Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 12
foto: ANSA/LUCA ZENNARO
donderdag 19 mei 2016 om 06:00

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 12

Na een aantal lastige dagen is het donderdag weer de beurt aan de pure sprinters. Op weg naar badplaats Bibione krijgen zij louter vlakke wegen voorgeschoteld. Wie zijn na de opgaves van Marcel Kittel en Elia Viviani de belangrijkste kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De twaalfde etappe start in Noale en gaat langs de Riviera de Brenta naar de aankomstplaats. Er hoeft onderweg amper geklommen te worden. Sterker nog: je hebt een vergrootglas nodig om hoogteverschillen te ontdekken op het profiel. Het is op deze wegen relatief eenvoudig om een kopgroep te controleren.

T15_MadonnaDC_2_alt

De renners komen na 166 kilometer voor de eerste keer over de finishlijn. Daarna volgen twee plaatselijke rondes van acht kilometer. Het slotcircuit is behoorlijk bochtig. Het peloton moet per ronde veertien keer naar links of rechts sturen. Dit zou de organisatie van een massaspurt kunnen ontregelen. Klassementsrenners moeten hier uitkijken voor valpartijen.

T08_Greve_ARR

De laatste bocht ligt op slechts driehonderd meter van de meet. De sprinters zullen snel na het uitkomen van de bocht aan hun sprint moeten beginnen. Dit gaat gebeuren op een weg van zeven en een halve meter breed. Er is dus genoeg ruimte voor een nette spurt.

Favorieten
Een massasprint is op weg naar Bibione haast niet te ontlopen. Voor de belangrijkste kanshebbers moeten we daarom naar de rappe mannen kijken.

Daarvan heeft André Greipel afgelopen week de meeste indruk gemaakt. De Duitser schreef na een tegenvallend openingsweekend de vijfde en zevende etappe op zijn naam. Hij hoopt Lotto Soudal nog een vierde ritzege te bezorgen en die kans is best groot. Greipel lijkt namelijk na het afhaken van Kittel de snelste man in koers.

Greipel won in Benevento - Foto: Sirotti

Greipel won in Benevento – Foto: Sirotti

Voorwaarde is wel dat hij redelijk vooraan zit bij het ingaan van de laatste bocht. Greipel is normaliter geen liefhebber van chaotische finales. Dan verliest hij soms zijn treintje. Al bewees Greipel in de etappe naar Benevento dat hij ook zonder treintje kan. Daar wist de Duitser uit ogenschijnlijk verloren positie nog naar de overwinning te sprinten.

Tweede werd toen Giacomo Nizzolo. Het was alweer zijn negende (!) tweede plaats in zijn Giro-geschiedenis. De renner van Trek-Segafredo heeft nog nooit juichend over de streep kunnen rijden, maar eens moet de eerste keer komen. Zijn nadeel is alleen dat hij Boy van Poppel kwijt is. De Nederlander trekt normaal zijn sprint aan.

Giacomo Nizzolo moet sprinten voor Trek-Segafredo - foto: Sirotti

Giacomo Nizzolo moet sprinten voor Trek-Segafredo – foto: Sirotti

Sacha Modolo wacht in deze Giro ook nog op zijn eerste etappezege. Vorig jaar won hij tweemaal, maar voorlopig staat de renner van Lampre-Merida droog. Hij kwam niet verder dan twee derde plaatsen. De elfde etappe biedt wellicht meer mogelijkheden. Modolo is immers een specialist in chaotische finales en vindt donderdag daarom een aankomst op zijn maat.

Dat geldt ook voor Caleb Ewan, al kwam de Australiër met Zuid-Koreaanse roots ten val in de rit van woensdag. De renner van Orica-GreenEDGE is de criteriums in Australië gewend en weet dus hoe hij zich vooraan moet handhaven op een bochtig circuit. Maar kan hij dat ook nog na bijna twee weken koers? Een ervaren renner als Greipel verteert een grote ronde natuurlijk beter dan een pas 21-jarige broekie. Dat zagen we ook in Foligno. Ewan werd daar perfect afgezet, maar kon Greipel niet voorblijven.

Moreno Hofland - foto: Marcel Koch

Moreno Hofland – foto: Marcel Koch

Wat dat betreft is Moreno Hofland een stadium verder.  De Nederlander van LottoNL-Jumbo is bezig aan zijn derde grote ronde. Hofland heeft eigenlijk liever een omhooglopende aankomst dan wat hij in Bibione voorgeschoteld krijgt, maar nu een aantal concurrenten de Giro hebben verlaten, is er misschien toch wat mogelijk.

Dat geldt eveneens voor Arnaud Démare, al bewees hij in Nijmegen ook op volledig vlakke aankomsten uit de voeten te kunnen. Daar eindigde hij als tweede achter de oppermachtige Kittel. Drie dagen later evenaarde Démare die prestatie in Benevento. De Fransman van FDJ zal gebrand zijn om nu eens te winnen, al lag ook hij bij de grote valpartij in de rit naar Asolo van woensdag.

19-03-2016 Milano - Sanremo; 2016, Fdj; Demare, Arnaud; Sanremo;

Arnaud Démare – Foto: Sirotti

Naast de eerder genoemde kanshebbers zijn er een aantal outsiders die van een mogelijk ongeorganiseerde sprint zouden kunnen profiteren. Op deze manier won Kristian Sbaragli (Dimension Data) vorig jaar een etappe in de Vuelta en hij is ook donderdag een man om rekening mee te houden.

Giant-Alpecin hoopt op een soortgelijk scenario met Nikias Arndt. Bij Bardiani-CSF mikken ze op Nicola Ruffoni. Katusha heeft met Alexander Porsev ook een outsider in de gelederen. Het is tot slot uitkijken naar Manuel Belletti (Wilier-Southeast), Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini), Leigh Howard en Heinrich Haussler (IAM Cycling).

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
***Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo
** Caleb Ewan, Arnaud Démare en Moreno Hofland
* Nikias Arndt, Nicola Ruffoni, Kristian Sbaragli en Alexander Porsev

Weer en TV
Het wordt donderdag allerminst strandweer in badplaats Bibione. Volgens Weeronline is de kans op neerslag zeventig procent. De maximale temperatuur bedraagt achttien graden. Eurosport begint om 14.30 met het tonen van beelden, Sporza start tien minuutjes later.

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
18 mei 2016 19:05
Er zal wel weer gretig over het asfalt worden gestuiterd. Wel kansjes voor Nizzo op zijn eerste; zo'n technisch circuit ligt hem wel.
18 mei 2016 19:06
Hopen dat Moreno eindelijk een keer een goede dag heeft en kan meesprinten voor de overwinning. Denk overigens dat Greipel wederom oppermachtig naar de overwinning sprint en het voor de anderen een gevecht wordt voor de tweede plek.
18 mei 2016 19:16
Ja, die bocht van 90 graden op 300 meter ziet er behoorlijk riskant uit.
18 mei 2016 19:24
Lijkt me een goede dag voor een coalitie, om samen met mede supermarkten eens wat waaiers te trekken.
18 mei 2016 19:24
met regen gaat dit nooit goet in deze finale !
18 mei 2016 19:29
Hofland zal wel weggedrukt worden en dan na Greipel de snelste sprint rijden
18 mei 2016 19:36
Verwacht wel wat van Modolo hier.
18 mei 2016 19:36
Organisatie hier kan wel eens moeilijk worden, iemand die een late uitval verwacht?
18 mei 2016 19:40
Wat een vreselijke finale! Waarom moet dit nou zo, dit is gewoon gevaar opzoeken waar het niet nodig is.. Als het nat is, man man man, slachtoffers coming!
18 mei 2016 19:47
@ lyndalid
Je haalt mij de woorden uit de mond. Een kermiskoers in een grote ronde. Waarom? Hopelijk blijft iedereen heel.
18 mei 2016 19:49
Inderdaad LL, je snapt niet welke idioot het verzint om twee ronden in een Italiaanse binnenstad te gaan rijden. Met zo'n groot peloton dit soort bochten door is vragen om narigheid. Als het dan ook nog eens gaat regenen, zijn de risico's niet te overzien. Hopen dat er geen favorieten op achterstand raken, schade oplopen of zelfs uitvallen.
18 mei 2016 20:08
Belangrijkste is dat iedereen heel blijft morgen. Greipel zal wel winnen.
18 mei 2016 20:18
Ten eerste maar hopen dat iedereen heelhuids deze etappe doorkomt en ten tweede hoop ik op Nizzolo na al die tweede plekken verdient hij een zege.
18 mei 2016 20:26
Leg bij regen de tijdswaarneming maar op 22km van de finish, de giro kan nu vast beslissen daar in elk geval meetaparatuur te leggen.
18 mei 2016 20:32
Greipel: op papier de snelste, maar mag zich niet laten wegdrummen.
Demare: waarschijnlijk laatste kans op ritsucces, in pricipe na Greipel de snelste.
Modolo: met een goede positionering zou hij kunnen winnen.
Nizzolo: kan eindelijk zijn eerste giro-rit pakken.
Ewan: lijkt me toch iets minder dan de rest.
Hofland: niet te onderschatten outsider
18 mei 2016 20:39
Iemand enig idee wat er scheelt aan Navardauskas? Die kan hier laat ontsnappen en voorop blijven (sprintende tijdrit). Maar deze sterke renner is helemaal nergens deze Giro...
18 mei 2016 20:41
In een normale massasprint is deze voor Greipel, die dan savonds het vliegtuig naar huis pakt.
Maar met dit plaatselijke rondje (typisch Italië), kan het zomaar een grote chaos worden. Vooral te hopen dat de klassementsrenners hier zonder problemen doorkomen.
18 mei 2016 20:51
@Vic: Demare wil uit rijden, dus krijgt nog wel twee kansen.
18 mei 2016 20:56
Van mij mogen er best wel technische gedeelten in de finale zitten. Goed een bocht insnijden en je positie behouden in een bochtige finale is ook een belangrijke vaardigheid. Coureurs die dat beheersen mogen zo'n kans best krijgen. Een bocht op 300 meter van de finish kan best een mooie sprint opleveren. 14 van deze gedwongen manoeuvres lijkt me toch aan de hoge kant. Een valpartij door een onverantwoorde bocht in het parcours kan de Giro onthoofden.

Over de sprint dan. Lotto-Soudal nog een dag volle bak voor Greipel. Trek is ook hongerig naar winst. En een perfecte finale voor Ewan om zich er tussen te wringen. Come on Caleb!
18 mei 2016 21:02
Etappe lijkt erg op die van Jesolo vorig jaar, toen ook al valpartijen met geloof ik soortgelijk weer. Greipel in de regen is meestal geen succes trouwens...
18 mei 2016 21:06
Vooral mannen die niets te verliezen hebben nemen risico. Ruffoni bijvoorbeeld.

Greipel laat het bij regen lopen. Die heeft al twee etappes, wil naar de Tour en is net terug van een blessure.
18 mei 2016 21:20
Is het al zeker dat Greipel na deze rit afstapt ofzo?
18 mei 2016 21:21
hahaha, volkomen psychedelisch plaatselijk circuit, weinig gezien dit, wie heeft dat verzonnen en hoe kom je er op ? Het lijkt wel een grap dit.
18 mei 2016 21:48
Welke gek bedenkt zoon finale
18 mei 2016 22:01
Heeft Demare geen last van die val van vandaag?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.