Domaines wel gelijkwaardige wattages als Froome dat deed in 2013 bergop. Dat belooft dus veel goeds voor onze Siciliaan.
5 juni 2015 14:26
@purito
Nou ja, verlies je niet de realiteit een beetje uit het oog in je beschrijving van Nibali's prestaties, oftewel lichtelijk overdreven. Als ik de woorden over de tegenstand lees: vermoeid, kreupel, versleten, geen wereldtopper, oud, jong en onervaren doe je Nibali tekort maar ook de betrokken renners. Feitelijk het hele peloton want ze rijden allemaal top-3 in een grote ronden dus wat zegt dat dan over de rest van het peloton? ;)

Let maar op, over Uran of het nu wel of geen wereldtopper is, verschillen we van mening, maar gegarandeerd dat Quintana het gaat laten zien. Zijn enige risico's zijn: a) er lijkt weer 'spul' in het peloton te circuleren waardoor de 10 pijlen afschieten mannen weer terug zijn, b) Gaat Valverde en de hele ploeg in een dienende rol of wordt er toch weer gelinkebald met de sympathieke Zuid-Amerikaan. Voor spanjaarden staan die toch een trap lager in de hierarchie...

Feitelijk maak ik me over a) de meeste zorgen. We zien weer non-klimmers hard omhoog vliegen, de beelden en naam van ene Hincapie komen dan weer bij me op.... ;)
5 juni 2015 14:30
Voor de liefhebbers: hier het hele stuk: http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/cycling/11653099/Chris-Froome-Im-happy-to-be-drug-tested-we-need-more-of-it.html
5 juni 2015 14:31
@Coldeportes
Dus jij vindt Velits, Mosquera en Evans '2013 style' geweldenaren?

Het niveau in de Vuelta van 2010 en Giro van 2013 was gewoon zwak. Dat hij ze wint: knap hoor. Er zijn genoeg renners die het in een zwak veld niet bolwerken, ondanks het feit dat ze topfavoriet zijn. Maar Nibali heeft natuurlijk nog nooit een grote ronde gewonnen tegen de crème de la crème van het rondewerk. Iets wat Froome en Contador wel gedaan hebben.

Ik zeg toch ook niet dat we Quintana niet gaan zien? Hij hoort niet voor niks bij de grote vier. De kans is aanwezig dat hij de Tour gaat winnen. Maar buitencategorie is hij natuurlijk nog lang niet.
5 juni 2015 14:36
Tsja, het prachtige is natuurlijk dat je over alle 4 de toppers het nodige kunt zeggen in hun voordeel en nadeel.

Froome: In vorm de laatste jaren natuurlijk bewezen een absolute topklimmer te zijn, die toch in de korte ITT en in de TTT al wat tijd kan gaan pakken. Daarnaast natuurlijk bewezen dat hij van alle 3 de andere favorieten bergop kan winnen. Nadeel dat hij de meest nerveuze van de vier is en ook het vaakst iets tegen komt

Contador: Meest bewezen van de vier, maar ook bewezen dat hij soms een slechte dag heeft, en daar een ronde kan verliezen. Verder heeft hij ook nog nooit laten zien dat hij twee grote rondes na elkaar goed kan verteren en dat is dus een nadeel. Voordeel is dat hij tactisch gewoon de beste van de 4 is. Kan in elke etappe een kunstje flikken, en ik moet met name nog maar eens zien of Quintana en Froome op die momenten scherp zijn. Bij Nibali twijfel ik daar minder over.

Nibali: Meestercoureur die zelden pech kent. Enorm constant in grote rondes, en valt daar eigenlijk nooit door de mand. Bij Nibali speelt eigenlijk alles in zijn voordeel, en toch zien veel mensen hem als de minste van de 4. Terecht? Misschien wel, intrensiek heb ook ik het gevoel dat hij de minste klimmer is. Als Nibali niet 100% maar 99% is dan zal hij degene zijn die daar het meeste last van heeft.

Quintana: Als we het over de beste klimmer hebben, dan hebben we die met Quintana vermoedelijk wel te pakken, met een tour waarin klimmen het belangrijkst is zou je zeggen; dan is hij toch ook topfavoriet. Echter nog minder bewezen dan de andere 3. Kan hij mee in het steekspel tijdens de kasseien, de punch aankomsten en met name tijdens de overgangsetappes?

Pinot: Komt voor mij meteen achter de 4 mannen. Lijkt nog niet van hetzelfde niveau te zijn, maar heeft het laatste jaar wel enorme stappen gemaakt. Voor mijn gevoel is hij ook meer een afmaker geworden. Ben benieuwd hoe lang hij mee kan. Door zijn manier van koersen is hij in ieder geval een factor die een beslissende rol kan gaan spelen deze Tour, zal het nooit laten om mee te koersen.

Bardet: Na Pinot komt voor mij meteen die andere jonge Fransman, die ook veel stappen lijkt te hebben gezet. In het hooggebergte de minder van Pinot voor mijn gevoel, maar in de overgangsritten/punch aankomsten de betere. Kan een leuk duel worden, en ben benieuwd of hij in het hooggebergte stappen heeft gemaakt.

Valverde: Constant in vorm, hoogste basisniveau van het hele peloton. Maar we hebben het over de Tour en die lijkt hem nooit te liggen. Gaat de haat-liefde verhouding deze keer de positieve kant uitvallen, dan lijkt de constante Valverde een absolute top-5 kandidaat, ondanks de aanwezigheid van Quintana.

Purito + Martin: Onzekere factoren. Tour de France op hun maat, zonder tijdrit en met een aantal muren. Zeker Purito heeft bewezen om het podium mee te kunnen strijden in een grote ronde, maar ook Martin heeft vorig jaar een prima Vuelta gereden. Met hun explosiviteit belangrijke factoren voor deze Tour, maar kunnen ze ook echt meespelen voor het podium?

En dan hebben we daarachter nog mannen als Mollema, Kelderman, Rui Costa, Van Garderen, Majka, Kwiatkowski, Peraud, Talansky, Skyman2.
5 juni 2015 14:37
We kunnen natuurlijk wel blijven kijken naar wat renners in het verleden hebben gepresteerd, maar alles blijft niet hetzelfde. Natuurlijk zeggen prestaties uit het verleden veel over de klasse van een renner. Maar er komt altijd een jaar dat de gevestigde orde plaats maakt voor een volgende generatie absolute toppers. Of het dit jaar is zullen we pas achteraf weten, maar het parcours leent zich er wel voor. Ik schrik niet als Quintana en Nibali voor Contador en Froome zullen eindigen. Ook als ze wel alle vier uitrijden.
5 juni 2015 14:41
Op hoeveel minuten gaat de Nibali 2.0 dit jaar iedereen zetten? Alles in ogenschouw houdende is hij de grote favoriet in de Tour.
5 juni 2015 14:49
@Noud89
Mooie analyse, hulde.

Ik begrijp echter niet zo goed waarom Bardet boven Valverde en Purito geplaatst wordt. Tuurlijk ontwikkelt de wielerwereld zich, maar Bardet heeft nu niet echt iets in het voorjaar gepresteerd waarvan ik denk: verrek we hebben een podiumklant.

Daarentegen hebben Purito en Valverde al meerdere malen podium gereden in grote rondes, en hebben ze dit seizoen allebei al grote wedstrijden gewonnen. Ze hebben bovendien bakken ervaring, wat ook altijd handig is in een Tour.
5 juni 2015 14:57
@Purito

Ben het met je eens. Bij Bardet ga ik misschien teveel op mijn gevoel af dat hij een stap heeft gemaakt in plaats van op de feiten. Op zich horen Purito en Valverde denk ik ook nog wel boven Pinot te staan op basis van het verleden.

Maar op basis van mijn gevoel, gecombineerd met een stukje onzekerheid rondom Purito na zijn pech vorig seizoen (Kan hij het echt nog 3 weken?) en de rol van Quintana bij de ploeg van Valverde, heb ik in dit geval Bardet eerst genoemd.

In feite realiseer ik me ook dat ik Martin en Bardet in het rijtje met andere renners had kunnen zetten. Maar bij beide heb ik het gevoel dat ze een hele mooie tour gaan rijden, en ze daarom specifiek benoemd.
5 juni 2015 15:00
@Purito Nibali wint toch gewoon van iedereen. De tegenstand was misschien slap, maar dat is geen argument dat hij anders had verloren . In de Tour was hij heer en meester en pakte hij op het nieuwe parkoers bij de moeilijke ritten direct tijd op Froome en Contador .
5 juni 2015 15:01
@Noud89

Bardet gaat zeker een betere Tour rijden dan een pak mannen van de tweede lijn. Ben ik helemaal met je eens. Ook al omdat het een echte aanvaller is. Een karakterrenner. Maar mijn gevoel zegt ook dat hij nog een dipje zal krijgen na pakweg twee weken. Net als vorig jaar.

En Purito werd vorig jaar toch nog 4e in de Vuelta, na een zeer gebrekkige en dommige voorbereiding. Dus die kan het nog wel drie weken. Of misschien zien we deze Tour wel zijn waterloo. Wie zal het zeggen.
5 juni 2015 15:13
Nu ik de uitslagen van Rodriguez nogmaals heb bekeken vanaf vorig jaar September, ben ik het absoluut met je eens dat Purito een treetje hoger hoort te staan dan Bardet. Op een of andere manier had ik het idee dat hij buiten Baskenland niet zo heel veel ereplaatsen had gereden. Op een of andere manier zijn de WP en LBL prestaties van hem niet echt blijven hangen haha, misschien dat ik te veel bezig was met Alaphillipe. ;)

Alleen maar mooi, een Purito in vorm is een genot voor het oog. :)
5 juni 2015 15:42
Ik zie Quintana en Nibali als de grote favorieten, daarna Froome, en daar weer achter Contador (omdat ie de Giro al heeft gedaan / vergelijk de tour die Evans won).
Froome zal wel weer eens van zijn fiets vallen als ie naar zijn wattagemetertje zit te kijken.
Daarachter komt pas de groep met renners als Pinot / Bardet / Valverde / misschien Kelderman/Majka
5 juni 2015 16:40
Ik zie Nibali als de topfavoriet geen lange itt das nadelig voor Froome, en ik zie een kasseirit waarin alle klassement mannen tijd gaan verliezen. Quintana zal daar vlgm het meeste gaan verliezen. Hoe goed is Contador na de giro (ik vermoed een slechte dag in week3). Alle 4 zullen bergop mee komen (Nibali is ook echt een goede klimmer) maar ik Denk dat het verschil in de kassei etappe word gemaakt. ( in het voordeel van Nibali).
5 juni 2015 16:43
Mannen als Purito en Valverde kunnen natuurlijk zaakjes doen door bij iedere aankomst boven weer te sprinten voor de bonificaties.
5 juni 2015 18:23
Voor mij is deze Tour Quintana dé te kloppen man.
Daarna zet ik Nibali en Rodriguez en Contador onder 1 noemer.
Daarna ..Jaja....PORTE....en Valverde
En natuurlijk ... Pinot,Bardet,Majka,Gesink,Kelderman, Mollema, Van Garderen en OOK Froome, Henao,Talansky.

En wat doet Barguil in zijn eerste Tour?? Wellens? Yates-broeders? Pozzovivo? D. MArtin? Kwiatkowski? Rolland? Peraud?

Allemaal spannend en ik heb er zin!
5 juni 2015 18:28
Begrijp niet zo goed waarom Quintana op zo veel lijstjes favoriet is. Ok, hij kan goed klimmen, maar is niet beter dan een Froome of Contador.
Bovendien hebben deze laatstgenoemden een tijdrit in de benen waar onze kleine Quintana alleen maar van kan dromen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.