Giro 2012: Guardini klopt Cavendish in de sprint
donderdag 24 mei 2012 om 16:49

Giro 2012: Guardini klopt Cavendish in de sprint

foto: Sirotti

De achttiende etappe in de Giro d’Italia is gewonnen door Andrea Guardini. De 22-jarige Italiaan van Farnese Vini was in Vedelago na een rit van 149 kilometer de sterkste renner in de massasprint. Mark Cavendish moest genoegen nemen met een tweede plek, voor Roberto Ferrari.

In deze korte rit door Noordoost-Italië was Rabobank-renner Stef Clement zeer actief. De Brabander was aanwezig in de eerste vluchtersgroep van de dag. Ondanks een voorsprong van ongeveer drie minuten, werden de vluchters al vroeg bijgehaald omdat Mark Cavendish punten wilden scoren in de tussenspurt op 65 kilometer van de finish. Bij een nieuwe vluchtpoging was naast Clement ook onder meer Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM) van de partij. Ook deze vluchtgroep slaagde er evenmin in een massasprint te voorkomen.

In de finale vormde de Saxo Bank-ploeg in dienst van zijn Argentijnse sprinter Haedo een treintje. De regie werd in de laatste kilometer overgenomen door Team Sky. Eisel en Thomas brachten Cavendish in een zetel naar de finish. Daar werd hij echter zuiver geklopt door de jonge Italiaan Guardini, die de laatste meters sneller aflegde dan de wereldkampioen. De tweedejaars prof – die tot dusver een anonieme ronde reed – zorgde daarmee voor de tweede overwinning van zijn ploeg in deze Giro, na de eerdere zege van Rabottini.

Joaquin Rodriguez blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Hij begint morgen met een halve minuut voorsprong op Hesjedal in het algemeen klassement aan de bergrit naar Alpe di Pampeago. De Giro duurt nog tot en met zondag.

Giro d’Italia 2012
Uitslag etappe 18: San Vito di Cadore – Vedelago (149 km)

1. Andrea Guardini (Italië/Farnese Vini) in 3u00m52s
2. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Team Sky) allen z.t.
3. Roberto Ferrari (Italië/Androni Giocatolli)
4. Robert Hunter (Zuid-Afrika/Garmin-Barracuda)
5. Lucas Haedo (Argentinië/Saxo Bank)
6. Giacomo Nizzolo (Italië/RadioShack-Nissan-Trek)
7. Alexander Kristoff (Noorwegen/Katusha)
8. Francesco Chicchi (Italië/Omega Pharma-Quick Step)
9. Geoffrey Soupe (Frankrijk/FDJ)
10. Dennis Vanendert (België/Lotto-Belisol)
Volledige rituitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.