Geen rondemissen bij WK in Bergen: “Niet alle tradities behoren tot het heden”
foto: Léon van Bon
donderdag 4 mei 2017 om 14:50

Geen rondemissen bij WK in Bergen: “Niet alle tradities behoren tot het heden”

De organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen 2017 in het Noorse Bergen zal geen podiummissen inzetten. Er wordt gezocht naar lokale jongeren die in nationale klederdracht de WK-medailles willen uitreiken aan de renners en rensters in de verschillende categorieën. Dat laat organisator Harald Tiedemann Hansen weten aan Noorse media.

In de Tour Down Under zijn sinds dit jaar geen rondemissen meer actief, ook daar is gekozen voor kinderen. Dat deed de organisatie vanuit maatschappelijk oogpunt. Daar werd verdeeld op gereageerd in Australië en ook in Noorwegen is niet iedereen het er mee eens. “Ik weet dat er verschillende meningen hierover zijn, maar daar kan ik prima mee leven”, zegt Hansen. “Dat met de dames is een traditie, maar niet alle tradities behoren tot het heden.”

Volgens Hansen is een rondemiss vreemder voor mensen van buiten de sport, dan voor mensen die in de sport zelf zitten. “Degenen die gewend zijn aan de sport, weten altijd dat er een podiummiss is bij een ceremonie. Maar ik denk dat dit iets is waar we over een aantal jaar vreemd op terug zullen kijken”, denkt de Noorse organisator.


[poll id=”502″]


Zes jongeren
“We verwachten heel veel kandidaten”, aldus Hansen, die ook de voorzitter is van de Noorse wielerbond, over de zoektocht naar lokale jeugd. “Dit is een grote kans om op het podium te staan met de beste renners van de wereld. Wat wij willen zijn gezonde, natuurlijke en frisse jongeren. De reden dat ze de baan willen, is belangrijk voor ons. Ik moedig mensen aan om creatief te zijn met hun sollicitatie.”

Uiteindelijk zullen drie jongens en drie meiden (17-21 jaar) gekozen worden. Het WK in Bergen wordt gehouden van 17 tot en met 24 september.

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
4 mei 2017 14:56
Geen rondemissen, maar er wordt nog steeds geselecteerd: op 'gezond, natuurlijk en fris'. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Wie gaat dat vaststellen, met welke indicatoren? Is dat niet discriminerend? Ik vraag maar wat.
4 mei 2017 14:56
Pff wat een grap..... dat is nu zowat de enige reden wat een ceremonie de moeite waard maakt voor de meeste kijkers. Wat ze bij de AGR deden vond ik eigenlijk een veel beter idee, gewoon rondemisters bij de vrouwen en rondemissen bij de mannen.
4 mei 2017 15:00
Quote:
In nationale klederdracht


Zijn dat van die ''traditionele'' apenpakjes? Want dat is wel van deze tijd wil je zeggen.

Even off-topic:
Ik kan me niet voorstellen dat mensen kunnen lopen op hakken zoals op die foto.
4 mei 2017 15:02
ik ben het ermee eens dat rondemissen niet meer passen in deze tijd, maar om dan als oplossing over te stappen op kinderarbeid... tsja
4 mei 2017 15:12
@brummel
Ik noem 17-21 jaar niet echt kinderarbeid.

Bij de voetbal mogen de kinderen ook aan de hand van de spelers het veld oplopen en bij het schaatsen wordt ook vaak jeugd ingezet (van de lokale vereniging of uit het publiek) om te helpen bij de prijsuitreiking.
4 mei 2017 15:12
TdU had een erg tof concept. Jonge rennertjes mochten mee het podium op. Wat mij betreft doen we dat overal zo.
4 mei 2017 15:13
Een lokale jongere in klederdracht..dat kan toch nog steeds een mooi meisje zijn?
Niks mis met miss klederdracht.

Op zich begrijp ik de redenering wel. Maar in Scandinavië lijken ze soms een beetje door te slaan als het om politieke correctheid gaat.
Ik zou graag weten wat Maxim Hartman hier van vindt....
4 mei 2017 15:20
Wat is er nu weer mis met rondemissen. Het is niet dat ze gedwongen worden. ofzo..
Ze zullen wel balen, loop je toch inkomsten mis als mis. :)
4 mei 2017 15:23
We verwachten heel veel van de kandidaten, zal flink geoefend moeten worden om een medaille op te hangen. Waarschijnlijk gaan de salarissen ook flink omlaag. Hopelijk bergen ze de traditie niet op in de Giro waar menig supporter reikhalzend naar uitkijkt.
Nu nog de champagne inruilen voor exota.
4 mei 2017 15:25
ik neem aan de jongens bij de mannen en de meiden bij de vrouwen? anders is deze opzet ook maar weinig geslaagd, het enige dat dan is veranderd is de leeftijd wat naar beneden en een ander pakkie aan.
4 mei 2017 15:32
Was er geen andere foto voor handen overigens, dames worden weer mooi in hun hemd gezet met van die yab yum schoenen naast de degelijke overschoenen van de coureurs.
4 mei 2017 15:42
Sagan op slag minder gemotiveerd om voor een derde opeenvolgende wereldtitel te gaan ;-)
(bijna geschreven "Sagan knijpt 'm")
4 mei 2017 15:44
Gelukkig kunnen de liefhebbers de komende weken nog even genieten van de Sardijnse Giorgia Palmas als ‘Madrina’ van de Giro (voor het 2e jaar op rij trouwens).
Prachtige foto weer van Van Bon! Mooi, dat oog voor detail.
4 mei 2017 15:56
Schande. Mispunt die dit verzonnen heeft.
4 mei 2017 16:04
@djoop
Mis baksel bedoel je.
4 mei 2017 16:10
Goedzo. Supersuffe oudbollige traditie, die missen.
4 mei 2017 16:30
Doorgeslagen feministische onzin.
4 mei 2017 16:35
...
Een misselijk mismaakt mispuntig misbaksel die misbruik maakt van feministische misogynie
4 mei 2017 16:41
Ik word ondertussen een beetje moe van het altijd zo correct zijn.

Verder, rondemissen doen meer dan alleen maar mooi zijn op het podium.
Inderdaad, zoals bij AGR: Misters bij de dameskoersen en Missen bij de herenkoersen.
4 mei 2017 16:42
Scandinavië en dan geen rondemissen. Een gemis.
4 mei 2017 16:59
Ronduit schandalig!!
4 mei 2017 17:01
Mistroostig Bergen waar mis terieus(in rood/wit) voorgoed verdwijnt en een paar scouts het podium gaan kleuren. Voor je weet hebben we een seksueel schandaal omdat ze nog geen 18 was, al schuift de uci het natuurlijk op een mis verstand.
4 mei 2017 17:02
Prima beslissing, mis je weinig aan.
4 mei 2017 17:03
Prima initiatief. De hele"traditie" van rondemissen slaat als een tang op een varken en heeft geen enkele toegevoegde waarde behalve dat een paar mannen "oh kijk eens wat een lekker wijf" kunnen roepen. Voor seks en aanverwanten zijn er genoeg opties en mogelijkheden, maar wat mij betreft hoort de seksualiteit van vrouwen niet in alles te sluipen alsof dat alleen is waar vrouwen voor gemaakt zijn. Wat je heel veel ziet ook als het gaat om hockey, tennis, volleybal etc.

Zelf vind ik het initiatief met kinderen dan inderdaad nog het leukste. Jonge renners en rensters de kans geven met hun idool het podium op te gaan. Leuk toch.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.