Giro 2017: Dumoulin pareert aanval Quintana en wint in Oropa
Foto: LaPresse - Fabio Ferrari
zaterdag 20 mei 2017 om 17:00

Giro 2017: Dumoulin pareert aanval Quintana en wint in Oropa

Tom Dumoulin heeft de veertiende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Nederlander haalde de weggesprongen Nairo Quintana hoogstpersoonlijk terug in Oropa en won uiteindelijk de sprint van Ilnur  Zakarin. Quintana eindigde op veertien seconden. Bauke Mollema kende een slechte dag en zakte naar plaats zes in het klassement.

Drie koplopers
Het was vandaag niet eenvoudig om in de kopgroep van de dag te zitten. Veel renners probeerden het, maar alles kwam steeds weer bij elkaar. Pas na dertig kilometer koers kregen drie renners een vrijgeleide. Het ging om de volgende namen: Sergey Lagutin (Gazprom-RusVelo), Natnael Berhane (Dimension Data) en Daniel Martinez (Wilier Triestina).

Al snel bleek dat deze drie weinig kansen zouden maken op de ritzege. Thibaut Pinot liet zijn ploeg FDJ namelijk direct op kop rijden, waardoor het verschil amper boven de twee minuten kwam. Opvallend was dat ook Caleb Ewan mee ging helpen in de achtervolging. Er zitten geen sprintritten meer in deze Giro en dus probeerde hij zich op deze manier nuttig te maken.

Amador en Mollema passen
Op zeventien kilometer van het einde was het avontuur van de drie koplopers voorbij. De klassementsploegen reden vervolgens in razende vaart naar de voet van de slotklim. Daar was het Diego Rosa (Sky) die de knuppel als eerste in het hoenderhok gooide, maar Movistar haalde hem op zes kilometer van de top terug.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Een paar honderd meter later deelde Ilnur Zakarin een speldenprik uit. De Rus raakte niet weg, maar het werd wel duidelijk dat Andrey Amador een mindere dag kende. De Costa Ricaan moest passen, waardoor Quintana relatief vroeg alleen zat. Op 4,5 kilometer van de top kwam ook Bauke Mollema in moeilijkheden.

Aanval Quintana
Quintana rook bloed en sprong vervolgens weg. Alleen Zakarin kon de Colombiaan in eerste instantie volgen, maar ook de Rus moest uiteindelijk het hoofd buigen. Dumoulin raapte in de achtergrond ondertussen één voor één verschillende klassementsrenners op. De Nederlander liet zich niet gek maken en reed in zijn eigen tempo omhoog.

Wat volgde was een spannende strijd tussen Quintana en Dumoulin, die Zakarin, Landa, Yates en Nibali in zijn wiel had. Het verschil schommelde steeds rond de zeven seconden, maar op het einde slaagde Dumoulin erin om het gat te dichten. Nibali was op dat moment al gelost.

Dumoulin zegeviert
De drager van het roze was duidelijk op stoom gekomen en besloot in de slotkilometer zelf aan te vallen. Quintana moest even een gaatje laten, maar kon weer terugkeren. Toch bleek de Colombiaan niet op zijn gemak te zitten, want hij zou uiteindelijk veertien seconden verliezen op Dumoulin (plus tien bonificatieseconden).

De Nederlander had de volledige slotkilometer voor zijn rekening genomen en leek zo zijn kansen op de etappezege op te offeren. Dat gold helemaal toen Ilnur Zakarin hem passeerde op twee honderd meter voor het einde, maar Dumoulin bleek over extra krachten te beschikken en kon de Rus in extremis nog verslaan.

Slechte dag voor Mollema
Landa eindigde als derde, Quintana werd vierde. Pinot kende een sterk slot van de beklimming en wist op het einde nog Yates en Nibali in te halen. Hij finishte op 35 seconden van Dumoulin. Kruijswijk is de tweede Nederlander in de top tien op plaats negen, Mollema kwam als 22e binnen op 1’44.

In het klassement heeft Dumoulin nu 2 minuten 47 seconden voorsprong op Quintana. Pinot, de nieuwe nummer drie, volgt al op 3’25. De achterstand van Mollema, die Nibali en Zakarin voorbij ziet komen in de algemene rangschikking, is nu 4’32.

RIDE Magazine
266 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2017 18:02
@aoyen kun je dit staven met uitgebalanceerde bewijsvoering..
20 mei 2017 18:02
Nagenieten van deze etappe. Nog niets is gewonnen en Dumoulin heeft tot nu toe het voordeel van het parcours en tijdrit. Quintana en de zijnen krijgen nog waar zij zeer goed in zijn.....

Grappig die discussies over wat nu een betere wielrenner is. De types van Avermaet of de types van het AK. Kan een van Avermaet een ronde winnen....nee. Kan een AK rijder een klassieker winnen. jawel als ze daar voor zouden willen gaan. Kijk maar naar Hinault in het verleden. Valverde kan ook de Vlaamse klassiekers aan als hij zou willen. Maar willen ze daar voor gaan... nee want die tijd is voorbij.... Maar als je de ronde van Vlaanderen opneem in het parcours van een ronde dan moeten de mannen van het AK wel. Nibali was heel goed op de steentjes in de touretappe die Boom won. Kan Dumoulin klassiekers winnen... Dat denk ik zeer zeker wel. Eigenlijk dacht ik dat hij een nieuwe Cancellara zou worden.
20 mei 2017 18:05
@philfan
Hahahahaha, jij zal op feestjes een graag geziene gast zijn. Iedereen super enthousiast en jij maar bericht na bericht sturen om het feestje te verpesten.

Gaat je niet lukken. Wat een topper is die Tom zeg. Nu al wereldtop en als het een beetje meezit een legende in wording.
20 mei 2017 18:06
Dumoulin verbetert zichzelf alweer en blijft verbazen.
Wat maakt het uit wat een ander er van vindt, chauvinisme mag, bagatelliseren ook, de waarheid bestaat niet en morgen is er weer een nieuwe dag en moet er opnieuw gepresteerd worden.
Natuurlijk ziet het er veelbelovend uit en twee ritoverwinningen is ook niets mis, dit was in ieder geval een historische, ik heb genoten!
Oh ja, Kruijswijk keek weer om zich heen zoals vorig jaar, die komt er aan...!
20 mei 2017 18:08
@urbansteel
Je zal mij niet horen zeggen dat Dumoulin niet kan klimmen boven de 2000 meter, maar ik zeg voorlopig ook niet dat hij het wel kan (wegens gebrek aan bewijsmateriaal).
Hij reed toen weg voor de klim en bouwde daar zijn voorsprong uit. Op de klim zelf kwamen de achtervolgers (een beetje) dichter, maar dat blijft wel een fantastisch nummertje van hem. Twee voetnoten: 1) de klimmers uit het peloton kwamen een pak dichter, ondanks er niet echt oorlog gevoerd werd (ook logisch, op een groep die de hele dag voorop reed), en 2) dat deed hij uit een vroege vlucht: zijn tegenstanders van toen (Costa, Majka, Navarro en Anacona) plaats ik toch nog niet op het niveau van zijn tegenstanders nu (Quinta, Nibali, Pinot en Zakarin).

@TT
Dat is nu juist mijn grote vraagteken: was het een offday, of was het de opeenvolging van klimmen op grote hoogte?
20 mei 2017 18:09
Je mag een andere mening hebben, maar dit vind ik toch echt de grootste nondiscussie ooit.
Dumoulin IS een van de beste wielrenners op aarde, op dit moment. Hij zit bij de top 3 tijdrijders, hij heeft 7 etappezeges geboekt in de laatste 4 grote rondes. Hij is zesde geworden in een grote ronde, hij staat nu al 5 etappes in het roze in de Giro en hij is so far gewoon de sterkste klassementsman van deze giro, terwijl er gewoon mannen meedoen als Nibali, Quintana en Pinot. Kom nou, zelfs als Belg moet je hier gewoon toegeven dat Dumoulin bij de absolute wereldtop hoort, anders sta je verdorie niet na 2 weken giro in het roze.
20 mei 2017 18:10
Scroll omlaag voor de laatste meters met Engels commentaar van Eurosport.
http://www.eurosport.com/cycling/giro-d-italia/2017/giro-d-italia-2017-stage-13-reggio-emilia-tortona-live_sto6173487/story.shtml
20 mei 2017 18:10
Was wel een andere situatie je lottojumbofan.
20 mei 2017 18:12
De Plus 22e in de stand, na vandaag. Ook knap!
20 mei 2017 18:15
@Bas
Je mag je nu ongetwijfeld aan een stortvloed aan reacties verwachten over wat alle groten der aarde op hun 21ste al gepresteerd hadden...
20 mei 2017 18:18
@Bas
Zeker knap ja. Vooral als je ervan uitgaat dat hij knecht is.
20 mei 2017 18:19
@ Mus van de ene naar de andere maasstad: www.tiz-cycling.racing

Goede site met zowel hele etappe als laatste 10/30 km. Ook interessant als je niet wil weten welke renner er gewonnen heeft. Als je op Youtube zoekt zijn ze vaak zo irritant om een thumbnail van de winnaar te plaatsen.

On: Wat een baas. Ik herhaal mijn comment betreffende george bennett; Wat triest gezeur. Een jaartje of wat geleden was er consensus om niet meer op trollen te reageren, kunnen we dat weer instellen?
20 mei 2017 18:21
Akkoord, erg straf wat Dumoulin hier presteert, maar hier gaan toch vele forumgangers zweven. Hallo, 1 bergje en een rit van 130 km aub. Sommigen vergelijken al met Merckx...jeetje. Een beetje common sense mag er wel zijn he. Dumoulin is een topper, met potentieel om ook de Tour te winnen, maar wel even een reality check doen he. Dezelfde Dumoulin reed een 'oerdomme' (edit) Milaan-San Remo enkele weken terug, ook reacties die hier toen te lezen waren. Nu is het een 'baas', 'legende' etc.
20 mei 2017 18:21
@BasBelgie
De Plus is een natuurtalent maar als hij echt klassementen wil gaan rijden moet hij zo snel mogelijk naar een andere ploeg. Van Oomen en de Plus gaan we nog veel plezier hebben.
20 mei 2017 18:22
@BasBelgie/nederbelg: Ach, Kevin Seeldraeyers was ook 22 toen ie 13e werd in de Giro. ;)
Maar De Plus rijdt zeker een goede ronde hoor!
20 mei 2017 18:28
Dus jongens, (ik ben voor een conclusie maar direct naar het einde in deze reactiestroom gegaan) wie heeft er nou de grootste?
Het mooie is dat Dumoulin, Quintana, Nibali & co. Compleet niet bezig zijn met imago& en wie de grootste is etc. Die denken enkel aan het hier en nu en hoe ze morgen de etappe overleven. Geniet gewoon dames&heren
20 mei 2017 18:29
@djerkson - 20 mei 2017 om 18:21
"Dezelfde Dumoulin reed een ‘oerdomme’ Amstel enkele weken terug"....?
20 mei 2017 18:36
@koel

Iets gemist denk ik, haha.
20 mei 2017 18:57
@guushovd: lol, goeie reactie.

En terecht dat we enthousiast zijn toch, NL heeft lang droog gestaan en dan Dumoulin een keer net niet in de Vuelta, Kruijswijk net niet in de Giro. Hopelijk nu dan wel! Gelukkig geen Astana ploeg om de boel te slopen dit keer. Waar zijn die gasten, buiten Kangert?

En Tom is gewoon een toprenner nu en al wat langer. We gaan zien waar het eindigt maar ik houd mn hart wel vast, qua laatste week. Ik hoop dat ie geen hele slechte dag kent. Hij zal misschien nog best es een minuutje verliezen maar hopelijk niet en hopelijk ook niet heel vaak!
20 mei 2017 19:00
@Baukema Tomoulin
En zo is het. Niet geheel onbegrijpelijk natuurlijk, de reacties hier na de rit van vandaag, maar er wordt wel heel kwistig met termen als ‘historisch’ en ‘legendarisch’ gestrooid. Indrukwekkend was het in ieder geval wel
Het is voor Tom en de Nederlandse wielervolgers vooral genieten nu maar wat de betekenis van de inspanningen van Dumoulin in deze Giro zal zijn wordt uiteindelijk wel door de geschiedenis bepaald.
20 mei 2017 19:07
@TeamNL, helemaal mee eens. Belgische klimmers moeten zo snel mogelijk uit de greep van de klassiek/kassei ingestelde Belgische teams vertrekken. Het lijkt wel of we niet durven om een Belgische renner tot ronderenner te kneden. Ik hoop bij deze dan ook enorm hard dat Dumoulin deze Giro wint, al is het maar om een bredere wielercultuur bij ons in de hand te werken.
20 mei 2017 19:07
@deluiaardvanlimburg
Dank voor de link!
20 mei 2017 19:10
Dit was maar 1 klim mijneheren. En dan nog een tempoklim eens het steilste voorbij was.
20 mei 2017 19:10
Kan iemand aangeven wat een beetje de 5 namen zijn die voor om de eindzege van de Tour gaan strijden?
20 mei 2017 19:12
De afstand vandaag doet niks terzake, zoals ie de regie neemt bergop is fenomenaal, al ben je natuurlijk al weer verdacht als je Zakarin erop legt, the winner takes it all en terecht. Gaat Nairo op nog meer minuten rijden als ie overeind blijft. Jammer voor Bauke, hopelijk krabbelt ie nog terug.
De naam Philfan zegt genoeg natuurlijk, gewoon negeren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.