Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze
foto: ANSA
vrijdag 27 mei 2016 om 17:05

Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze

Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe in de Giro d’Italia 2016 gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Astana was in een incidentrijke etappe de sterkste in de bergrit naar Risoul. Steven Kruijswijk verliest door een zware valpartij in de afdaling van de Colle dell’Agnello zijn roze leiderstrui aan Chaves. Kruijswijks achterstand bedraagt nu meer dan een minuut.

Snel eerste uur
In het eerste uur legde het peloton 51,5 kilometer af, waardoor de vluchters niet veel kans kregen om weg te springen. Pas op de Colle dell’Agnello ontstond er een omvangrijke kopgroep, van maar liefst 28 renners. Daarbij geen al te grote namen, maar zowel Nibali en Alejandro Valverde hadden een aantal pionnen meegestuurd. Vooraan glipte Michele Scarponi er al snel van tussen. Hij zou als eerste de top bereiken.

Favorieten bestoken elkaar op de Agnello
In de groep met favorieten kende Nibali op dat punt een slecht moment en moest samen met Rafal Majka lossen. Valverde, Johan Esteban Chaves en Steven Kruijswijk reden er vervolgens vandoor. Waar Majka en Nibali wisten terug te keren, kon Valverde het tempo van onze landgenoot en Chaves niet volgen. Kort voor de top moest Majka opnieuw lossen. Na de Cima Coppi, het hoogste punt deze Giro, doken Nibali, Chaves en Kruijswijk de afdaling in, waar hoge sneeuwmuren de kant van de weg markeerden.

Valpartij Kruijswijk
Kort na de top van de Agnello ging het mis voor Kruijswijk. In het laatste wiel vloog hij uit de bocht en kwam hard in aanraking met een sneeuwmuur. De Nederlander sloeg over de kop, maar wist vervolgens redelijk vlot terug op de fiets te stappen. Hij kwam echter wel geïsoleerd te zitten, waarna Nibali en Chaves hun kans schoon zagen. Zij lieten ploegmaats vanuit de vroege vlucht terugkeren en bouwden op die manier steeds meer voorsprong op. Kruijswijk zat op zijn beurt alleen. Ondertussen was Maxime Monfort de enige koploper.

Virtueel verlies roze trui
Kruijswijk vond later tijdens de afdeling steun bij een groepje waar ook witte truidrager Bob Jungels zich in bevond. Monfort was aan de voet van de klim teruggepakt door het groepje-Nibali/Chaves. Valverde en Majka zaten daar een dikke minuut achter. Kruijswijk en co volgden op zo’n twee en een halve minuut. De kopman van LottoNL-Jumbo deed er alles aan om het gat zo klein mogelijk te houden. Maar al snel bleek dat hij zijn inspanning in de afdaling moest bekopen, toen Jungels niet veel later bij hem wegreed.

Nibali solo
Vooraan leek Nibali zijn goede benen weer gevonden te hebben. De Italiaans kampioen plaatste meermaals een aanval om zo veel mogelijk tijd te pakken én om Chaves van zich af te schudden. Op zo’n vijf kilometer voor het einde kraakte de Colombiaan vanuit Italiaans oogpunt dan eindelijk. Nieve wist in de slotfase Chaves te passeren, terwijl de Haai van Messina alles op alles zette om de kleine Colombiaan op zo veel mogelijk achterstand te rijden. Dat lukte: Chaves gaf op de meet 53 seconden toe. Steven Kruijswijk finishte uiteindelijk met een achterstand van vier minuten en 54 seconden.

foto: ANSA

foto: ANSA

RIDE Magazine
271 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2016 17:14
Ja, achja de ploeg kan je niks verwijten want hierop kan je niet anticiperen. Lotto-Jumbo had ook niet kunnen weten dat de Giro zege er voor Kruijswijk inzat. Laten we hopen dat Kruijswijk volgend jaar Gesink en Kelderman meekrijgt.
27 mei 2016 17:14
Onbegrijpelijk dat Roglic niet is meegestuurd in de groep van 28. De fietswissel daarna is net als de val legendarisch. Hoe kun je dit op dat moment doen? Ik heb nog wel hoop!
27 mei 2016 17:14
Dit is wel echt pijnlijk. Dit is wel een van de grootste sportteleurstellingen in lange tijd. Nog een tik erger dan Tom in de Vuelta. Verschrikkelijk! Voor de neutrale fan heerlijk, voor wie Steven graag zag winnen natuurlijk een hartverscheurende etappe. Hoe kun je het zo weggeven, Steven? Echt heel zondeZ hier gaat hij een levenslange trauma aan overhouden. Dit is verschrikkelijk.
27 mei 2016 17:14
@Boccaccio, is je eigen teleurstelling zo groot dat je een klein jongetje uit gaat hangen. schattig :)
27 mei 2016 17:14
Typisch iets voor ons nederlanders en ontzettend triest voor de persoon Steven Kruiswijk en de ploeg TLJ. Morgen maar 1 focus en dat is het consolideren van de podiumplaats... Meer is er niet meer mogelijk helaas... Hoe graag ik dat als fan van Kruiswijk toch zie gebeuren, gigantische fout die je om eerlijk te zijn al vaker aan zag komen...
27 mei 2016 17:14
Overigens mogen we al blij zijn dat Kruijswijk nog in koers is, hij viel behoorlijk hard en had ook zomaar iets kunnen breken.
27 mei 2016 17:14
@MaukeBollema2
De rest van zijn ploeg kan niet eens samen met hem bovenop de eerste berg komen !
27 mei 2016 17:14
Wat was het toch jammer dat er geen ploeggenoot was om Kruijswijk te helpen na zijn val.
Hoop dat hij vanavond nog een beetje kan slapen en herstellen zodat we morgen weer vuurwerk kunnen zien.
27 mei 2016 17:14
Ik geef niet gauw af op TLJ, maar hoe kan het gebeuren dat er NIEMAND mee zit in een kopgroep van 26... hebben ze niets geleerd van Giant en Dumoulin
27 mei 2016 17:14
Steven heeft heel veel pijn. Gaat morgen eerder uit de top 10 vallen, dan het podium halen. Had het graag anders gezien.
27 mei 2016 17:14
Mag je dit een fout noemen van Lotto? Als er iemand voor had gezeten had hij zich wellicht kunnen sparen met Jungels en dan had hij waarschijnlijk maar 3 minuten verloren. Maarja...
27 mei 2016 17:15
We weten allemaal dat Kruijswijk de sterkste is van allemaal.
27 mei 2016 17:15
Gelukkig heeft hij echte knechten meegrekregen.. Ik mag hopen dat hij nooit meer naar de Tour wordt gesleurd om te knechten voor Gesink of Kelderman.
27 mei 2016 17:15
Chaves ook niet best hoor. Nibali wint dan toch de Giro denk ik.
27 mei 2016 17:16
Wat een balen dag hoop toch dat Kruiswijk morgen het red en niet van het podium kiepert .
27 mei 2016 17:16
Ja niet bij de pakken neerzitten nu Steven hoe moeilijk het ook is! Paar pijnstillers erin morgen en VLAMMEN!!!
27 mei 2016 17:16
Heeeeeel jammer, :(
27 mei 2016 17:16
Vreselijk om zo de roze trui te moeten verliezen. Hij zal zichzelf wel vervloeken, heeft het wel heel goed opgepakt na die val, lijkt de barsten, maar is slechts flink gebogen.

Hopen op een goed herstel, lichamelijk en geestelijk en dan morgen alles geven voor de etappe en het podium. Mits herstelt blijft hij de beste renner/klimmer in koers.

Go Steven!
27 mei 2016 17:17
Morgen vanaf de eerste kilometer gaan en maar kijken waar het strand. Kan me niet voorstellen dat 2e of 3e worden nu nog wat uitmaakt. De sterkste blijft dan wel over.
27 mei 2016 17:17
niets verwijten? battaglin roglic tankink of Keizer had mee kunnen zijn in die vlucht. dat mag je de ploeg verwijten.
met 1 of 2 knechten had hij in de groep valverde gezeten na de fietswissel. dat mag je de ploeg (leiding) verwijten
27 mei 2016 17:17
Helaas heeft Kruijswijk nu ook niet het team om zich heen om in de aanval te gaan. Dat wordt pittig om nog tijd te pakken morgen..
27 mei 2016 17:17
Pfoeh, dat was me wel een rit. Wel met resultaat dat na vandaag nog niks gespeeld is. Hopelijk morgen veel spettacolo en revanche voor de kruijsraket. Zijn schouders zal hij vast niet laten hangen!
27 mei 2016 17:17
De kans is groter dan Valverde en Majka nog over Kruijswijk heen gaan, dan dat Kruijswijk Chaves en Nibali nog kan bedreigen. Girowinst voor Kruijswijk is gewoon echt over.
27 mei 2016 17:17
Verdorie. Dat Kruijswijk niet wint, dat hoort bij het spel. Maar dat Nibali, die 18 koersdagen aan stront wordt gereden, nu waarschijnlijk wint... Onverteerbaar
27 mei 2016 17:17
@janne6
Oh ?
Wanneer er ploegmaten van Kruijswijk in de ontsnapping mee waren geweest dan hadden die zich kunnen laten afzakken naar Kruijswijk en hem kunnen helpen de tijdschade te bepereken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.