Tour 2015: Geschke bezorgt Giant-Alpecin zege in de Alpen, Kruijswijk zesde
Foto: Sirotti
woensdag 22 juli 2015 om 17:09

Tour 2015: Geschke bezorgt Giant-Alpecin zege in de Alpen, Kruijswijk zesde

Simon Geschke heeft de eerste Alpenetappe van deze Tour de France gewonnen. De Duitser reed weg uit een grote kopgroep van 28 man en bleef op de slotklim naar Pra-Loup uit de greep van zijn achtervolgers. Het is de eerste ritzege van Giant-Alpecin deze Tour. Steven Kruijswijk, die ook deel uitmaakte van de kopgroep, kwam als zesde over de streep.

Van de klassementsrenners was naast Tejay van Garderen, die ziek moest opgeven, Alberto Contador de grote verliezer. De Spanjaard kwam ten val in de afdaling van de Col d’Allos en verloor meer dan twee minuten op Chris Froome en Nairo Quintana. Ook Robert Gesink kwam voor Contador binnen. De Nederlander stijgt in het klassement van de zevende naar de zesde plaats. Bauke Mollema was anderhalve minuut langzamer dan Gesink.

Spectaculaire openingsfase
Wie dacht dat de renners in de eerste van vier Alpenetappes rustig zouden beginnen, kwam direct bedrogen uit. Nairo Quintana, de nummer twee in het klassement, viel al op de Col des Lèques (3) aan. Het enige resultaat was echter dat hij daarmee het peloton terugbracht bij de kopgroep.

De nummer drie in de stand, Tejay van Garderen, was het grootste slachtoffer van de dag. De Amerikaan moest opgeven nadat hij al snel op achterstand was geraakt. Ook Michal Kwiatkowski, Jérôme Coppel, Nathan Haas en Sam Bennett reden de etappe niet uit.

Actieve Kruijswijk in kopgroep
Uiteindelijk ontstond na de tumultueuze openingsfase een kopgroep van 28 man. Steven Kruijswijk, die zich al vanaf de start heel actief toonde, was daarbij de enige Nederlander. Ook Peter Sagan had zijn karretje weer aangehaakt. Best geklasseerde renner in de kopgroep was de Zwitser Mathias Frank, dertiende in het klassement.

Op de Col de la Colle-Saint-Michel (tweede categorie) bleek Alberto Contador een mooi plannetje in zijn hoofd te hebben. De Spanjaard probeerde samen met zijn ploeggenoot Michael Rogers naar de kopgroep toe te rijden, maar slaagde daar niet in. De groep met gele trui Chris Froome dunde door het hoge tempo wel flink uit, maar na de klim keerde de rust terug in de groep en konden veel renners terugkomen.

Geschke valt aan en maakt het af
Het gecontroleerde tempo van de renners van Sky gaf de koplopers de kans om de voorsprong te laten groeien tot meer dan tien minuten. Simon Geschke was de eerste die vooraan zijn kaarten op tafel legde. Op de zwaarste klim van de dag, de Col d’Allos (1), zette Kruijswijk samen met Frank, Adam Yates, Thibaut Pinot en Andrew Talansky de achtervolging in op de Duitser, maar op de top was het gat nog altijd een minuut.

In de afdaling profiteerde de bebaarde Duitser van een van van achtervolger Pinot in de afdaling. De Fransman werd nog ingehaald door Andrew Talansky, maar ook de Amerikaan van Cannondale-Garmin wist op de zes kilometer lange slotklim de ontketende Duitser niet meer in de kraag te vatten.

Contador loopt averij op
In de groep der favorieten draaide Astana op de Col d’Allos de gashendel open, waardoor onder andere Bauke Mollema op achterstand raakte. Bij een versnelling van Nibali vlak onder de top moesten ook Robert Gesink en Wout Poels de Grote Vier en Alejandro Valverde laten gaan. In de technische afdaling kwam Alberto Contador ten val, waarna hij in het restant van de rit nauwelijks meer op gang kwam.

In de slotkilometer reden Froome en Quintana nog weg bij Nibali en Alejandro Valverde. Het verschil tussen de Brit en de Colombiaan in het klassement bedraagt nog altijd 3.10 minuten. Valverde is door het wegvallen van Van Garderen de nieuwe nummer drie, op 4.09 minuten.

flag-fr Tour de France 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 17: Digne-les-Bains – Pra-Loup (161 km)

1. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) in 4u12m17s
2. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 32s
3. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 1m1s
4. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 1m36s
5. flag-ch Mathias Frank (IAM Cycling) op 1m40s
6. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 2m27s
7. flag-ie Nicolas Roche (Sky) 3m2s
8. flag-es Jonathan Castroviejo (Movistar) op 3m4s
9. flag-be Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) op 3m5s
10. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) op 3m21s
Volledige uitslag

Algemeen klassement na etappe 17
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 69u6m49s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m10s
3. flag-es Alejandro Valverde  (Movistar) op 4m9s
4. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 6m34s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 6m40s
6. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 7m39s
7. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 8m4s
8. flag-ch Mathias Frank (IAM Cycling) op 8m47s
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 11m47s
10. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 13m8s
Volledige stand

RIDE Magazine
171 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
22 juli 2015 18:56
Mooi zege van Geschke, heerlijk die lamlendigheid in de kopgroep afgestraft! Leuk dat Movistar een trio sherpa's vooruit stuurt en Sky vervolgens vrolijk het gat zo groot laat worden dat die vlieger niet opgaat. Als Movistar echt nog wat wil dan moeten ze echt van kiet af aan va banque gaan. Maar waarschijnlijk wil Valverde niet zijn podiumplaats riskeren. Gesink top gereden!Tja ik heb Thomas in 2011 ook al wel eens goed over de bergen zien komen...
22 juli 2015 18:57
@ wim

Dat maakte de zege van Boom dan wel weer extra schitterend. Dat was geen vroege vlucht, daar zat geen gunfactor in, en dat was 100% op eigen kracht en kunnen. Dat was dan ook eigenlijk een klassieker met een extra dimensie.
22 juli 2015 18:57
@Wim +1
22 juli 2015 19:06
@Wim
+10 (er mag weer geplust worden blijkbaar) ;)
Dat is ook voor mij precies de reden dat ik een grote ronde volg. Als klassementsrenner moet je 3 weken top zijn en geen dag verzaken. Het is ook de reden dat een AK beter beloond wordt met WT punten dan een ritwinst.
22 juli 2015 19:10
LyndaLid zeker... dat was straf. Hij was die dag oprecht de sterkste in koers. Stel dat Gesink zijn aanval beloond zag worden was dat er ook 1 om in te lijsten, want hij plaatst een demarrage vanuit de favorietengroep.

Ik vind het zo kortzichtig om alleen zeges te tellen. Iedere etappe heeft een verhaal en dat verhaalt vertelt hoe mooi de zege is. Die verbeten kop van Boom, onder de blubber was van grote schoonheid.

Als alleen de nummer 1 (of het podium) telt, leest men slechts de kaft van het boek, terwijl de bladzijdes het verhaal onthullen.
22 juli 2015 19:12
@koel
Jij vindt echt dat elke journalist zich voor het Rabo/Belkin/Jumbo-karretje laat spannen, in het kader van Het Grote Complot dat die ploeg in het zadel houdt? Daarbij even negerend dat die ploeg door journalisten bijna de das om is gedaan?

@wim kruithof
Inderdaad, ik snap die mensen die ritzeges boven een klassement plaatsen ook niet. Zo'n zege als die van Geschke vandaag is heel mooi, maar verbleekt wat mij betreft bij wat die gasten in de top-10 3 weken lang doen. Dat is van een hele andere orde.
22 juli 2015 19:17
tendam, precies.
22 juli 2015 19:17
Even voor de goede orde: ik lees nu in een aantal reacties dat Movistar het gat dichtte naar Contador, maar dat was toch echt Sky.
Valverde sprong wel naar Contador toe, maar doordat Sky toen goed tempo reed, was het gat met het peloton op het moment dat Valverde erbij kwam slechts een meter of 50. Dat Valverde dan niet mee gaat rijden, dat snap ik wel.

Ik vind het wel vreemd dat in een dergelijke etappe zo veel renners 'vooruit' worden gestuurd. Movistar en Tinkoff hadden beter die renners kunnen gebruiken om het peloton uit te dunnen en zoveel mogelijk Sky-mannen los te rijden.
Froome trouwens ontzettend sterk gereden. Fantastisch gedaald en alle aanvallen kunnen pareren.
22 juli 2015 19:25
Front-runner

Nee dat was toch echt movistar
22 juli 2015 19:39
Absoluut Movistar Front-Runner. Het shirt en de gele helm was vanuit de helicopter goed te zien.

Wel erg jammer overigens. Je zou verwachten dat ze de handen inéén zouden slaan om de Sky-boys moe te strijden.
22 juli 2015 20:06
Een stoere kerel met een baard die zijn droom waarmaakt en ook een emotionele kant heeft. Mooie beelden. Los van dat toch ook bijzonder sterk gereden van Geschke. Hopen dat Kruijswijk de komende dagen nog wat kan proberen als hij zijn troef van de sterke 3e week weer kan uitspelen.
22 juli 2015 20:32
Froome wilde vandaag aanvallen maar mocht niet van de (defensieve) ploegleiding.
Over "laffe hazen" gesproken..
22 juli 2015 20:44
Het een gaat natuurlijk samen met het ander, maar los van de resultaten geniet ik echt van deze ontspannen Gesink.
22 juli 2015 20:48
@Wim 100% met je eens!
22 juli 2015 20:50
@ met de kop in de wind & S-Works87: ik heb het nog even opgezocht en het jullie hebben inderdaad gelijk. Het is een mannetje van Movistar (met 2 Sky-renners in zijn wiel) die Contador terughaalt. Jammer dat Movistar Contador zo terughaalt. Op die manier hoeft Sky nooit veel renners op te souperen.
http://video.eurosport.co.uk/cycling/tour-de-france/2015/alberto-contador-attacks-on-stage-17_vid381562/video.shtml
22 juli 2015 20:51
Twee Nederlanders in de top 10 van deze zeer sterk bezette tour, dat vind ik nou echt een geweldige prestatie. Wie had dat van tevoren gedacht? Ik niet in ieder geval. Dan maar geen ritzege.
22 juli 2015 21:43
Hoe is het met Contador? Hij verliest 2.17 op Quintana/Froome en 1.01 op Gesink. Hoeveel daarvan verloor hij door de val, hoeveel in de rest van de afdaling en hoeveel in de klim?
Is hij niet meer voluit gegaan op de laatste klim? Mentaal of lichamelijk even een tik?
22 juli 2015 22:03
Pff.. ik hd gepland deze dagen in Frankrijk te zijn, maar helaas... gelukkig op het werk een groot deel van de etappe gezien. Schitterende koers gezien toch en prachtig voor Geschke.

Weinig zin om me te mengen in de discussie ritwinst/klassement. Als je kijkt naar het aantal ritwinsten dat NL de laatste jaren heeft behaald, dan is een ritwinst "unieker", maar elke Tour worden er 21 ritwinsten vergeven en zijn er maar 10 top-10-plaatsen. Ook waar.
Persoonlijk vind ik beide prachtig. Schitterend om te zien hoe iemand als Gesink voor z'n plaats strijd, maar ook mooi om te zien hoe mannen als een Gautier bijv elk jaar weer in de ontsnappingen willen zitten. Iedereen moet koersen naar z'n kunnen en de opdrachten van zijn ploeg.

Wat ik minder snap zijn bijdrages die de prestatie van Gesink en Mollema wat omlaag schrijven. We begonnen met 4 absolute topfavorieten deze Tour. Die rijden allemaal nog. Daarnaast waren er mannen als Pinot, Peraud, Bardet, Talansky, Van Garderen, Valverde, Frank, Zubeldia, Uran, Rolland, Majka, Porte, Fuglsang, Rodriguez en zo ongetwijfeld nog een paar. Met andere woorden een zeer sterk bezette Tour en weinig grote namen die zijn uitgevallen met pech. Nu verslaan Gesink en Mollema veel van deze namen en dan lijkt dat nog wat te weinig. In dit peleton top-10 rijden, is gewoon beresterk.

Ik hoop dat Gesink dit vol weet te houden. Ik zie Nibali hem nog passeren en hopelijk zakt Thomas er nog uit. Een ritwinst wordt erg lastig. Wellicht als de favorieten er een keer voor gaan en dan op het juiste moment vertrekken wanneer ze naar elkaar kijken. Voor zaterdag bewaren dan maar!
22 juli 2015 22:23
Het is alletwee mooi, de ritzeges van Geschke en Cummings zijn prachtig omdat dat voor die mannen het hoogst haalbare is, jongensdromen die uitkomen. Maar met alle respect, die mannen is een plek in de top 10 niet gegeven, daar komt veel meer bij kijken. Gelukkig wordt dat algemeen erkend. Gesink is een hele grote meneer!
22 juli 2015 23:01
Allemachtig, die Movistars, Mollema, Sky... Alleen maar verdedigen van maakt niet uit op welke plek ze staan. Snap dat voor Froome, maar als plekken 2, 3,4,5,6 en 9 nu ook verdedigd moeten worden... Bah, de Tour is hardstikke dood. Wat betreft het klassement dwingen alleen Contador en Nibali nog respect af, die gaan tenminste (als er geen pech is). Voor de rest maar hopen op mooie ritwinnaars als Geschke, want dat is toch wel weer een topper
22 juli 2015 23:13
@wielersmurf
De nadruk op het verdedigen van hoge klassementsposities in de Tour is niet iets van de laatste jaren. Teleurstelling daarover mag, maar het gaat elk jaar zo en met name als de eindzege zo goed als vergeven lijkt.
En dwingt Quintana geen respect af met al zijn aanvallen?
1 5 6 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.