Giro 2012: Voorbeschouwing etappe 18
donderdag 24 mei 2012 om 08:05

Giro 2012: Voorbeschouwing etappe 18

Voordat de Giro 2012 in het slotweekend definitief beslist gaat worden, is er op donderdag nog een laatste kans voor de sprinters. Op weg naar Vedelago volgt er nog een vlakke etappe waar de renners met een flitsend eindschot hun kans mogen gaan. Welke sprinters hebben de eerste Giroweken overleefd en maken nog kans op een dagzege? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De laatste vlakke etappe van deze Giro gaat van start in San Vito di Cadore in de Noord-Italiaanse regio Veneto. Vanuit daar gaat het in zuidelijke richting. Het parcours is grotendeels in dalende lijn. Onderweg zijn er geen punten voor de bergtrui te verdienen. De finish ligt na 149 kilometer in Vedelago, ten Noord-Westen van Treviso. Het is de op één na kortste rit in lijn. De aankomst is een rechte lijn van 5,3 kilometer, de finishstraat ligt aan een brede weg.

bron: RCS Sport

Favorieten
Vier dagen voor het einde zijn er weinig topsprinters meer over. Na de massale exodus in het voorbije weekend waarbij onder meer Goss, Haedo en Renshaw er de brui aan gaven, moet je de spurters bijna met een vergrootglas zoeken. Theo Bos besloot gisteren niet meer op te stappen. Toch zijn er nog genoeg renners over voor een interessante massasprint.

Cavendish draagt nog steeds de rode puntentrui – foto: Sirotti

Mark Cavendish is er verrassend genoeg nog wel bij. De renner van Team Sky flirtte in bergetappes meerdere malen met de tijdslimiet, maar maakt nog steeds deel uit van het Giropeloton. Met nog slechts vier dagen tot Milaan is hij dicht bij het winnen van het puntenklassement. Joaquin Rodriguez zit hem echter op de hielen. De snelste sprinter ter wereld kan op zoek naar een vierde ritzege. Eerder won hij al in Herning, Fano en Cervere. Voor de laatste vlakke rit is hij opnieuw topfavoriet voor de overwinning.

Giacomo Nizzolo (RadioShack-Nissan-Trek) – foto: Sirotti

Onder de Italianen is er deze Giro geen opvolger opgestaan van oud-sprintkoning Alessandro Petacchi. Roberto Ferrari won weliswaar één etappe, maar zijn landgenoten Nizzolo, Chicchi en Modolo staan nog met lege handen. Fabio Sabatini reed deze Giro vooral in dienst van Ivan Basso. De aankomst ligt echter dicht bij Treviso, de thuisbasis van zijn ploeg Liquigas. Misschien dat hij nu wel voor eigen kans mag gaan.

Enkele buitenlandse spurters waren deze Giro dichtbij dagsucces. Kristoff werd tweede in Cervere terwijl ook renners als Soupe en Hunter al eens dichtbij waren. Dit soort sprinters van de tweede lijn kan nu in dit gedecimeerde peloton toeslaan.

Nu veel teams zonder sprinter zitten, zal het een uitdaging worden het peloton compact te houden. Weinig ploegen zullen zich geroepen voelen om Cavendish in een zetel naar de aankomst te rijden. Veel zal afhangen van de vraag of Team Sky hulp krijgt van andere teams. Anders zou er zomaar een vluchter met het dagsucces aan de haal kunnen gaan…

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Giacomo Nizzolo, Francesco Chicchi
** Alexander Kristoff, Roberto Ferrari, Sacha Modolo
* Geoffrey Soupe, Robert Hunter, Fabio Sabatini, Elia Favilli

Deelnemerslijst Giro 2012

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.