Giro 2017: Dumoulin pareert aanval Quintana en wint in Oropa
Foto: LaPresse - Fabio Ferrari
zaterdag 20 mei 2017 om 17:00

Giro 2017: Dumoulin pareert aanval Quintana en wint in Oropa

Tom Dumoulin heeft de veertiende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Nederlander haalde de weggesprongen Nairo Quintana hoogstpersoonlijk terug in Oropa en won uiteindelijk de sprint van Ilnur  Zakarin. Quintana eindigde op veertien seconden. Bauke Mollema kende een slechte dag en zakte naar plaats zes in het klassement.

Drie koplopers
Het was vandaag niet eenvoudig om in de kopgroep van de dag te zitten. Veel renners probeerden het, maar alles kwam steeds weer bij elkaar. Pas na dertig kilometer koers kregen drie renners een vrijgeleide. Het ging om de volgende namen: Sergey Lagutin (Gazprom-RusVelo), Natnael Berhane (Dimension Data) en Daniel Martinez (Wilier Triestina).

Al snel bleek dat deze drie weinig kansen zouden maken op de ritzege. Thibaut Pinot liet zijn ploeg FDJ namelijk direct op kop rijden, waardoor het verschil amper boven de twee minuten kwam. Opvallend was dat ook Caleb Ewan mee ging helpen in de achtervolging. Er zitten geen sprintritten meer in deze Giro en dus probeerde hij zich op deze manier nuttig te maken.

Amador en Mollema passen
Op zeventien kilometer van het einde was het avontuur van de drie koplopers voorbij. De klassementsploegen reden vervolgens in razende vaart naar de voet van de slotklim. Daar was het Diego Rosa (Sky) die de knuppel als eerste in het hoenderhok gooide, maar Movistar haalde hem op zes kilometer van de top terug.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Een paar honderd meter later deelde Ilnur Zakarin een speldenprik uit. De Rus raakte niet weg, maar het werd wel duidelijk dat Andrey Amador een mindere dag kende. De Costa Ricaan moest passen, waardoor Quintana relatief vroeg alleen zat. Op 4,5 kilometer van de top kwam ook Bauke Mollema in moeilijkheden.

Aanval Quintana
Quintana rook bloed en sprong vervolgens weg. Alleen Zakarin kon de Colombiaan in eerste instantie volgen, maar ook de Rus moest uiteindelijk het hoofd buigen. Dumoulin raapte in de achtergrond ondertussen één voor één verschillende klassementsrenners op. De Nederlander liet zich niet gek maken en reed in zijn eigen tempo omhoog.

Wat volgde was een spannende strijd tussen Quintana en Dumoulin, die Zakarin, Landa, Yates en Nibali in zijn wiel had. Het verschil schommelde steeds rond de zeven seconden, maar op het einde slaagde Dumoulin erin om het gat te dichten. Nibali was op dat moment al gelost.

Dumoulin zegeviert
De drager van het roze was duidelijk op stoom gekomen en besloot in de slotkilometer zelf aan te vallen. Quintana moest even een gaatje laten, maar kon weer terugkeren. Toch bleek de Colombiaan niet op zijn gemak te zitten, want hij zou uiteindelijk veertien seconden verliezen op Dumoulin (plus tien bonificatieseconden).

De Nederlander had de volledige slotkilometer voor zijn rekening genomen en leek zo zijn kansen op de etappezege op te offeren. Dat gold helemaal toen Ilnur Zakarin hem passeerde op twee honderd meter voor het einde, maar Dumoulin bleek over extra krachten te beschikken en kon de Rus in extremis nog verslaan.

Slechte dag voor Mollema
Landa eindigde als derde, Quintana werd vierde. Pinot kende een sterk slot van de beklimming en wist op het einde nog Yates en Nibali in te halen. Hij finishte op 35 seconden van Dumoulin. Kruijswijk is de tweede Nederlander in de top tien op plaats negen, Mollema kwam als 22e binnen op 1’44.

In het klassement heeft Dumoulin nu 2 minuten 47 seconden voorsprong op Quintana. Pinot, de nieuwe nummer drie, volgt al op 3’25. De achterstand van Mollema, die Nibali en Zakarin voorbij ziet komen in de algemene rangschikking, is nu 4’32.

RIDE Magazine
266 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2017 19:12
Ik raad mensen niet aan zoveel azijn te drinken, dat is slecht voor je. Al 4 rondes achter elkaar is het echt genieten van Tom. 3 rondes in de leiderstrui, 7 etappe zeges, een berg ereplaatsen en een 6e plek in de Vuelta. Er is geen enkele renner die hem dit na doet. Dus geniet er gewoon van. Al wordt het misschien geen eindwinst, deze Giro is al weer geslaagd wat mij betreft.
20 mei 2017 19:20
@ Gilberto Top 5 namen voor de tour ?
Voor plek 1 en 2 Froome en Porte
Voor plek 3 en 4 Contador en Bardet
5 t/m 10 Een hele rij namen met oa. Quintana, S. Yates, D. Martin, Talansky? Fuglsang ? TLJ man, Ion Izaguirre ? Alles onder voorbehoud van pech/tegenslag/ ziekte of anders
20 mei 2017 19:21
NDl22 heeft gelijk
20 mei 2017 19:24
Ben Hermans is Montfort voorbij en is nu de beste Belg! Hij staat ver voor Van Garderen.
20 mei 2017 19:27
-Aantal ritten met meer dan één col van éérste categorie tot en met rit 14: 0
-Aantal ritten met meer dan één col van éérste categorie tot en met rit 20: 3

-Aantal aankomsten boven zonder voorafgaande cols in de Vuelta van 2015: 6
Aantal keren dat Dumoulin hier voor Aru eindigde: 4
-Aantal ritten met meerdere zware cols in de Vuelta van 2015: 4
Aantal keren dat Dumoulin hier voor Aru eindigde: 0

Ik hoop echt dat je alle superlatieven die je kent bovenhaalt voor zijn prestatie van vandaag, maar mensen die roepen dat de Giro uitgezonderd pech al binnen is, die volg ik niet. Het parcours ligt hem voorlopig perfect, maar dat blijft niet zo. Je kunt wel zeggen dat Dumoulin een compleet andere renner is dan in de Vuelta 2015 (en dat is ook zo), maar zijn zwakke plek toen, is waarschijnlijk nog steeds zijn zwakke plek (maar minder zwak, volg je nog?).
Gewoon hopen dat het in rit 16 en rit 18 niet vanaf kilometer nul volle bak gaat, anders zijn 2'47" niks.
20 mei 2017 19:28
@NDI22

Wat Froome laat zien is nog beter maar wat Dumoulin laat zien is ook gewoon fantastisch.
Ik hoop alleen dat hij het volhoudt want ik ben wel toe aan een Nederlandse grote ronde winnaar.

Hopelijk dat Kruijswijk zijn verbetering doorzet en Mollema zijn slechte dag heeft gehad dan zie ik wel drie Nederlanders top 10 rijden.
20 mei 2017 19:30
@flashke

- Aantal dagen dat Dumoulin zich in 2015 heeft toegelegd op het rijden van een klassement: 0
- Aantal dagen dat Aru zich in 2015 heeft toegelegd op het rijden van een klassement: 365

Klein beetje overdreven natuurlijk maar je snapt m'n punt denk ik wel.
20 mei 2017 19:37
@martbiemans - 20 mei 2017 om 19:30
Daar komt bij de Movistar een stuk minder is dan Astana destijds en Nibali heeft ook aanzienlijk minder hulp dan vorig jaar.
Ik zal niet beweren dat het een gelopen koers is, maar het is niet zo dat iedereen straks alles kan en Dumoulin helemaal niets.....
20 mei 2017 19:38
@martbiemans
Het gaat hier niet over hoe hij zich heeft voorbereid, het gaat erom wat zijn zwakke plek is.
Quote:
Je kunt wel zeggen dat Dumoulin een compleet andere renner is dan in de Vuelta 2015 (en dat is ook zo), maar zijn zwakke plek toen, is waarschijnlijk nog steeds zijn zwakke plek (maar minder zwak, volg je nog?).
Deze passage in mijn uiteenzetting gemist? Ik geef het toch zelf al aan?
20 mei 2017 19:41
Flashke, ik volg je. Maar wat zegt jouw glazen bol? Wat is jouw verwachting, met die opvattingen?
Ik denk dat Dumoulin er nog doorheen zakt. Er zijn nog zoveel renners die denken dat ze kunnen winnen en die gaan allemaal aanvallen. Het zou mij niks verbazen als de nummer 10 in het eindklassement op een half uur staat
20 mei 2017 19:52
Absoluut een hele mooie overwinning en een fantastische prestatie ! Inderdaad genieten. Maar binnen is het natuurlijk nog lang niet. De echte zware ritten met meerdere serieuze cols moeten nog komen. We weten allemaal dat een etappe zoals vandaag met een beklimming op het einde, Tom in de kaart spelen. Dit kan hij als de beste.
Maar als er meerdere cols komen kan het natuurlijk heel anders uitpakken. Ik hoop dat Tom het dan ook kan, maar het is natuurlijk nog lang geen uitgemaakte zaak.
Maar voorlopig is het dubbel en dwars genieten !
20 mei 2017 19:58
@klootje
Dat hij op één col (quasi)superieur is, maar dat hij na een opeenstapeling van cols misschien niet kan volgen. Als dat op de laatste is: geen probleem. Als dat op de voorlaatste is met nog 70 kilometer tot de finish en geen knechten meer in de buurt: dik probleem.
20 mei 2017 20:01
Nibali heeft al een paar rondes gewonnen in de laatste week nadat hij ervoor overal moest lossen.... en ook omdat al zijn tegenstanders van hun fiets vielen, dus alles kan nog...
20 mei 2017 20:16
edit redactie: pas je toon aan. beledigen zonder argumentatie wordt hier niet op prijs gesteld
20 mei 2017 20:18
1. Dumoulin al 2 overwinnen deze giro, een in de tijdrit (enigszins verwacht) en nu op deze klim (niet verwacht). Al een heel mooi resultaat.
2. Gezien de geschiedenis dek ik me gevoelsmatig een beetje in.
3. Er komt nog een zware slotweek met meerdere cols op andere hoogte.
4. Ik hoop van harte dat Dumoulin hem wint.
5. Laten we vooral van dit moment genieten.
6. Na deze Giro kan er beter een balans worden opgemaakt wat een volledige voorbereiding op een klassement voor invloed heeft op zijn kunnen.
7. Laat ons dan verder discussiëren.
8. In mijn agenda gezet: eerder naar huis dinsdag!!
20 mei 2017 20:19
@johnny7

Beetje pijnlijk dat juist jij deze verkiezing organiseert...
20 mei 2017 20:25
Flashke, het kan idd. Maar dat scenario dat je schetst is eigenlijk wat er in de Vuelta gebeurde met hem. Inmiddels is hij wel een andere renner, lichter en volledig gericht op rondewerk dit jaar. Als dat scenario dat je schetst zich in deze Giro zou herhalen, dan zou dat ook betekenen dat hij geen vooruitgang tov die Vuelta heeft geboekt. En dat lijkt mij weer sterk.

Bovendien is deze ploeg een totaal andere dan in de Vuelta. En van de week heb je al kunnen zien dat het niet zomaar meer gaat gebeuren dat er niemand vooruit is om hem op te wachten. Die bikkelharde 'les' uit de Vuelta is waarschijnlijk wel geleerd. En Addy Engels zit ook niet meer achter het stuur.
20 mei 2017 20:34
@johnny7
Haha bedankt, heb jij die prijs bij je? In welke gesloten instelling kan ik hem komen ophalen?
Ik zet er overal duidelijk bij dat Dumoulin een compleet andere renner is, ik zet er overal bij dat het perfect kan dat Dumoulin niets tegenkomt in de derde week en gewoon kan blijven volgen, ik zet er overal bij dat hij zich nu wel op een Grote Ronde richt, maar toch kom je nog af met een dergelijke reactie.

Ik heb nergens, maar dan ook nergens geschreven dat Tom zal kraken in de laatste week. Het enige dat ik zeg, is dat het parcours tot nu toe hem veel beter lag, dan het parcours dat er vanaf dinsdag aankomt. Wil dat zeggen dat ik Tom zie instorten? Neen. Wil dat zeggen dat een eindzege van Tom al bij al nog redelijk veraf is? Ja.

Quote:
"Like I said before hand, this is a stage normally that really suits me: easy all day and then full gas on the last climb, which is something I can do very well," Dumoulin said. "It will be very different in the third week. Yes, it's really nice to have a time trial victory. Yes, it's really nice to have a win in Oropa now. But the third week will be very different."

Je levende natte droom denkt er trouwens ook zo over.
20 mei 2017 20:43
Glad ijs in de uren na een historische NLse overwinning door een nu al op handen gedragen godenzoon Flashke. Maar niets aan gelogen op zich.

Wat mij persoonlijk veel meer vertrouwen geeft dan die Vuelta (iedereen voelde eigenlijk wel dat het er 1 bergrit teveel aan ging zijn) is hoe Tom zelf overkomt. Sure, hij remt verwachtingen en haalt al reeds verkochte huiden terug.. maar er zit geen onzekerheid meer achter zoals in de Vuelta. Het is niet langer meer onontgonnen terrein, het is niet een toevallige situatie.. hier is het hele jaar met een ploeg naar toegeleefd. Alle scenario's zijn de revue al meerdere keren gepasseerd in de weg naar deze Giro toe. Het was alleen nog afwachten of hij zijn kunstje kon herhalen. En inmiddels is wel duidelijk dat er weer wat mogelijk is, zoals in die Vuelta.
20 mei 2017 20:57
Eens Klootje. Hij lijkt er mentaal veel meer klaar voor. Is twee jaar ouder, heeft een sterkere ploeg, heeft zich beter voorbereid. En mentaal is Dumoulin ijzersterk, als hij ergens zijn zinnen op zet, komt er weinig twijfel aan te pas. Enige behoorlijke tegenvaller is het wegvallen van Kelderman, zeker nu Quintana wel kan bogen op een team zoals dat van Movistar. Daar zit zijn achilleshiel.
20 mei 2017 20:58
Fantastische dag voor de Nederlandse wielerliefhebbers/chauvinisten. Heel mooi gedaan van Dumoulin. En ook Kruijswijk is aan de betere hand. Mollema's presteren is een smetje.

Wat Dumoulin nu al heeft is mooi, maar het is nog ver. Ik moet nog zien wat hij in etappes met meerdere cols gaat doen. Ik duim alvast voor Dumoulin, maar binnen is het zeker nog niet.

RubenVB blz. 6 +1
20 mei 2017 21:03
@ flashke, een goede analyse, niets mis mee. Als er iets is wat Dumoulin prima ligt dan is het dit wel. Het deed mij heel erg denken aan de rit in de Vuelta waar hij Froome versloeg. Een vergelijking tussen de Vuelta van 2015 en Giro van 2017 is wel een lastige. Toen had hij geen goede voorbereiding (of in ieder geval geen optimale om voor het klassement te rijden). De Vuelta is wel vaak minder zwaar voor wat betreft zware bergritten (wel veel aankomsten bergop, niet altijd even moeilijk en vaak na een vlakke aanloop). In ieder geval zit het er nu erg goed uit, maar als ze komende week al op de Mortirolo gaan koersen, dan kan hij zomaar een hoop tijd gaan verliezen.
20 mei 2017 21:05
@Lynda: Kwiatkowski en vooral Alaflip hebben (nog) niks in dat rijtje te zoeken
20 mei 2017 21:10
“En Addy Engels zit ook niet meer achter het stuur.”
Dat zal ook wel schelen, ja. Aan de andere kant mag je Quintana anno 2017 nog wel iets hoger inschatten dan Aru anno 2015. En in de breedte is Movistar een stuk sterker dan Sunweb.
Dumoulin is er nog niet maar heeft vandaag zeker zeer goede zaken gedaan, ook in psychologisch opzicht.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.