Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze
foto: ANSA
vrijdag 27 mei 2016 om 17:05

Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze

Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe in de Giro d’Italia 2016 gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Astana was in een incidentrijke etappe de sterkste in de bergrit naar Risoul. Steven Kruijswijk verliest door een zware valpartij in de afdaling van de Colle dell’Agnello zijn roze leiderstrui aan Chaves. Kruijswijks achterstand bedraagt nu meer dan een minuut.

Snel eerste uur
In het eerste uur legde het peloton 51,5 kilometer af, waardoor de vluchters niet veel kans kregen om weg te springen. Pas op de Colle dell’Agnello ontstond er een omvangrijke kopgroep, van maar liefst 28 renners. Daarbij geen al te grote namen, maar zowel Nibali en Alejandro Valverde hadden een aantal pionnen meegestuurd. Vooraan glipte Michele Scarponi er al snel van tussen. Hij zou als eerste de top bereiken.

Favorieten bestoken elkaar op de Agnello
In de groep met favorieten kende Nibali op dat punt een slecht moment en moest samen met Rafal Majka lossen. Valverde, Johan Esteban Chaves en Steven Kruijswijk reden er vervolgens vandoor. Waar Majka en Nibali wisten terug te keren, kon Valverde het tempo van onze landgenoot en Chaves niet volgen. Kort voor de top moest Majka opnieuw lossen. Na de Cima Coppi, het hoogste punt deze Giro, doken Nibali, Chaves en Kruijswijk de afdaling in, waar hoge sneeuwmuren de kant van de weg markeerden.

Valpartij Kruijswijk
Kort na de top van de Agnello ging het mis voor Kruijswijk. In het laatste wiel vloog hij uit de bocht en kwam hard in aanraking met een sneeuwmuur. De Nederlander sloeg over de kop, maar wist vervolgens redelijk vlot terug op de fiets te stappen. Hij kwam echter wel geïsoleerd te zitten, waarna Nibali en Chaves hun kans schoon zagen. Zij lieten ploegmaats vanuit de vroege vlucht terugkeren en bouwden op die manier steeds meer voorsprong op. Kruijswijk zat op zijn beurt alleen. Ondertussen was Maxime Monfort de enige koploper.

Virtueel verlies roze trui
Kruijswijk vond later tijdens de afdeling steun bij een groepje waar ook witte truidrager Bob Jungels zich in bevond. Monfort was aan de voet van de klim teruggepakt door het groepje-Nibali/Chaves. Valverde en Majka zaten daar een dikke minuut achter. Kruijswijk en co volgden op zo’n twee en een halve minuut. De kopman van LottoNL-Jumbo deed er alles aan om het gat zo klein mogelijk te houden. Maar al snel bleek dat hij zijn inspanning in de afdaling moest bekopen, toen Jungels niet veel later bij hem wegreed.

Nibali solo
Vooraan leek Nibali zijn goede benen weer gevonden te hebben. De Italiaans kampioen plaatste meermaals een aanval om zo veel mogelijk tijd te pakken én om Chaves van zich af te schudden. Op zo’n vijf kilometer voor het einde kraakte de Colombiaan vanuit Italiaans oogpunt dan eindelijk. Nieve wist in de slotfase Chaves te passeren, terwijl de Haai van Messina alles op alles zette om de kleine Colombiaan op zo veel mogelijk achterstand te rijden. Dat lukte: Chaves gaf op de meet 53 seconden toe. Steven Kruijswijk finishte uiteindelijk met een achterstand van vier minuten en 54 seconden.

foto: ANSA

foto: ANSA

RIDE Magazine
271 Reacties
Sorteer op:
Wat een etappe.
Hoe een val een droom verziekt. Jammer.
27 mei 2016 17:18
Wat een heerlijke etappe en wat een drama voor Kruijswijk. Dit is waarvoor ik wielrennen kijk, wat een strijd en wat een spanning. Hopelijk verteerd Kruijswijk zijn valpartij vannacht goed en kan hij zich opmaken voor de grote finale. Wat een ongeloofelijke mooie winnaar zal de Giro toch hebben wanneer hij dit nog op een of andere manier nog goed weet te maken. Ik ga duimen.
27 mei 2016 17:18
Mooie prestatie van Nibali. 3x afgeschreven deze Giro en uiteindelijk toch nog in de race voor de eindoverwinning.

Baas!
27 mei 2016 17:18
Jammer voor Kruijswijk, maar ook wel zeer dom van de ploeg. Er moet altijd iemand meezijn in de ontsnapping zodat hij nog kan rekenen op steun in die afdaling.
27 mei 2016 17:19
Nibali heeft gewoon naar de derde week gepiekt en komt er wat door. Kan toch?
27 mei 2016 17:19
Hier mist TLJ gewoon een topklimmer je moet Roglic ook gwn meesturen aan t begin. Begrijp niks van deze ploegleiding.
27 mei 2016 17:19
Dumoulin was nog niet zo erg. Die werd gewoon op waarde geklopt. Dat is de essentie van sport.

Kruijswijk is gewoon moeilijker te verteren, omdat het valpartij altijd banaal is. Uiteraard is goed sturen ook een vereiste. Maar wellicht was er iets met de fiets. Je weet het nooit. Treurig :(

En hopen dat Zakarin goed kan terugkeren. Altijd een smaakmaker, en dit gun je niemand.
27 mei 2016 17:19
Nibali de hele giro al niet goed, en rijdt de concurrentie vandaag ineens op een minuut. Wat een absolute onzin. Zo'n wederopstanding heb ik niet meer gezien sinds.. oh wacht, wat deed Aru vorig jaar ook al weer? En voor welke ploeg reed hij?
27 mei 2016 17:19
Steven moet natuurlijk gewoon helemaal zelf op zijn fiets blijven zitten. Het is hard, maar zo is het wel. Het kost hem niet alleen de Giro, maar gezien de aanvalslust van Nibali had hij vandaag ook op zeker de rit gewonnen.
27 mei 2016 17:19
Dit is zo oliedom en eigenlijk ook weer zoiets typisch Nederlands :(:( Het overkomt ons gewoon te vaak op de momenten dat het moet gebeuren!
Morgen wordt het nog zeer lastig om het podium te behouden met de valpartij van vandaag in gedachte en morgen ook nog wat afdalingen te doen. De beer is geschoten maar Kruiswijk heeft zijn huid te vroeg verkocht en staat aan het eind met lege handen....al hoop ik op een wonderbaarlijke wederopstanding.
27 mei 2016 17:19
Nibali doet me hier een beetje aan Floyd Landis denken.
27 mei 2016 17:19
@Boccaccio

Ik hoop dat je een ban krijgt. Je post nooit iets en nu kom je met zo'n opmerking. Dit is geen trollen dit is erger. Ik ken dat soort types nog van toen ik als tiener naar de kroeg ging. Op zoek naar geëmotioneerde mensen en dan zuigen tot ze boos op je worden. En dan de vermoorde onschuld spelen. Wat een lul ben jij!
27 mei 2016 17:20
Het allerbelangrijkste is dat hij fit is morgen
27 mei 2016 17:20
Ik snap niet waarom Lotto-Jumbo het verstandig acht om met de hele ploeg om Kruijswijk heen te rijden op de Agnello. Wanneer de eerste de beste aanzet moet toch iedereen lossen. Een paar mannen vooruit en je hebt iets om op terug te vallen...
27 mei 2016 17:20
Tsjonge jonge wat een veldslag. Ongelofelijk één foutje doet hem de das om. Eerst Dumoulin en nu Kruijswijk, allebei een grote ronde overwinning door de neus geboord. Echt balen balen balen! Shit shit!!

Goede nieuws is dat Chavito het roze heeft, maar die wordt morgen alleen nog maar minder. Astana gaat morgen als blok Chaves om de oren vliegen. Ongelofelijk. Gaat Astana er weer mee aan de haal hoor, Nibali heeft eigenlijk niet eens recht op Giro winst. Twee en halve week gewoon de mindere geweest. Hoop van harte dat Chaves wél stand houdt. En Kruijswijk tenminste nog podium.
27 mei 2016 17:20
@VanSpringel Ik denk inderdaad dat het niet slim is om niemand vooruit te sturen maar de valpartij als geheel is natuurlijk totaal onverwacht. Ook ik had liever gezien dat ze ploeggenoten vooruit hadden gestuurd maar helaas. Nogal een fatale fout helaas.
27 mei 2016 17:21
Edit redactie: Herhaling is niet nodig
27 mei 2016 17:21
Chaves zijn leuke lach verandert nu in een geniepig lachje
27 mei 2016 17:21
Hij heeft het al de gehele Giro alleen moeten doen. Helaas ook nu het tegenzit..maar goed dat weet je met zo'n ploeg. Wat ongelooflijk balen! Het leek ook zo'n onnodige plek.. laten we hopen dat hij recupereert maar ik vrees het ergste. Dit was echt een enorme inspanning
27 mei 2016 17:21
Geouwehoer over die ploegleiding, dit zag niemand maar dan ook niemand aankomen. Ten tweede als kruiswijk deze etappe won en de roze trui verder uitbouwde had iemand de ploeg geroemd voor het opnkop rijden
27 mei 2016 17:21
Zonde zonde zonde, kan er niks meer van maken. Niballi verrassend sterk ineens, die kan morgen zo maar de Giro nog gaan winnen. Chaves had het erg lastig en dat zal morgen niet anders zijn. Het is nu hopen dat de schade (zowel fysiek als mentaal) meevalt voor Kruijswijk, en morgen even keihard revanche kan nemen met een etappe overwinning en het veilig stellen van het podium.
27 mei 2016 17:22
Edwin038, als reactie 8 van je dit niveau os, hoef je van mij de 10 niet te halen.

Wat een trieste dag, de knul Kruijswijk heeft ongekend karakter getoond, maar ik ben er gewoon misselijk van.

Vreselijk eind van een drieweekse waar ik zo van genoten heb.
27 mei 2016 17:22
Waarom kon Kruiswijk na de val partij niet bij de groep Valverde- Maijka blijven?
27 mei 2016 17:22
De xxs-rozetruitjes waren op aan Chaves te zien. Blijft toch een aimabel kereltje.
27 mei 2016 17:22
Hopen dat hij geen last heeft en de top 5 kan houden morgen. Nu is het toch wel zuur dat ie al tig keer tweede is geworden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.