Giro 2017: Jungels beste sprinter van de favorieten, Dumoulin houdt roze
Foto: LaPresse
zondag 21 mei 2017 om 16:40

Giro 2017: Jungels beste sprinter van de favorieten, Dumoulin houdt roze

Bob Jungels heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Luxemburgse wittetruidrager won de sprint van een groep met alle klassementsmannen na een razendsnelle etappe tussen Valdengo en Bergamo. Tom Dumoulin was attent en gaat met het roze de laatste rustdag in.

Nairo Quintana werd tweede en pakt zo zes bonificatieseconden. Thibaut Pinot eindigde als derde en grist er vier weg voor de neus van de andere favorieten.

Razendsnel begin
Moreno Hofland schoof mee in een vroege ontsnapping van vijf. Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Jan Barta (Bora-hansgrohe), Jeremy Roy (FDJ) en Eugert Zhupa (Wilier-Selle Italia) waren ook mee. Veel ploegen hadden echter het plan om vandaag mee te zitten, en dus werd ontzettend hard gekoerst om de Hofland-groep terug te pakken. Dat resulteerde in een openingsuur van 51,8 kilometer.

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Lange tijd bleef het verschil schommelen rond de tien seconden tussen de kop en het peloton. Omdat ploeggenoten van de koplopers afstopten, liep het verschil op richting de halve minuut. Bijna een uur lang bleef die voorsprong intact, maar toen Devenyns besloot solo te gaan, was het snel afgelopen met de vlucht.

Battaglin en Gaviria ten aanval
Een nieuw tiental maakte zich los van het peloton, met daarbij onder andere Fernando Gaviria en Enrico Battaglin. De groep kreeg al gauw twee minuten van het peloton. Naast Battaglin en Gaviria bestond de kopgroep uit Philip Deignan, Julen Amezqueta, Jacques Janse van Rensburg, Silvan Dillier, Enrico Barbin, Rudy Molard, Evgeny Shalunov en Simone Petilli. Orica-Scott hield in dienst van Adam Yates het tempo hoog. De Australische ploeg zorgde ervoor dat bij het begin van de heuvelzone het verschil minder dan een minuut bedroeg.

Val Quintana
Janse van Rensburg, Molard en Deignan hielden stand op de Miragolo San Salvatore. In het peloton bepaalde Sunweb het tempo. Zij lieten Pierre Rolland en Luis Leon Sanchez dan ook gaan toen zij demarreerden. De favorieten hielden zich gedeisd, al was er in de afdaling wel wat opschudding: Nairo Quintana schoof onderuit. De Colombiaan leek niet al te veel schade opgelopen te hebben en kon snel weer op zijn fiets springen. Sunweb hield in de gevaarlijke afzink enigszins de rem erop. Na een nieuwe fietswissel kon Quintana terugkeren in de groep der favorieten.

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Laatste vluchters worden gepakt
Op de tweede klim van de finale, de Selvino van derde categorie, nam Orica-Scott het heft in handen. Aan kop waren Sanchez en Rolland aangesloten bij het drietal. De favorieten bleven ook hier rustig zitten en doken gezamenlijk de afdaling in. Daarin gingen plots drie renners onderuit: Kenny Elissonde, Michael Woods en Davide Formolo raakten het asfalt. Niet veel later kwam ook Tanel Kangert, de nummer zeven van het klassement, zwaar ten val toen hij bij een rotonde op een verkeersbord knalde.

foto: LaPresse – Gian Mattia D’Alberto

Alle favorieten van voren
Aan de voet van de laatste pukkel van de dag, de Bergamo Alta, werd de kopgroep in de kraag gevat door de favorietengroep. Bahrain Merida versnelde, maar het was Bob Jungels die de eerste echte versnelling plaatste. De drager van de jongerentrui werd vlak voor de afdaling gegrepen door Nibali, maar de acht favorieten hielden elkaar in het vizier. Zakarin en Kruijswijk sloten in extremis nog aan. In de sprint liet Jungels zijn sterke benen spreken. Quintana en Pinot werden tweede en derde. Dumoulin kwam als achtste over de meet, Mollema finishte als tiende.

RIDE Magazine
111 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
21 mei 2017 16:41
Dat Quintana dan toch nog tweede weet te worden. Knap hoor.
21 mei 2017 16:41
Kruijswijk er zelf heen gesprint nog. Podium kandidaat
21 mei 2017 16:41
Weer geen Italiaan.
21 mei 2017 16:41
Mooie overwinning van Yung Bubbles.
21 mei 2017 16:41
Mooi slot en mooie sprint, idd verrassend dat Quintana 2e wordt in deze sprint.
21 mei 2017 16:42
Mollema lief de sprint aangetrokken voor de andere favorieten. En wat kan Dumoulin die 6s schelen.
21 mei 2017 16:42
Ja, wacht Dumoulin op hem (Quintana) omdat ie valt, en pikt ie de bonificatieseconden als dank.
21 mei 2017 16:43
Wat deed Mollema? Denk niet dat hij de sprint van Jungels had gewonnen maar dit was wel heel dom.
21 mei 2017 16:43
Bijzonder dat dumoulin niet eens mee lijkt te sprinten, kunnen dure seconden zijn. Net zoals het vriendelijk wachten op quintana.
21 mei 2017 16:43
Als Quintana al tweede wordt in zo'n sprint dan kan je je als Mollema toch wel voor je kop slaan dat je gaat aanvallen ipv de sprint afwachten...
21 mei 2017 16:44
Wat een geweldige etappe! Het is geen één moment stilgevallen, bizar... En dan die waanzinnig chaotische finale, en al dat publiek. Genoten!

Knap van Konrad trouwens, tussen de allerbeste klimmers in de Giro.
21 mei 2017 16:44
Dumoulin kiest er bewust voor om niet mee te sprinten en stuurt naar rechts.

Jammer dat Mollema zo vroeg aan ging, dat was niet echt nodig.

Kruijswijk schuift de top 10 binnen. Zat er gelukkig nog net bij in de sprint. Dit soort etappes liggen hem al helemaal niet.

5e overwinning voor het Belgische QSF, al is er weinig Belgisch meer aan de ploeg.
21 mei 2017 16:45
Misschien had Mollema in normale omstandigheden deze sprint wel kunnen winnen, maar na vandaag weet ik het toch niet.. Dat was gewoon pure power wat Jungels daar uit zijn benen schudde de laatste meters. Kwam niet eens meer het zadel uit. Mooie overwinning, en alweer de 5e voor Quickstep!
21 mei 2017 16:45
Dumoulin moet in principe altijd het wiel van Quintana pakken in de sprint en er proberen voorbij te gaan. Hij leek er geen zin of fut meer voor te hebben.
21 mei 2017 16:45
Mooi slot. Kruijswijk lijkt sterk. Ik denk dat Mollema dacht dat er nog een gaatje zat tussen de eerste groep en de groep Kruijswijk/Zakarin, anders is het mij een raadsel waarom die 400m voor de streep al aanzette.
21 mei 2017 16:46
Een Nederlander op 1 op 6 en op 10. Met alle kansen op nog vanalles, WoW.
21 mei 2017 16:46
Kruijswijk weer in de top 10 na het wegvallen van Kangert. Ook de almachtige Amador niet in de eerste groep volgens mij.
21 mei 2017 16:46
Formolo wordt trouwens nog 17e, dat is sterk na zijn val en achtervolging!
21 mei 2017 16:46
Dumoulin is heel sterk. Em dat moet hij zijn, want ik heb met hem altijd het gevoel dat hij ver van achter zit. Dat kan op een brede bergweg, maar niet op een meter brede kasseienweg. Het is dat hij zo ongelofelijk sterk is dat hij er weer bijkomt, maar wie weet wat er tussen kan gebeuren. Hopelijk laat hij zich niet verrassen in een afdaling cq op het laatst van de berg wat seconden achterstand, want dan zie ik het nog een keer gebeuren. Als hij met de favos op de laatste berg(op) zit, gaat het wel goed...
21 mei 2017 16:47
Ik had Mollema wel wat slimmer verwacht.
21 mei 2017 16:47
Mollem is niet (meer?) zo explosief. Vreemd, had echt gedacht dat Pinot m zou pakken. Dumoulin gunt de anderen ook wat.
21 mei 2017 16:48
Benieuwd waar de communicatie stagneert bij Bauke en Tom, had toch veel meer ingezeten voor beiden.
Kruijswijk kan rustig plaatsjes blijven opschuiven in het algemeen klassement
21 mei 2017 16:49
Waar was Amador?
21 mei 2017 16:50
Wat een spectaculaire etappe. was morgen de rit met Stelvio geweest, had deze rit nog best door kunnen dreunen. Mollema wilde natuurlijk eigenlijk de sprint aantrekken voor Dumoulin, maar die zat niet in het wiel ;). Maar even zonder dollen, als Mollema echt Dumoulin zou willen helpen zijn dat dingen om te doen, sprint aantrekken voor boni's.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.