Giro 2017: Dumoulin pareert aanval Quintana en wint in Oropa
Foto: LaPresse - Fabio Ferrari
zaterdag 20 mei 2017 om 17:00

Giro 2017: Dumoulin pareert aanval Quintana en wint in Oropa

Tom Dumoulin heeft de veertiende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Nederlander haalde de weggesprongen Nairo Quintana hoogstpersoonlijk terug in Oropa en won uiteindelijk de sprint van Ilnur  Zakarin. Quintana eindigde op veertien seconden. Bauke Mollema kende een slechte dag en zakte naar plaats zes in het klassement.

Drie koplopers
Het was vandaag niet eenvoudig om in de kopgroep van de dag te zitten. Veel renners probeerden het, maar alles kwam steeds weer bij elkaar. Pas na dertig kilometer koers kregen drie renners een vrijgeleide. Het ging om de volgende namen: Sergey Lagutin (Gazprom-RusVelo), Natnael Berhane (Dimension Data) en Daniel Martinez (Wilier Triestina).

Al snel bleek dat deze drie weinig kansen zouden maken op de ritzege. Thibaut Pinot liet zijn ploeg FDJ namelijk direct op kop rijden, waardoor het verschil amper boven de twee minuten kwam. Opvallend was dat ook Caleb Ewan mee ging helpen in de achtervolging. Er zitten geen sprintritten meer in deze Giro en dus probeerde hij zich op deze manier nuttig te maken.

Amador en Mollema passen
Op zeventien kilometer van het einde was het avontuur van de drie koplopers voorbij. De klassementsploegen reden vervolgens in razende vaart naar de voet van de slotklim. Daar was het Diego Rosa (Sky) die de knuppel als eerste in het hoenderhok gooide, maar Movistar haalde hem op zes kilometer van de top terug.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Een paar honderd meter later deelde Ilnur Zakarin een speldenprik uit. De Rus raakte niet weg, maar het werd wel duidelijk dat Andrey Amador een mindere dag kende. De Costa Ricaan moest passen, waardoor Quintana relatief vroeg alleen zat. Op 4,5 kilometer van de top kwam ook Bauke Mollema in moeilijkheden.

Aanval Quintana
Quintana rook bloed en sprong vervolgens weg. Alleen Zakarin kon de Colombiaan in eerste instantie volgen, maar ook de Rus moest uiteindelijk het hoofd buigen. Dumoulin raapte in de achtergrond ondertussen één voor één verschillende klassementsrenners op. De Nederlander liet zich niet gek maken en reed in zijn eigen tempo omhoog.

Wat volgde was een spannende strijd tussen Quintana en Dumoulin, die Zakarin, Landa, Yates en Nibali in zijn wiel had. Het verschil schommelde steeds rond de zeven seconden, maar op het einde slaagde Dumoulin erin om het gat te dichten. Nibali was op dat moment al gelost.

Dumoulin zegeviert
De drager van het roze was duidelijk op stoom gekomen en besloot in de slotkilometer zelf aan te vallen. Quintana moest even een gaatje laten, maar kon weer terugkeren. Toch bleek de Colombiaan niet op zijn gemak te zitten, want hij zou uiteindelijk veertien seconden verliezen op Dumoulin (plus tien bonificatieseconden).

De Nederlander had de volledige slotkilometer voor zijn rekening genomen en leek zo zijn kansen op de etappezege op te offeren. Dat gold helemaal toen Ilnur Zakarin hem passeerde op twee honderd meter voor het einde, maar Dumoulin bleek over extra krachten te beschikken en kon de Rus in extremis nog verslaan.

Slechte dag voor Mollema
Landa eindigde als derde, Quintana werd vierde. Pinot kende een sterk slot van de beklimming en wist op het einde nog Yates en Nibali in te halen. Hij finishte op 35 seconden van Dumoulin. Kruijswijk is de tweede Nederlander in de top tien op plaats negen, Mollema kwam als 22e binnen op 1’44.

In het klassement heeft Dumoulin nu 2 minuten 47 seconden voorsprong op Quintana. Pinot, de nieuwe nummer drie, volgt al op 3’25. De achterstand van Mollema, die Nibali en Zakarin voorbij ziet komen in de algemene rangschikking, is nu 4’32.

RIDE Magazine
266 Reacties
Sorteer op:
1 9 10 11
20 mei 2017 21:11
Het hoeft toch geen nadere toelichting: Tom Dumoulin is de eerste Nederlandse renner die de echte liefhebbers in verrukking brengt. En dan praat ik over de laatste tien seizoenen of misschien nog wel langer. Vorig jaar kwam Kruijswijk heel even in de buurt, maar dankzij deze twee en ook Bauke telt ons land weer mee in de grote rondes. Sorry voor de Gesink - adepten !
20 mei 2017 21:40
@jacco
Nadeel vd breedte is dat je het niet kan opstapelen, Tom zou in zijn eendje de ploegentrijdrit nog winnen van Movistar en toch denken sommigen dat ie weggeknecht wordt dinsdag.
Ook masterchef Janneke mag trouwens mee delen in de feestvreugde, gezellige magen presteren beter, hopelijk wordt ze niet weggekocht.
20 mei 2017 21:49
Buiten goede nieuws Dumoulin om; wat was er mis met Mollema. Meestal zakt hij er pas week 3 doorheen. Nu al zou slecht teken zijn. Dan vrees ik voor nog hoop meer problemen voor hem.

Kruijswijk daarentegen is nog maar klein stapje verwijderd van met de beste mee omhoog kunnen. Ik hoop dat hij in 3de week niet 1 maar 2 stapjes​ kan zetten. Vorig jaar zo van hem genoten in de klimmen 2de en 3de week. Zie dat graag terug als bevestiging dat hij het vaker kan.
20 mei 2017 22:05
@schipperaar
“gezellige magen presteren beter”
Dan gok ik op een glaasje spumante, Erbaluce di Caluso, als vooraf en vervolgens polenta en risotto met mager kalfsvlees om alles weer een beetje aan te vullen.
En bij het tasje espresso natuurlijk canestrelli geserveeerd.
20 mei 2017 22:21
@Sooike
'De echte liefhebbers'. Waar heb je t over? Kan de echte liefhebber niet ook genieten van (ik noem maar iets willekeurigs) een TLJ renner?

Ik wist niet dat er een 'echte liefhebber' keurmerk was, maar dat jij dit zo stelt verbaast me niks.
20 mei 2017 22:36
Merckxiaanse prestatie, Quintana leek wel stil te staan die laatste kilometer.

Milaan is nog ver maar op deze wijze lijkt het allemaal haalbaar. Dumoulin heeft ook een enorme mentale dreun uitgedeeld aan zijn naaste belager...
20 mei 2017 22:38
Wat het ook zo indrukwekkend maakt is dat het dit jaar wel de Tom Dumoulin is waarvan iedereen inmiddels weet wat ie kan. Dat was in dat ritje waar ie Froome klopte wel anders, Daarbij komt dat hij hier de hele klim zowat het werk deed met iedereen die het lukte op zijn achterwiel. Deed trouwens ook nog een Urannetje met Zakarin, maar die parkeerde toch maar toen hij het roze langs zag komen. Nee, heel wat mentale tikkies uitgedeeld vandaag.
20 mei 2017 22:58
Wat er verder ook gaat gebeuren deze Giro, zijn Giro is al geslaagd. Fantastische momenten voor de wielerliefhebbers.
20 mei 2017 23:07
Gek, maar Nibali en Pinot vind ik misschien nog wel gevaarlijker dan Quintana. Quintana valt eigenlijk altijd pas in de laatste kilometers van de slotklim aan. Deze Giro blijkt dat hij op die manier weinig op Tom wint. Nibali en Pinot zijn veel meer in staat tot een lange ontsnapping. Dat lijkt op dit moment de enige manier om Tom te verslaan.
20 mei 2017 23:30
Laten we hopen dat het wegvallen van Kelderman niet cruciaal gaat zijn. Die was lekker bezig.
21 mei 2017 01:43
jahhh dat zag ik niet gebeuren, chique dingens mr Dumoulin
Ik blijf wel met enige reserves, een beetje de vuelta van vorig jaar in het achterhoofd.

Veel of zelfs alles zal gespeeld worden in die éne rit volgende week daags na de rustdag, als daar het ontploft op de mortirolo en Tom komt hierna alleen te zitten...
komt hij die rit zonder kleerscheuren door dan is het (indien geen calamiteiten) kat in het bakkie
21 mei 2017 09:08
Voordeeltje is dat er bij Dumoulin een goeie kop op zit en hij een stuk intelligenter is dan een hoop andere wielrenners. Bij sunweb weten ze ook wel dat dinsdag make or break is. Ze zullen maandag wel verschillende scenario's bespreken en hoe te counteren. Bv Preidler een half uur langer laten warmdraaien om zodoende een betere kans op de vroege vlucht te maken met hem. Mijn vertrouwen is gematigd positief
21 mei 2017 09:43
Kruiswijk gaat nog voor het podium. Let maarop!
Scheelt maar 3.30 met Pinot.
Daar kan nog van alles gebeuren.
21 mei 2017 10:27
Er gaat nog ontstellend veel gebeuren in de top 10. Hoe ver Dumoulin echt is in het hooggebergte weet nog niemand. Ik hoop vooral dat hij niet valt of zich op één of anderemanier in het pak laat steken. Als hij op waarde geklopt wordt in het hooggebergte kan ik daar proma mee leven en zal hij verder nog op een prima giro terug kunnen kijken. Het wordt in ieder geval spannend!
21 mei 2017 11:04
Ik verwacht dat die slotweek grotendeels gaat tegenvallen, beetje zoals de hele Giro al tegenvalt qua attractiviteit & spektakel (met uitzondering van slotkilometers), de beste rit van de voorbije 2 weken was ongeveer even interessant als de saaiste voorjaarsklassieker.

Kruijswijk en Yates zullen nog wel de top 10 induiken, maar in grote lijnen denk ik dat er geen supergrote verschuivingen zullen plaatsvinden, enkel de verschillen die wat uitgediept worden.
21 mei 2017 12:10
Met Kelderman nog in koers waren de vooruitzichten wel stukken beter voor Tom. Nu moet je bijv op de Mortirolo wel meespringen en misschien forceren. Met Kelderman erbij hoef je niet in de vallei niet zo bang te zijn veel tijd te verliezen als je achterstand hebt opgelopen.( zoals Kruiswijk vorig jaar gebeurde )
1 9 10 11

Om te reageren moet je ingelogd zijn.