Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 16
dinsdag 21 mei 2013 om 08:27

Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 16

Na de rustdag staat de zestiende etappe van de Giro d’Italia op het programma. Na de ijskoude dagen in de bergen van de Franse Alpen, keren de renners terug op Italiaans grondgebied. WielerFlits kijkt alvast vooruit.

Parcours
De rit begint in Frankrijk, in het plaatsje Valloire, en gaat over 238 kilometer richting het Italiaanse Ivrea. Meteen na de start zal er veertien kilometer gedaald moeten worden, alvorens de Col du Mont Cenis de renners te wachten staat. De klim is voorzien van een lange, stijgende aanloop en is ruim tien kilometer lang, over een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 7%. De col telt mee als klim van de eerste categorie. Zondag reden de renners diezelfde Col du Mont Cenis ook op, echter was dit vanaf de andere kant.

profiel 16

foto:

Nadat de top, op 2081 meter hoogte, bereikt is, is er de afdaling van 30 kilometer. Op 24 kilometer van de finishlijn ligt een klimmetje van derde categorie, de Andrate. De Andrate is tien kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 5.8%. Vanaf de top is het nog tien kilometer dalen en acht kilometer aan vlakke wegen richting de aankomstlijn.

Andrate

foto: De klim naar Andrate (Gazzetta)

Favorieten
De rit naar Ivrea wordt gezien als een overgangsetappe. De kans is groot dat een kopgroep met renners die al de hele Giro uit zijn op een ritzege het haalt tot het einde en dat de klassementsmannen zich gedeisd houden.

Luca Paolini

foto: Sirotti

Luca Paolini heeft eerder deze Giro al aangetoond in staat te zijn etappes te kunnen winnen, hij droeg zelfs een paar dagen de roze trui. De Italiaan van Katusha was in de etappe naar Jafferau dicht bij de winst, maar werd op het laatste moment bijgehaald door de ‘grote’ mannen. Zal het hem alsnog lukken zijn tweede etappeoverwinning te pakken?

Rabottini

Matteo Rabottini won vorig jaar in de Giro al een rit (foto: Sirotti)

Vacansoleil-DCM heeft in de persoon van Marco Marcato een ijzer in het vuur die kan klimmen en die het goed af kan maken. Gaat hij de Giro laten slagen voor de stoppende vakantieploeg? Vini Fantini kent met de ritzege van Mauro Santambrogio al een geslaagde Giro, maar ook Danilo di Luca en Matteo Rabottini zijn uit op een ritzege. Bergkoning Stefano Pirazzi (Bardiani) zal ook in de aanval gaan nog meer punten voor de bergtrui te pakken.

De andere Nederlandse ploegen hebben ook als doel een etappe te winnen. De Blanco Pro Cycling ploeg heeft dit als plan-B, na het tijdverlies van Robert Gesink. Zal Stef Clement het hazenpad kiezen, of een klimmer als Juanma Garate of Steven Kruijswijk? Argos-Shimano was al vaak in de aanval, won al een rit met John Degenkolb, maar een tweede ritzege zal de ploeg zeer veel deugd doen. Tobias Ludvigsson is de rasaanvaller van Argos-Shimano.

serge pauwels

Serge Pauwels was al vaak in de kopgroep te vinden deze Giro (foto: Sirotti)

Team Colombia zal ook een mannetje meesturen met de kopgroep. Robinson Chalapud staat op de derde plaats in het bergklassement en zal punten willen sprokkelen. Jorge Azanza heeft deze Giro vaker in beeld gereden en zal ook deze rit het shirt van zijn ploeg Euskaltel-Euskadi willen laten zien. Serge Pauwels (OmegaPharma-Quick Step) was al enkele keren dichtbij een zege, gaat hij het dit maal weer proberen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Luca Paolini
*** Marco Marcato, Danilo Di Luca
** Stefano Pirazzi, Matteo Rabottini, Tobias Ludvigsson
* Stef Clement, Robinson Chalapud, Jorge Azanza, Serge Pauwels

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.