Geen rondemissen meer in Tour Down Under
foto: Sirotti
vrijdag 2 december 2016 om 14:50

Geen rondemissen meer in Tour Down Under

De Tour Down Under zal geen vrouwen meer inzetten als rondemis. De eerste meerdaagse WorldTour-wedstrijd van het jaar vervangt de rondemissen vanuit een maatschappelijk oogpunt. In plaats van modellen zullen vanaf 2017 junioren wielrensters de leiderstruien uitdelen. De Australische minister van sport, Leo Bignell, heeft dat vandaag bekendgemaakt.

“De overheid huurt de rondemissen in terwijl wij op hetzelfde moment geld uitgeven aan de geestelijke gezondheid van jonge vrouwen met een negatief zelfbeeld”, zegt Bignell tegen ABC.

Eerder verving hij al de vrouwen op de grid bij de autoracewedstrijd Adelaide’s Clipsal 500. Met het besluit om ook de rondemissen te vervangen wil de Australische overheid, die de Tour Down Under sponsort, een eenduidig verhaal en een boost aan het thema ‘positief zelfbeeld’ geven. “Wat we eigenlijk willen doen is meisjes en jonge vrouwen die naar een autoracewedstrijd (of wielerwedstrijd, red.) komen inspireren om een coureur of mechanieker te worden.”

Het modellenbureau betreurt het overheidsbesluit en zegt dat de rondemissen het werk met plezier en enthousiasme deden.

[poll id=”370″]

De rol van vrouwen in de wielersport is al langer een maatschappelijk thema. Eerder dit jaar werd de ongelijkheid in prijzengeld tussen mannen- en vrouwenwedstrijden aan de kaak gesteld.

De KNWU maakte deze week bekend een onderzoek te starten naar intimidatie in de wielersport. Onder andere het CIRC-rapport, waarin staat beschreven dat er binnen het vrouwenwielrennen sprake is van intimidatie, is aanleiding geweest voor de nationale bond om in Nederland dit traject op te starten.

RIDE Magazine
150 Reacties
Sorteer op:
3 december 2016 16:35
@gregje
Wat in het gedachtegoed van mensen als Koopmans ontbreekt is het fenomeen empathie. Enig begrip voor het standpunt van een vrouw die seksisme ervaart, of een donkere medemens die racisme ervaart, is er niet bij. Terwijl er wel volledig begrip wordt gevraagd voor het feit dat Zwarte Piet blijkbaar niet veranderd mag worden (waarom in hemelsnaam niet?).
3 december 2016 16:50
@Tendam. Ik heb van Koopmans nooit iets gelezen mbt seksisme. In dit geval/dit ow lijken het ook anderen dan de misses zelf te zijn die klagen. Daarin ga ik niet met je mee dus. In de VK staat een stuk van hem waaruit ik quote.

Ik ken Koopmans vooral van z'n uitstekend kritische stukken over de islam. Duitse studenten roepen vervolgens om het hardste dat hij 'stemming zou maken tegen moslims'. Tsja, sommige waarheden zijn blijkbaar hard.

Wb empathie en Zwarte Piet. De zp discussie is een Amsterdamse discussie. Buiten de Randstad malen ze er niet om. Zwarte Piet is allang veranderd. De roe, het zakje zout, de dikke rooie lippen en oorringen zijn al verdwenen. Piet is een manager waar de ouwe, seniele Sint niet zonder kan. Je zegt het zelf al, sommigen ervaren racisme. Niet omdat het zo ís, maar omdat er mensen zijn die zich gekrenkt voelen. Het komt erop neer dat wie zich gediscrimineerd voelt, vanzelf gelijk heeft. Feiten bestaan niet, alleen maar meningen en gevoelens. En de ZP tegenstanders hebben er een gewoonte van gemaakt iedere voorstander voor racist of z'n minst institutioneel racist uit te maken. Tsja, zo verkrijg je geen draagvlak. Wmb is Zwarte Piet al genoeg veranderd om niet meer te spreken van een racistische karikatuur. Maar goed, nu mag je alleen nog blank, excuus wit zijn om roetveegpiet te spelen. Praktisch gevolg is dat in vele gemeentes ze op zoek moesten naar Pieten van buitenaf, omdat hun huidige Pieten niet meer onherkenbaar waren voor de kids en ze hun buurman bwv in het gezicht keken. Dan schiet je wmb je doel voorbij.
3 december 2016 16:52
@tendam
Mannen en vrouwen kijken nu eenmaal net wat verschillend tegen zaken aan. Vrouwen voelen vaker een druk om aan een bepaald ideaalbeeld te voldoen, wat ze wellicht zien in modellen.

Maar het is de vraag of de oplossing in Australie enig nut heeft, aangezien wielrennen de sport bij uitstek is die wordt bedreven door quasi-anorexiapatienten. Misschien hebben deze junioren-dames wel een lager vetpercentage dan de podiummissen. ;) Men zou zomaar kunnen argumenteren dat vrouwenwielrennen eigenlijk ook slechte invloed heeft, en dus afgeschaft moet worden.
3 december 2016 17:01
ZP is wel een goed voorbeeld. Toch maakt maar een hele kleine groep zich er druk om. Op de Antillen en in Suriname is het eigenlijk geen issue. Daar word iemand wit geschminkt om de Sint te zijn.
Geen enkel probleem om tradities aan te passen zodat iedereen zich er in kan vinden. Helaas is het zo dat er altijd mensen zijn die zich overal gekrenkt of om gediscrimineerd voelen. Het valt me op dat het bij ZP veel donkere medelanders met een migratieachtergrond (allochtoon mag niet meer) zijn die zich binnen een zwart collectief hard maken tegen dit soort gedoe. Type zwarte baret, vuist omhoog en lekker verwijzen naar het kolonialisme terwijl ze er zelf eigenlijk weinig tot niets mee van doen hebben. Dat zegt Gregje goed: de makkelijk beledigde mens valt niet te pleasen. Er is altijd wel weer iets nieuws waar ze zich beledigd om zullen voelen.

Terug naar de TdU: ik snap echt niet welk doel dit dient. De rondemiss wil dit zelf en doet het met een glimlach. Als je vrouwengelijkheid wilt stimuleren zijn er zoveel meer relevante en belangrijkere zaken om aan te pakken, bovendien zijn daar andere podia voor dan het podium van een wielerronde.
3 december 2016 17:07
Quote:
"Wat we eigenlijk willen doen is meisjes en jonge vrouwen die naar een autoracewedstrijd (of wielerwedstrijd, red.) komen inspireren om een coureur of mechanieker te worden.”

Ze willen dus dat een jonge vrouwelijke bezoekster zich op verschillende manier terug kan zien bij een bezoek aan de koers. Ze kiezen daarbij voor een andere vorm dan die van wij gewend zijn, wat als geldschieters hun goed recht is. Ik begrijp werkelijk niet waarom dat moeilijk te begrijpen zou zijn.
3 december 2016 17:15
Omdat het willekeur is Vlek.

Dus er is een groot aantal jonge vrouwen die coureur of mechanieker gaat worden als je de rondemissen weghaalt? Ik zie het verband totaal niet. Uberhaubt, zijn/komen er vrouwen bij het wielrennen die hun mening of ambities daar van of zouden laten hangen? Geloof er niks van.

Als het nu het maar één maatregel uit een hele rits maatregelen was dan kon ik misschien nog het grotere plaatje zien. Dit is gewoon de grootst mogelijke onzin, dwz de motivatie.
3 december 2016 17:20
@ albertoo:
ik zie toch ook veel vrouwen met een dikke kont in het peloton. maar daar wordt dan weer tegen geschreeuwd en getierd als ik de verhalen over intimidatie mag geloven. misschien moeten ze de hele vrouwensport maar verbieden. van sport krijg je een goed figuur en dat is kwetsend voor de gemiddelde niet sportende vrouw, die weet dat ze niet aan dat beeld voldoet. ;)
3 december 2016 17:21
Willekeur? Ze willen het geld dat ze uitgeven aan het huren van rondemissen op een andere manier besteden en tegelijkertijd jonge wielrensters betrekken bij de ceremonie. Waarom zou dat willekeur zijn? Wanneer bedrijven die ceremonie financieren kiezen ze vaak voor de bekende vorm, maar in het geval van deze geldschieter is het helemaal niet 'willekeurig' om voor een andere vorm te kiezen.
3 december 2016 17:25
@ vlek:
het is willekeur omdat de reden is dat er geld wordt uitgegeven aan vrouwen met een laag zelfbeeld. en die vrouwen krijgen echt geen beter zelfbeeld van juniorenvrouwen in plaats van rondemissen.
3 december 2016 17:27
Nogmaals, jij gelooft dus dat er een flink aantal vrouwen is die door deze maatregel opeens anders de sport zal bekijken? De hele motivatie erachter rammelt aan alle kanten. Pak het dan breed aan.
3 december 2016 17:31
Quote:
het lijkt willekeur omdat de reden is dat er geld wordt uitgegeven aan vrouwen met een laag zelfbeeld.

Waarom dan?

Ja, dat wordt ook als een van de redenen aangegeven. Ze willen niet aan de ene kant beleid voeren op dat probleem en dan tegelijkertijd geld stoppen in iets wat daarmee in tegenspraak zou kunnen zijn. Dus kiezen ze voor een andere vorm waarin een grotere link te vinden is met het sportieve aspect van zo'n evenement. Beetje zoals talloze jonge voetballertjes betrokken worden bij de 'vormgeving' van de start van een voetbalwedstrijd.
3 december 2016 17:33
Quote:
Nogmaals, jij gelooft dus dat er een flink aantal vrouwen is die door deze maatregel opeens anders de sport zal bekijken?

Nee, dat lijkt me geen wondermiddel. Het wordt ook niet als zodanig gepresenteerd, dus kan ik de onbegrip ook op dat punt moeilijk begrijpen.
3 december 2016 17:34
Volgens mij is wielrennen een prima sport voor vrouwen met een laag zelfbeeld.
3 december 2016 17:37
Pfffffffffffff, het is ook wel makkelijk om overal tegenaan te schoppen (kernpunt van populisme). In dit geval is het toch prima om ze het voordeel van de twijfel te geven en over een jaar of 5 kijken of het aantal vrouwelijke renners en mechaniekers is toegenomen? Constructief denken ipv destructief denken zou de wereld een hoop goed doen
3 december 2016 17:37
Quote:
Volgens mij is wielrennen een prima sport voor vrouwen met een laag zelfbeeld.

Ja, en dus kiest deze geldschieter ervoor om in het evenement dat aspect er op deze manier wat meer bij te betrekken. Prima toch?
3 december 2016 17:39
@ klootje:
mits ze niet geintimideerd worden natuurlijk. :p
3 december 2016 17:58
Maar de vraag is of dat de rondemissen daar een heet hangijzer in zijn.

Het is voor mij een beetje: om het aantal verkeersdoden naar beneden te brengen gaan we alle zebrapaden geel verven.

Baukema, klopt. Maar het draait op de eerste plaats nog wel altijd om kwaliteit, niet om geslacht. En dan.. Hoeveel vrouwelijke fietsenmakers zie je? Komt dat omdat de fietsenmakerwereld vrouwonvriendelijk is, of omdat er te weinig vrouwen warm voor lopen?
3 december 2016 18:08
Ik weet niet of ze dat als een heet hangijzer zien. Noodzakelijk voor een keuze voor een andere vorm is dat in ieder geval niet.
3 december 2016 18:24
@Klootje: beetje een kip of het ei verhaal. Zijn ze er niet (of nauwelijks) omdat het niet wordt gestimuleerd? Of wordt het niet gestimuleerd omdat ze er toch niet (willen) zijn? Zie het als een test. Je kritiek is terecht zodra het een tijdje is geprobeerd en geen verschil maakt, maar niet bij voorbaat. Daarnaast weet je niet of Australië er ook andere maatregelen bij maakt zoals tv reclames, voorlichting, meekijkdagen, etc.
3 december 2016 18:24
'Dus er is een groot aantal jonge vrouwen die coureur of mechanieker gaat worden als je de rondemissen weghaalt?'


Exact. Idem voor Zwarte Piet. Racisme verdwijnt niet als je Zwarte Piet marginaliseert. Integendeel, het is erger geworden I guess.

Omdat ze zo irritant is.
https://www.youtube.com/watch?v=_Aj2i6Ns3nY

Ik ga trouwens lekker PVV stemmen in maart, Baukema.
3 december 2016 18:29
Baukema, daarom dat ik zeg begin bij de wortel.

En als ik het goed lees is het voor de Aussie overheid vooral dat het mixed message is die 2 samen.
3 december 2016 18:32
@klootje
Nu je over zebrapaden begint: zal de acceptatie van homo’s, lesbo’s en transgenders nu echt zoveel groter zijn geworden sinds de invoering van het regenboog-zebrapad?

Het doel is prima hoor maar de middelen zijn vaak zo tenenkrommend.
3 december 2016 18:35
Dat is je goed recht Gregje. Ik ga het niet eens zijn met jouw mening, en ook dat is mijn recht
3 december 2016 18:36
Weten wij hoe hun beleid er verder uit ziet? Misschien hebben ze daar allerlei programma's lopen die het probleem wel de wortel aanpakken. Weten wij veel.
3 december 2016 18:44
Misschien. En dan ook nog zou ik dit vooral symbool-politiek vinden. In Ijsland pakken ze het een heel stuk beter aan. http://www.hpdetijd.nl/2016-10-25/waarom-de-ijslandse-vrouw-voorop-loopt/

Om te reageren moet je ingelogd zijn.