Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze
foto: ANSA
vrijdag 27 mei 2016 om 17:05

Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze

Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe in de Giro d’Italia 2016 gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Astana was in een incidentrijke etappe de sterkste in de bergrit naar Risoul. Steven Kruijswijk verliest door een zware valpartij in de afdaling van de Colle dell’Agnello zijn roze leiderstrui aan Chaves. Kruijswijks achterstand bedraagt nu meer dan een minuut.

Snel eerste uur
In het eerste uur legde het peloton 51,5 kilometer af, waardoor de vluchters niet veel kans kregen om weg te springen. Pas op de Colle dell’Agnello ontstond er een omvangrijke kopgroep, van maar liefst 28 renners. Daarbij geen al te grote namen, maar zowel Nibali en Alejandro Valverde hadden een aantal pionnen meegestuurd. Vooraan glipte Michele Scarponi er al snel van tussen. Hij zou als eerste de top bereiken.

Favorieten bestoken elkaar op de Agnello
In de groep met favorieten kende Nibali op dat punt een slecht moment en moest samen met Rafal Majka lossen. Valverde, Johan Esteban Chaves en Steven Kruijswijk reden er vervolgens vandoor. Waar Majka en Nibali wisten terug te keren, kon Valverde het tempo van onze landgenoot en Chaves niet volgen. Kort voor de top moest Majka opnieuw lossen. Na de Cima Coppi, het hoogste punt deze Giro, doken Nibali, Chaves en Kruijswijk de afdaling in, waar hoge sneeuwmuren de kant van de weg markeerden.

Valpartij Kruijswijk
Kort na de top van de Agnello ging het mis voor Kruijswijk. In het laatste wiel vloog hij uit de bocht en kwam hard in aanraking met een sneeuwmuur. De Nederlander sloeg over de kop, maar wist vervolgens redelijk vlot terug op de fiets te stappen. Hij kwam echter wel geïsoleerd te zitten, waarna Nibali en Chaves hun kans schoon zagen. Zij lieten ploegmaats vanuit de vroege vlucht terugkeren en bouwden op die manier steeds meer voorsprong op. Kruijswijk zat op zijn beurt alleen. Ondertussen was Maxime Monfort de enige koploper.

Virtueel verlies roze trui
Kruijswijk vond later tijdens de afdeling steun bij een groepje waar ook witte truidrager Bob Jungels zich in bevond. Monfort was aan de voet van de klim teruggepakt door het groepje-Nibali/Chaves. Valverde en Majka zaten daar een dikke minuut achter. Kruijswijk en co volgden op zo’n twee en een halve minuut. De kopman van LottoNL-Jumbo deed er alles aan om het gat zo klein mogelijk te houden. Maar al snel bleek dat hij zijn inspanning in de afdaling moest bekopen, toen Jungels niet veel later bij hem wegreed.

Nibali solo
Vooraan leek Nibali zijn goede benen weer gevonden te hebben. De Italiaans kampioen plaatste meermaals een aanval om zo veel mogelijk tijd te pakken én om Chaves van zich af te schudden. Op zo’n vijf kilometer voor het einde kraakte de Colombiaan vanuit Italiaans oogpunt dan eindelijk. Nieve wist in de slotfase Chaves te passeren, terwijl de Haai van Messina alles op alles zette om de kleine Colombiaan op zo veel mogelijk achterstand te rijden. Dat lukte: Chaves gaf op de meet 53 seconden toe. Steven Kruijswijk finishte uiteindelijk met een achterstand van vier minuten en 54 seconden.

foto: ANSA

foto: ANSA

RIDE Magazine
271 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5 6 7 11
27 mei 2016 17:22
Wat een onzin bas België.
Nibali moest eerder deze week nog naar het laboratorium omdat ie het allemaal niet snapte.
27 mei 2016 17:22
Ja lekker Bocaccio, herhaal het even nog een keer want dan ben je het zo zelf hier op wielerflits!
27 mei 2016 17:23
Dat "een podium is ook mooi" gelul wil ik ook echt niet meer horen.
27 mei 2016 17:23
Hahaha we wisten toch al dat hij het zou verliezen in de afdaling. Trouwens, hij staat nog steeds 3e he!
27 mei 2016 17:23
Wat een onzin om het weer op Engels te schuiven, een bocht missen in het wiel van Nibali kan ie alleen zich zelf aanrekenen. Iedereen rook bloed want er was niemand om hem bij te staan. Nog de vraag of ie morgen gaat starten.
27 mei 2016 17:23
Kruijswijk verliest het roze in... Frankrijk. Het kan natuurlijk morgen als ze terugkeren op Italiaanse bodem maar die afdaling van 8 km op 13 km van de finish maakt het allemaal niet makkelijker. Daarnaast is er behoorlijk wat schade. Hij moet op de 'Colle Della' vroeg aangaan om met voorsprong de afdaling in te gaan.

Valverde staat ook niet ver.
27 mei 2016 17:23
Aan allen.

Ik kan perfect verstaan dat jullie Nederlanders nu met een enorm rotgevoel rondlopen. Als neutrale kijker was het echter een prachtige etappe, met strijd, onzekerheid en tactisch vernuft. De val van Kruijswijk lijkt me toch een persoonlijke fout, even geen concentratie of zeer beperkte zichtbaarheid. Daarnaast weet ik niet of Lotto een tactische blunder begaat of gewoon niet over de puzzelstukken beschikt om de Giro te winnen. De actie van Pirazzi is niet proper maar het gebeurt zo vaak dat het deel is van de koers.

Laten we morgen hopen op een zelfde verhaal, met een goede afloop voor Nederland. En dat er goed nieuws mag komen over Zakarin.
27 mei 2016 17:23
@redactie
Boccaccio om 17:21 zit echt te vissen, zie mijn eerdere opmerking ook, zo'n gast verdient meteen een ban (ik heb er nog nooit om gevraagd).
27 mei 2016 17:24
Zo jammer...dat de tijd voorbij is dat men wacht als de leider in het klassement plast of valt. Zo jammer dat de ploeg het niet nodig achtte om een mannetje vooruit te sturen. Zo jammer dat de ploegleiding niet het signaal gaf om te wachten op het groepje Jungels, daarin krachten sparen en dan tijd goed maken bergop. Zo sterk van Kruijswijck om dat kopje niet te laten hangen. Zo snel kunnen 44 seconden weer goed gemaakt worden op een toch wel wat futlozere Chaves. Zo alles behalve gedaan is deze giro.
27 mei 2016 17:24
Kleine troost: kans dat Kruiswijk volgend jaar in een ploeg met goede knechten zit.

Nu uit interview: zijn ribben en zijn rug, hij hapt naar adem, jammer...
27 mei 2016 17:24
@jerteg

Chagerijnig? Hij heeft het gewoon compleet aan zichzelf te danken. Domme fout zeg.
27 mei 2016 17:24
jammer verleden jaar in de vuelta dumoulin net niet ,nu kruiswijk.
allebei erg weinig steun vanuit het team in de eindfase van een ronde.
masteraktie van astana om scarponi op te offeren, dat is teamwork nederlandse renners dwingen dit blijkbaar niet af
27 mei 2016 17:24
Voortaan toch maar mensen mee vooruit sturen. Lijkt op wat Dumoulin vorig jaar is overkomen, alleen nu helaas door een val.
27 mei 2016 17:24
Hij gelooft er zelf helemaal niet meer in zo te horen
27 mei 2016 17:24
Een stuurfout en 2 tactische fouten kosten hem de roze trui. Een Tankink/Castelijns/Tjallingii had vanuit de vroege vlucht mee over de Angel kunnen komen. En hij had zich iets rustiger in de achtervolging moeten houden. Dat kost een halve minuut maar dan rijdt je met Jungels mee omhoog. Bovendien leken er mij best mogelijkheden om wat met geld te schuiven daar. Een beetje "oud wielrennen" in de auto had geholpen.
27 mei 2016 17:24
Ik heb het gevoel dat mensen hier denken dat er een soort doping bestaat die je 's ochtends kan innemen om dan de dag van je leven te hebben.

Voor de duidelijkheid, zoiets bestaat niet. Alles wat hierop gebaseerd is, en bij uitbreiding alle dopingreferenties in deze discussie zijn gewoon waardeloos en horen hier niet.

Heel spijtige zaak voor Kruijswijk, hij had de beste papieren en zonder val was de kans klein geweest dat hij het roze verloor. Desondanks zou ik niet zo ver durven te gaan als te zeggen dat hij vandaag anders de beste zou zijn geweest, kan even goed zijn dat Nibali en Chaves gewoon nog beter waren vandaag. Hoe dan ook een zinloze discussie, de koers is zoals ze is en we (ik alleszins) hebben toch van een mooie Giro en rit kunnen genieten. Hopelijk morgen nog wat spanning, en of het nu Nibali, Chaves of Kruijswijk is: gestolen zal de Giro niet zijn en een teleurstellende winnaar krijgen we ook niet. Uiteraard hoop ik zelf dat Chaves stand houdt, maar anders mag Kruijswijk wel eens een enorme coup maken, was het maar om ultieme geschiedenis te schrijven.
27 mei 2016 17:24
Vond het al vrij bizar dat sommigen zeiden dat er vandaag niet zoveel gevaar was voor Kruijswijk. Loodzware klim en je hebt geen ploeg.
27 mei 2016 17:24
@rik1998
Tuurlijk wel !
Veel forumleden hebben dit scenario op voorhand zien aankomen.
Gebrek aan steun in de wedstrijd, en visie bij samenstelling van een Giroploeg.
Maar dat kan ook niet anders met een ploeg waarvan de directeur/manager redacteur van maandblad FIETS is geweest.
27 mei 2016 17:25
Pijn aan rug en ribben. Dat wordt dus niks meer.
27 mei 2016 17:25
Iedereen praat over het veilig stellen van het podium, maar ik zie Kruijswijk toch echt liever een alles of niets poging doen (soort van de Gendt) om nog de giro te winnen. Hij was met voorsprong de beste klimmer deze giro, dat kan niet opeens weg zijn.
27 mei 2016 17:26
Dat Kruijswijk zo de Giro verliest, is helaas iets meer dan alleen domme pech. Hij was de beste bergop, maar hij is een slechte daler.
27 mei 2016 17:26
Zo jammer dat iedereen weer alles aanwijst, behalve gewoon een jammerlijke val. Het is wat het is en topsport is hard.

Desondanks prachtige Giro gezien, met Nederlanders vol in beeld.
27 mei 2016 17:26
Wordt morgen nog moeilijk genoeg om met een beurs lichaam het podium te verdedigen.
Ik zie hem eerder nog een keer vallen dan dat hij nog tijd goed zou maken.
27 mei 2016 17:26
Zo de merchandise kan ook weer uit de jumbo
27 mei 2016 17:27
Ik hoop dat Valverde morgen zijn dag niet heeft anders wordt het podium zeer lastig
1 3 4 5 6 7 11

Om te reageren moet je ingelogd zijn.