Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 5
woensdag 14 mei 2014 om 10:00

Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 5

Giro d\'Italia

foto: Sirotti

De vijfde rit in de Giro d’Italia is een venijnige rit. Het zwaartepunt in deze etappe ligt overduidelijk in het eind. Voor het eerst deze ronde is de aankomst bergop, in het ski dorpje Viggiano. Gaan de klassementsmannen zich nu al roeren? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het parcours van de Giro d’Italia trekt in de vijfde rit voor het eerst het Italiaanse binnenland in. Vannuit kustplaats Taranto volgt het peloton de kustlijn in zuid-westelijke richting. Na iets meer dan zeventig kilometer buigt de route de binnenlanden in. Vanaf dat moment maken de vlakke straten langs de zee plaats voor bochtige heuvelwegen.

giro 2014 rit 5

In deze rit volgt na 138 kilometer de eerste helling. Op dat meetpunt ligt de top van de Valico della Serra di San Chirico. Dit is een heuvel van derde categorie. Wat rest in de 203 kilometer lange rit is een overwegend dalend traject richting de eerste beklimming van de korte slotklim, van vierde categorie.

giro rit 5 laatste km

De klassementsmannen zullen niet wakker liggen van de klim naar het dorp Viggiano. Met stijgingspercentages tussen vijf en zes procent zouden de renners dit zonder problemen moeten kunnen verwerken. Of zij ook de kans grijpen om voor de dagzege te strijden, is afhankelijk van het koersbeeld. De sprinters daarentegen zullen niet in het finalebeeld voorkomen. Voor de rappe mannen is de beklimming net iets te lastig.

Het weer
Het weerbeeld is morgen onveranderd vergeleken met de afgelopen dagen. Het blijft deze ronde onbestendig. In finishplaats Viggiano is het bewolkt met af en toe lichte regen of motregen. Het is dus voor de renners oppassen geblazen in de afdalingen. Het natte weer drukt ook de warmte. Met een temperatuur van tussen de negen en dertien graden is het relatief koud voor de tijd van het jaar.

Favorieten

joaquin rodriguez

De eindklim kan omschreven worden als een loper. Niet lang (bijna zeven kilometer) en niet steil. De laatste 1.7 kilometer lopen echter omhoog aan een gemiddeld percentage van 6.2%, met een piek tot 8%. Wie wil winnen moet naast klimmersbenen ook over voldoende pk’s beschikken. Mannen als Cadel Evans, Joaquim Rodriguez en Damiano Cunego zijn dan naast kanshebber in het algemeen klassement ook favoriet voor dit soort type etappes. Wie ook in de gaten moet worden gehouden is Rafał Majka. Deze Pool van Tinkoff-Saxo – nummer drie in de Ronde van Lombardije 2013 – moet deze rit aankunnen.

Nairo Quintana kan als grote favoriet op de eindzege hier voor het eerst laten zien hoe goed hij is. Wil de Colombiaan zijn tegenstanders vroegtijdig imponeren dan is de klim naar Viggiano een passend decor.

Moreno Moser

Een late uitval van mannen als Edvald Boasson Hagen, Moreno Moser en Daniel Moreno is een koersverloop om rekening me te houden. Willen de klassementsmannen zich liever sparen, dan zouden zij hun luitenants een vrijbrief voor de aanval kunnen geven. Klassementsleider Michael Matthews heeft aangegeven deze rit in het rondeboek aangekruist te hebben en zal vechten voor het behoud van zijn roze trui.

Landgenoten

Pieter Weening

Pieter Weening is dé man namens Nederland om in de gaten te houden. De Fries is in goede vorm aan deze ronde begonnen. Na de collectieve overwinning in de openingsploegentijdrit kan hij in de rit naar Vuggiano voor persoonlijk succes zorgen. Met ritwinst zou Weening zichzelf opvolgen als laatste Nederlandse ritwinnaar in de Giro. In 2011 soleerde Weening naar de zege bovenop de steile beklimming naar Orvieto.

De fameuze titel zou ook overgenomen kunnen worden door Wout Poels. De Limburger zegevierde dit jaar solo op een gelijksoortige klim in de Ronde van Baskenland. Daar versloeg de 26-jarige renner onder andere Samuel Sanchez, Cadel Evans en Damiano Cunego. Drie renners die ook in deze ronde zijn gestart.

Laatste kanshebber onder de landgenoten is Wilco Kelderman. Op papier zou de aankomst de Belkin-kopman moeten liggen. Maar statistieken op papier tellen niet in de topsport. Wat ook in achtgenomen moet worden, is dat Kelderman zich in de eerste twee weken zoveel mogelijk wil sparen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Moreno Moser, Damiano Cunego
** Nairo Quintana, Enrico Gasparotto, Rafał Majka
* Michael Matthews, Cadel Evans, Pieter Weening, Wout Poels

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.