Froome roept autoriteiten op situatie rond TUE’s aan te pakken
Foto: Sirotti
dinsdag 27 september 2016 om 13:04

Froome roept autoriteiten op situatie rond TUE’s aan te pakken

Chris Froome heeft vandaag gereageerd op de consternatie rond de medische attesten, de zogenaamde TUE’s (Therapeutic Use Exceptions). Eerder deze maand openbaarden hackers de medische gegevens van de drievoudig Tourwinnaar, waaruit bleek dat hij hier in het verleden gebruik van gemaakt heeft. Via een statement op Twitter roept hij autoriteiten op om de situatie aan te pakken.

“Ik neem mijn positie in de sport zeer serieus en ik heb zowel de regels gerespecteerd als mij ingespannen om zowel moreel als ethisch het goede voorbeeld te geven”, schrijft Froome. “Het is duidelijk dat het systeem van TUE’s misbruikt kan worden en ik vind dat de UCI en het WADA dit dringend aan moeten pakken.”

Hij benadrukt dat sporters ook zelf een verantwoordelijkheid hebben. “Ik heb hierbij nooit de benadering dat ik ten koste van alles wil winnen gehanteerd. Ik ben er niet op uit om de grens op te zoeken en vind dat de atleten zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, totdat strengere protocollen van toepassing zijn.”

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
27 september 2016 13:14
Lees ik het verkeerd of geeft Froome hier tussen de regels aan dat "anderen" (Wiggins?) wel ten kosten van alles willen winnen en dus de grens van het legale opzoeken in plaats van de grens van het ethische?
27 september 2016 13:18
Tactisch een goede zet van Froome, wel een beetje als mosterd naar de maaltijd.
Maar na de onthullingen en verklaringen van Wiggins en Brailsford, is dit wel een goed statement van Froome om SKY positief in het nieuws te brengen;)
27 september 2016 13:19
@Dekker: ik weet niet of hij direct op Wiggins doelt, maar het lijkt inderdaad wel erop dat hij aangeeft dat renners de grenzen opzoeken.
27 september 2016 13:26
Beng ! Na Brailsford trekt ook Froome de handjes terug uit het vuur ... Uiteraard inclusief etisch verantwoorde kostschoolbabbel ... Ik vind het echt een beetje sneu hoe ze Wiggo hier laten stikken vuiler dan achter-de-rug-om-roddelende schoolpleinb*tches.
27 september 2016 13:46
Geloof hem als geen ander, alleen zijn gezicht al verraadt dat ie enorm afziet itgst tot kwakzalvers die rimpelloos overheers(t)en en zich in moesten houden om het niet teveel op te laten vallen.
27 september 2016 13:47
@RV - wat moet je anders? en het is met zoveel woorden niet gezegd, men leest erin wat men erin wilt lezen.

Laat ik het zo zeggen: ik geloof dat Wiggins zichzelf gelooft maar het is een grijs gebied. (en die tour overwinning blijft dus gewoon staan: in zoverre is de discussie alleen maar dat we dit niet meer willen in de toekomst)

Froome geeft hier aan waar hij staat, idem als Dumoulin eerder. Nu maar hopen dat de Fancy Bears niets over hem hebben...
27 september 2016 13:53
@Knightbiker
De fancybears hebben zijn TUE's al gepubliceerd, maar i.t.t. Wiggins heeft hij blijkbaar niets gedaan wat hij zelf niet al bekend had gemaakt.
27 september 2016 14:00
Het is gewoon duidelijk dat Froome & Brailsford mooie statements hebben afgestemd inclusief ontsnappingsclausule wanneer Wiggogate onhoudbaar wordt.
27 september 2016 14:02
Tom heeft het vuurtje aangestoken, goed voor het wielrennen.
27 september 2016 14:07
Slim ook van Tom, wanneer Froome binnenkort Ricco-style in een busjes afgevoerd wordt of zich in la douce France door een haag van spuug, gesis & pis moet wurmen terwijl Dumoulin met zijn fraaie naam en vloeiende Frans legio duwtjes en koerswagenportieren aangereikt krijgt scheelt het weer een stap richting gele trui :-) Wat vindt hij trouwens van de whereabouts van Colombianen, vaag gedoe is dat toch ?
27 september 2016 14:16
Het mag dan wel is waar legaal zijn wat Wiggins deed maar het principe van de beste zijn in je sport betekent in mijn ogen ook dat je fysiek gezien de beste bent. Als je wordt gehinderd door fysieke ongemakken als astma ben je dus ook niet de sterkste renner. Hoe sneu ook voor mensen met astma, maar dan ben je dus niet geschikt voor topsport.
27 september 2016 14:19
Zou ook leuk zijn als dit alles een beetje doorrommelt en Froome ergens volgend jaar gewoon zegt:"Doei! Sky & Brailsford zijn me te discutabel geworden. Ik ga gewoon lekker rijden voor DDD". Zit die ploeg (dan waarschijnlijk op continentaal niveau) opeens met de (dan) 4-voudig tourwinnaar in de ploeg.

Mocht dit trouwens zo gaan zoals ik bovenstaand gekscherend heb geschreven, dan slaap ik voor de rest van mijn leven onder een mega Froome poster en dwing ik mijn kinderen om 's ochtends voor school inspiratie op te doen uit een boekje met Froome-quotes.
27 september 2016 14:21
@rv
Je bent wel helemaal overstag Romans maar zei gerust met zoon naam heb je geen duwtjes nodig natuurlijk.
27 september 2016 14:29
Nee, dan wordt meteen de Moser-chopper ingevlogen :)

en @ Tomoulin > :)
27 september 2016 14:35
Zou wel zijn naam moeten veranderen dan, voltooid deelwoord alleen roept al vragen op.
27 september 2016 14:39
Ik ben geen Brit maar volgens mij is dit de meest directe sneer naar Wiggins (en b.v. Gilbert) die gentleman Froome kan geven. Overigens zitten Froome en Wiggins moreel in heel andere categorieën wat mij betreft, ondanks dat beide binnen de geldende regels zijn gebleven. Hoop heel erg dat die TUEs beperkt en openbaar worden.
27 september 2016 14:42
@RV: "Wat vindt hij trouwens van de whereabouts van Colombianen, vaag gedoe is dat toch ?" Heb je daar een link van of iets dergelijks? Ik zie vaker dit soort opmerkingen opduiken, maar nooit met iets concreets erbij.
27 september 2016 14:49
Haha weeral een froome uitspraak zolang hij er voordeel van heeft gehad maakt het hem niet uit nu ineens moet het aangepast worden. Oke aanpassen dan vanaf begin iedereen geeft zijn tour overwinning terug dan het jaar waarin zij gebruik hebben gemaakt van tue's. Das wat anders froomey!! Zo schiet je wiggens wel ffkes in de rug maar bij jezelf ga je natuurlijk niet kijken. Dit is echt wel vuil!!!
27 september 2016 15:00
Ik ben nu wel klaar met deze discussie. Of je maakt nu werk van de zaak of het is klaar. Je maakt de TUEs transparant zodat niemand meer durft, of je moet echt een medisch probleem hebben. Wat Wiggins deed is legaal, goedgekeurd door de UCI. Ik zal mijn handen niet in het vuur steken, maar dat doe ik voor elke renner/ sporter niet.

Dat moddergooien moet nu klaar zijn, Froomey met zijn pufjes en Tom met zijn pijnstillers. Zijn dat niet een zelfde soort paardenmiddelen? En al die Russen lachen zich rot.
27 september 2016 15:08
@jenku
Dat zijn in de verste verte niet een zelfde soort paardenmiddel.
27 september 2016 15:20
@ Joop > dat was een kwinkslag, 10 x liever zwijgzame Colombianen op hoogte dan etisch verantwoorde riedeltjes vanuit het SKY-kamp,
27 september 2016 15:21
De UCI heeft het attest van Wiggens goed bevonden.
De vraag is wat is de Engelse voorzitter beter en meer bevlogen voor een
schone wielersport dan dhr. Verbruggen ?
Of is een Engelse maat een andere als een Europese ?
27 september 2016 15:24
Ik ben geen groot moralist, maar toch eel van mening dat wie ziek is gewoon niet op topniveau sport kan bedrijven. Dus ook geen middeltjes nemen dan. Wielrenners zijn kasplantjes, door hun geringe lichamelijke reserve zijn ze vatbaar voor van alles. Helaas pindakaas. Of 10 kilo aankomen, of niet meedoen als je je even niet lekker voelt. Nog even los van het feit dat statistisch gezien een volstrekt omgeloofwaardig aantal coureurs aan astma lijdt.
27 september 2016 15:39
@RV Dank, ik had mijn kwinkslagendetector niet scherp genoeg afgesteld. Denk overigens dat als men (=journaille, de russen, WFers) de Colombianen het vuur aan de schenen legt over dit soort onderwerpen er precies even verantwoorde riedeltjes uitkomen.
27 september 2016 15:47
Ongetwijfeld, maar niet te hacken die shit :) Overigens compenseren 'laaglanders' deze 'oneerlijke' voorsprong met het slapen in druktenten, ik zou wel lachen mocht dat verboden worden en de mondiale wielertop vervolgens de maand voor de tour gezamelijk en gezellig in de Andes of Himalaya gaan bivakkeren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.