Taco van der Hoorn zit weer op de fiets: “Ik hoop dit jaar opnieuw wedstrijden te rijden”
foto: Cor Vos
woensdag 22 mei 2024 om 12:40

Taco van der Hoorn zit weer op de fiets: “Ik hoop dit jaar opnieuw wedstrijden te rijden”

Taco van der Hoorn staat inmiddels zo’n veertien maanden buitenspel. Aan zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen 2023 hield hij een zware hersenschudding over, waar hij nu nog altijd van aan het herstellen is. Maar de 30-jarige Nederlander maakt wel stappen in zijn herstel. Twee keer per dag mag hij nu vijftig minuten fietsen. “Maar ik voel me niet echt een profwielrenner nu, zeker niet”, vertelt hij in De Wielerredactie, een podcast van de NOS.

“Wat nu mijn klachten zijn, zijn hoofdpijn en – zo noemen ze dat – een brain fog. Dat houdt in dat je een soort black out krijgt en je soms moeite hebt met jezelf concentreren. Ik merk nu dat dit heel goed gaat en het niet veel meer voorkomt, maar in het begin heb je dat best wel vaak. Als je dan iets te veel hebt gedaan en mensen vragen iets aan je, dan heb je echt geen idee wat er gezegd werd. Dan gaat de wereld een beetje langs je heen; je leeft dan in een soort mist. Het zijn allemaal heel moeilijke termen om je in te leven. Maar als je met andere mensen erover spreekt die ook een hersenschudding hebben gehad, snappen ze precies wat je bedoelt.”

Het dagelijks leven gaat voor Van der Hoorn zelf nu ‘hartstikke goed’ en daar is hij heel erg blij mee. “Op dit moment is het vooral inspanning wat die brain fog oproept. Als mijn hartslag en bloeddruk omhooggaan, dan krijg ik sneller daarna die klachten. En als ik dat iets te veel doe, kan ik ook snel weer in het dagelijkse leven klachten krijgen. Wat ik nu doe is twee keer per dag vijftig minuten fietsen, op schema. Dat is aan de ene kant niet veel als je dat met een Tour de France vergelijkt. Aan de andere kant is het wel meer dan wat ik heb gedaan tot nu toe. Ik ben nu wel op het beste punt. Eerst had ik al moeite met tien minuten op de stadsfiets, dat was toen best heftig.”

“Nu zit ik op vijf keer in de week, twee keer per dag fietsen”, legt de aanvaller uit. “Dat is iets minder op geleide van klachten. We hebben een soort baseline gezet met wat ik aankan zonder al te veel problemen. Daar doen we iedere week tien procent bij. Als het de ene week goed gaat, zou het de volgende week ook goed moeten gaan. Soms heb ik een dag meer hoofdpijn en moet ik iets meer rust nemen. Maar dat ik wel stabiel die tijden op de fiets aanhoudt, zodat je het golf-effect van te veel en te rustig doen eruit haalt.” Volgens zijn arts (en die van het Nederlands voetbalelftal) Edwin Goedhart is er geen enkele reden om aan te nemen dat het niet goed kan komen.

Van der Hoorn won in 2022 op een haar na de Roubaix-rit in de Tour – foto: Cor Vos

Aflopend contract
Toch voelt Van der Hoorn zich dus geen profwielrenner momenteel. “Ik ben aan het fietsen, maar daar houdt het wel mee op. Het contact met het peloton is ook minder dan voorheen. Al heb ik dat ook bewust gedaan. Je kunt er wel iedere dag mee bezig zijn, maar dat maakt je ook niet gelukkiger. Ik voel me niet echt een profwielrenner, dat zeker niet. Alleen hoop ik dit jaar wel weer wedstrijden te fietsen. Dat is mijn doel. Daar ben ik hard voor aan het werken. En ik weet van de vorige keer (ook in 2018 had hij een hersenschudding, red.) dat het heel snel kan gaan. Dan gooi ik mezelf gewoon tegen de muur en ga ik hard trainen, dan kom ik er wel weer. Maar tot dat punt is het heel lastig om te zeggen wanneer dat is.”

“Ik focus mij erop dat het nog dit jaar gaat zijn”, hoopt Van der Hoorn. “Ik ben eind dit seizoen einde contract. Ik zou heel graag wielrenner blijven. Dan zou het fijn zijn als ik ergens in de zomer weer wedstrijden kan rijden. Als dat niet lukt, zou het kunnen dat het klaar is. Maar dat weet ik nu nog niet. Het ligt eraan hoe het gaat. Als ik het gevoel heb dat ik heel dichtbij mijn rentree ben, dat ik dan zeg: ‘oké, ik ga het nog proberen’. Maar als het niet echt veel beter wordt, dan ga ik iets anders doen. Ik heb een studie bewegingswetenschappen gedaan op de Vrije Universiteit. Dan ga ik of weer studeren of ergens als performance manager aan de slag. Daar denk ik wel over na.”

Het zou ook raar zijn als hij dat niet deed nu hij er al meer dan een jaar uitligt, vindt de voormalig winnaar van ritten in de Giro d’Italia en Benelux Tour. “Ik wil heel graag fietsen. Maar als het niet lukt, is er ook een leven daarbuiten. Dan is dat het. Het geeft rust dat het móeten er een beetje af is. Al werk ik nog wel net zo hard aan mijn herstel. Alleen is het wel iets relaxter en dat is juist góed voor mijn herstel. Als er heel veel druk op staat, werkt het niet. Ik wil echt heel graag blijven koersen, ik doe daar alles aan. Maar als het niet lukt, lukt het niet. Voor een groot deel heb ik dat niet in de hand. Maar ik hoop weer eens in een aanval te kunnen schitteren. Ik mis het heel erg als ik de jongens weg zie gaan om zes, zeven uur door de bergen te fietsen; dan ben ik toch echt wel jaloers.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.