Giro 2016: LottoNL-Jumbo start met Kruijswijk en Hofland
Foto: Sirotti
maandag 2 mei 2016 om 16:19

Giro 2016: LottoNL-Jumbo start met Kruijswijk en Hofland

LottoNL-Jumbo heeft bekendgemaakt welke negen renners naar Apeldoorn gaan voor de start van de Ronde van Italië. Steven Kruijswijk is de kopman binnen de ploeg. Hij gaat voor een top tien-notering in het klassement. De Nederlandse formatie mikt daarnaast op etappezeges met Moreno Hofland, Primoz Roglic en Enrico Battaglin.

De ploeg wordt aangevuld door Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Jos van Emden, Twan Castelijns en Martijn Keizer. Castelijns maakt zijn debuut in een grote ronde, terwijl Tjallingii zijn laatste rijdt.

Klassement
“Het klassement is het hoofddoel voor ons”, zegt ploegleider Addy Engels op ploegsite. “We willen vrijuit koersen om daar zo’n goed mogelijk resultaat in te halen. Dat wil niet zeggen dat we elke dag lukraak in de aanval gaan, maar op dagen dat we denken dat de aanval naar de finish kan rijden, gaan we het proberen. Dat moet Steven Kruijswijk zelf ook op sommige momenten gaan doen.”

Kruijswijk kijkt uit naar de ronde. “Als ik mijn niveau van vorig seizoen kan evenaren, kan het mooi worden. Mijn voorbereiding is nagenoeg identiek geweest aan die van een jaar geleden en ik ben uit de problemen gebleven. Wat mij betreft kan de Giro beginnen. Mijn sterkste punt is de laatste week en daar kun je ook de meeste winst boeken. Ik ga me de eerste twee weken op mijn concurrenten richten en wil in de laatste week toeslaan.”

Dagsucces
Jos van Emden en Martijn Keizer hopen op de eerste dag al toe te slaan. Zij gaan voor een goed resultaat in de tijdrit. “De tijdritten in de Ronde van Romandië hebben me een positief gevoel gegeven”, stelt Keizer. “Ik wil in de proloog van de Giro in de top vijf eindigen.”

Hofland, Roglic en Battaglin hopen eveneens op dagsucces. “Battaglin kan het vanuit een ontspanning of in een groepssprint van een uitgedund peloton”, meent Engels. “Dat heeft hij ook al laten zien in de Giro d’Italia. Hofland is onze snelste man, met hem hebben we een kans in de massasprint. Ook Roglic kan een ritoverwinning pakken. In de Volta a Catalunya was hij daar al dichtbij.”

Victor Campenaerts ontbreekt in de selectie. De Giro stond wel in zijn planning, maar een zware valpartij in de proloog van de Ronde van Romandië gooide roet in het eten. Het lijkt erop dat Hofland zijn vervanger is. Hij stond als enige niet op de voorlopige deelnemerslijst.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2016 16:20
Hofland ipv Groenewegen. Vraag me echt af op basis waarvan.
2 mei 2016 16:21
Goede en logische line-up, nav resultaat in de laatste rit van Romandië verwacht ikvwel een aantal top-5 en dus WT-punten van Hofland: Geen overwinning
2 mei 2016 16:21
Hofland rijdt ipv campenaerts. Groenewegen gaat zo goed dat hij wss de tour al gaat doen. Anders de vuelta.
2 mei 2016 16:22
Op basis van dat Groenewegen waarschijnlijk de Tour gaat rijden
2 mei 2016 16:22
Omdat ze Groenewegen in de tour uit willen spelen?
2 mei 2016 16:22
Duimen dat Tjallingii een etappe wint :)
2 mei 2016 16:23
Beste Javier, er zijn nog meerdere grote rondes dan de Giro d'Italia. En een jonkie als Groenewegen kun je simpelweg niet in al deze grote rondes inzetten. Dylan zelf gaf aan te hopen op een Tour de France selectie. Vandaar.
2 mei 2016 16:23
Wie is de vervanger van Campenaerts in het bovenstaande gezelschap? Castelijns?
2 mei 2016 16:24
Best sterke ploeg. Kruijswijk krijg iedergeval met Roglic en Battaglin twee renners mee die hem lang in steun kunnen zijn en in vorm zal hij meedoen voor de top10.
In de vlakke etappes zal het aanvallen worden (schrijf Tjallinggi maar op voor de NL-ritten) en hopen op een uitschieter van Hofland op een wat zwaardere aankomt.

@javier: Dat Hofland de Giro ging rijden was al langer bekend is met de giroploeg op stage geweest. Groenewegen gaat naar de Vuelta of evt. Tour.
2 mei 2016 16:24
Goed nieuws dat Hofland meegaat, hebben ze in de sprintetappes ook nog iemand om voor te koersen.
2 mei 2016 16:25
@mitch hofland, castelijns stond al op de planning
2 mei 2016 16:26
Hofland is de vervanger van Campenaerts
2 mei 2016 16:27
Was toch duidelijk dat Hofland de Giro gaat rijden. Afgelopen periode op hoogtestage geweest met Kruijswijk en Keizer.
2 mei 2016 16:28
Groenewegen is goed in vorm, de Giro start in Nederland, met twee sprintetappes in eigen land. Dit was toch wel uitgelezen kans om het seizoen voor TLJ alvast tot een succes te maken. Desnoods laat je hem na 2 weken afstappen.

Alle ballen op de TdF dan maar met Groenewegen....
2 mei 2016 16:32
Keizer werd dan wel 10de in de proloog van Romandië, maar deze openingstijdrit van de Giro is 6 km langer.
2 mei 2016 16:33
Kruijswijk voor een herhaling van vorig jaar en stiekeme hoop op 'net wel' deze keer. Hopelijk krijg ik er dit jaar wat meer van mee; meestal toch mijn favoriete koers van het jaar. Tjallingii gaat hier natuurlijk proberen zijn greatest hits cover album volledig te maken door Nederland in de bergtrui te verlaten. Het is hem gegund.

Verder vooral benieuwd naar Roglic in de bergritten. Hofland misschien in de laatste anderhalve week met een mooie uitslag, wanneer de topsprinters naar huis zijn of waarom niet eens mee in een overgangsrit.. Battaglin zelfde verhaal.
2 mei 2016 16:35
Proloog in Zwitserland was ook beduidend minder vlak.
2 mei 2016 16:40
Alsof Groenewegen het wint ten opzichte van pakweg Kittel, Greipel en Viviani. Dan zijn er ook nog sprinters als Modolo, Mareszko, Ewan, Nizollo, Démare en Pelucchi. Ik verwacht niet direct een overwinning van hem in de eerste etappes en daar ligt nu juist het probleem met het afbranden van de NL'se wielrenners wat mij betreft. Nog nooit bevestigd op het hoogste niveau en meteen al zeer hoog de lat leggen.
Wat mij betreft mag Hofland zich bewijzen en hopelijk zit die positieve uitschieter er in. Ik vind de selectie een alleraardigste, maar de echte topper zit er niet in. Wel een team om agressief mee te koersen. Laat Battaglin (meervoudig Giro ritwinnaar), Castelijns en Roglic er maar vol invliegen.
2 mei 2016 16:40
Battaglin lekker ontspannen
2 mei 2016 16:42
Dat Kruijswijk vorig jaar nog 7e werd was eigenlijk een mirakel, hij heeft zich bepaald niet gespaard in de eerste 2 weken. Hopelijk lijdt hij niet teveel onnodig tijdverlies dit keer, dan moet hij in die laatste week helemaal een van de beteren zijn.
2 mei 2016 16:51
Een prima ploeg die in staat moet zijn om op meerdere fronten te scoren. Het is te hopen dat Kruijswijk de eerste twee weken goed doorkomt en daarna kan laten zien waarom hij tot de beste ronderenners van Nederland behoort.
2 mei 2016 16:52
Met iets meer geluk (en geen Contador, waar hij uiteindelijk een goede vriend aan had tijdens de laatste etappes) had hij vorig jaar sws wel een etappe gewonnen. Hij is een paar keer 2e/3e geworden
2 mei 2016 16:53
Dumoulin maakt kans op roze in de proloog, maar ik geef Jos van Emden ook nog wel een kansje. Zou leuk zijn 1 en 2 na vrijdag.
2 mei 2016 16:55
Prima uitgebalanceerde opstelling binnen de mogelijkheden van TLJ. Doelstelling van Keizer lijkt me iets te ambitieus, maar ik heb er iig zin in!
2 mei 2016 17:02
Die Battaglin doet dat inderdaad heel rustig vanuit die ontspanning allemaal. Niks aan het handje.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.