Giro 2017: Dumoulin raakt roze kwijt aan Quintana na chaotische rit
foto: LaPresse
vrijdag 26 mei 2017 om 16:59

Giro 2017: Dumoulin raakt roze kwijt aan Quintana na chaotische rit

Tom Dumoulin is zijn roze leiderstrui in de Giro d’Italia kwijt. De Nederlander van Sunweb wist een vroege aanval van Bahrain Merida en Movistar nog te pareren, maar was op de slotklim naar Piancavallo niet opgewassen tegen het klimgeweld. Een waar secondespel staat ons te wachten in de laatste twee etappes, want Quintana heeft 38 seconden voor op Dumoulin en 43 voor op de nummer drie, Vincenzo Nibali. Ook de nummers vier, vijf en zes staan nog binnen de anderhalve minuut van het roze.

De dagzege ging naar Mikel Landa. De Spanjaard van Sky was op Piancavallo de beste uit een vluchtgroep. Rui Costa werd tweede, voor Pierre Rolland.

Concurrenten maken oorlog
Even leken de eerste vroege vluchters kans te maken, maar dat was gerekend buiten Movistar, Bahrain Merida en FDJ. Na de tweede klim van de dag, de Sappada, begon de oorlog. Het moment dat Dumoulin achterin de groep hing, was het teken voor die ploegen om de klassementsleider op achterstand te zetten. Er ontstond een gat in het peloton. Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin sloegen de handen ineen, allemaal tegen Sunweb en Dumoulin. In het licht dalende gedeelte richting de derde col was het vier tegen vier.

Samensmelting op de top
Vier tegen vier, omdat in de groep van Dumoulin ook Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Adam Yates verzeild geraakt waren. Die ploegen hielpen ook mee in de achtervolging. Het verschil bleef lange tijd hangen rond de minuut. Aan de voet van de Sella Chianzutan (97 km voor de meet) was het verschil een halve minuut. Het was daar Bahrain Merida, FDJ en Movistar tegen de Nederlandse klimmers. Terwijl in de groep-Dumoulin alle knechten al opgesoupeerd waren, had de groep-Nibali/Quintana nog enkele luitenanten over. Dat bleek niet genoeg, want vier kilometer onder de top volgde een samensmelting. Onder aanvoering van een sterke Yates reden de achtergebleven klassementsrenners het laatste gat toe.

Kopgroep krijgt de ruimte
Wat je vervolgens kon verwachten, gebeurde ook: de favorietengroep viel stil en nieuwe aanvallers kregen de ruimte. Rui Costa, Pierre Rolland, Sebastian Henao, Luis Leon Sanchez, Pello Bilbao en Evgeny Shalunov waagden een poging. De kopmannen konden even ademhalen, een plaspauze houden en Dumoulin moest nog even zijn voorwiel laten wisselen. De vluchters, waar nog twaalf renners (onder wie Mikel Landa) bij aan wisten te sluiten, kregen twaalf minuten cadeau en mochten gaan strijden om de ritzege.

foto: LaPresse

De slotklim ging richting Piancavallo. Deze col van eerste categorie is 15 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Vooraan in de koers waren het Sanchez en Rudy Molard die als eerste aan de klim begonnen, al moest de Fransman al snel zijn Spaanse metgezel laten gaan. Rui Costa wist in zijn eentje de oversteek te maken, waarna hij Sanchez al snel achter zich liet. Landa sprong in een adem naar de Portugees toe. De bergtruidrager koos met nog 10 kilometer te gaan voor de solo, die hij puik afrondde.

De strijd der favorieten
Movistar opende het bal bij de eerste meters van de slotklim, maar tot een eerste aanval kwam het nog niet. De tempoversnelling van Movistar was er te veel aan voor Dumoulin, die een klein gat moest laten. Hij bleef op het eerste, steile gedeelte aan het elastiek hangen van de favorietengroep. Simon Geschke bleek een belangrijke pion voor zijn kopman, die in zijn alom bekende eigen ritme moest komen. Toen Pellizotti de kop overnam, zakte Dumoulin weer weg. Op het allersteilste deel had hij twintig seconden achter op de rest. Ook Kruijswijk moest daar lossen.

foto: Sirotti

In zijn eentje pakte Dumoulin tijd terug op de favorietengroep, maar hij bleef hangen op die twintig tellen. Pinot was de eerste die ten aanval trok. Achter hem bleven de andere favorieten naar elkaar kijken. Zakarin versnelde en zette de boel daarmee op scherp, maar de groep kwam toch weer bij elkaar. Dumoulin achtervolgde en probeerde het verschil binnen de perken te houden. Zakarin en Pozzovivo waren wel sterk en sprongen samen achter Pinot aan. Nibali en Quintana waren de volgenden die versnelden om het gat met Dumoulin verder te vergroten.

Spannend secondespel wacht
Aan de finish kon de rekening opgemaakt worden. Dumoulin verloor ruim een minuut op Quintana en heeft nu 38 seconden achterstand. Vincenzo Nibali staat derde, op 43 tellen van de Colombiaan. Maar ook daarachter is het niet gedaan. Door hun tijdwinst zijn ook Pinot (op 53 seconden), Zakarin (op 1m21s) en Pozzovivo (op 1m30s) nog in de race op een podiumplek. Bauke Mollema staat zevende op 2m48s.

 

RIDE Magazine
185 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2017 17:17
Ik denk helaas ook dat de tijdrit zondag ons nog gaat tegenvallen. Heeft nu 3 weken in de benen en zal ook niet meer fris zijn. Ik hoop het natuurlijk niet, maar ik denk toch dat iemand anders er weer met de buit vandoor gaat.
26 mei 2017 17:17
Knotsgekke etappe. Landa verdiende winnaar. Blijft spannend tot in Milaan zo; Pinot ook weer helemaal terug aan het front. Qua dramatiek een zeer geslaagde Giro.
26 mei 2017 17:17
Wat een fatalisten hier, Dumoulin heeft gewoon weer een fantastische slotklim in zijn eentje gereden. Menig ander renner was al drie keer definitief onderuit gegaan, maar Dumoulin heeft nog steeds een hele grote kans op roze of podium.
26 mei 2017 17:17
@DrJ

Ik ben het met het eens. Iedereen kon zien dat ze allemaal kapot en gesloopt waren. Dus over morgen valt echt nog helemaal niets te zeggen.

Ja 1 ding, Kruijswijk in de kopgroep
26 mei 2017 17:17
Pinot heeft goede papieren voor de eindwinst! Quintana en Nibali niet bij machte zo lijkt het. Tom is op.
26 mei 2017 17:18
Wat gaat dit een heerlijke ontknoping worden! Iedereen op de max, alles op een zakdoek.

Mooie zege van Landa. Volgend jaar weer gewoon voor de eindzege hopelijk, want hij is veeeeels te goed voor een kopgroep.
26 mei 2017 17:18
Op basis van vandaag zou je zeggen, Pinot wint de Giro. Maar eerst maar zien hoe iedereen morgen op de fiets zit. Jungels was vandaag ook een compleet andere renner dan gisteren. Dus zo eenvoudig om te zeggen, vandaag was slecht dus morgen is het ook slecht bij Dumoulin is het niet.
26 mei 2017 17:18
Hopen dat het een hongerklop was. Dan kan het morgen nog. Zo niet dan is ie leeg. Dan is het hopen op een podiumplek. Dat is al lang geleden voor een landgenoot. We shall see
26 mei 2017 17:18
Hopelijk kan hij morgen aanklampen, was dit gewoon te steil en niet een teken van vermoeidheid. Want deze achterstand kan hij nog repareren in de tijdrit. Hoewel een tijdrit op dag 21 natuurlijk wel een fenomeen op zichzelf is. Een voordeel: Quintana en Nibali lijken zelf ook niet super.
26 mei 2017 17:19
Ben bang dat morgen er teveel aan gaat zijn.
26 mei 2017 17:19
Dit is gewoon een slechte dag gok ik. Verschil met gisteren is simpelweg te groot om van een negatieve spiraal te spreken. Morgen is beslist minder zwaar. Hopen dat hij zich kan herpakken net als Jungels vandaag deed en alles is mogelijk.
26 mei 2017 17:19
@Samus: leuke timing heb jij, met je voortdurende dansen op het graf. Wacht op zijn minst tot het lichaam koud is.
26 mei 2017 17:20
De vraag is natuurlijk of Tom echt stuk zit. Je kan niet de ene dag (gisteren) zo goed zijn en de andere dag opeens stuk. Wellicht zichzelf wel stuk gereden in de achtervolging maar dat zou een wijze les voor morgen moeten zijn.
26 mei 2017 17:20
Visconti was nog van meesterwaarde, die heeft het tempo echt hooggehouden. Nibali en quintana leken niet echt beter dan dumoulin vandaag. Maar man, wat een Giro is dit.
26 mei 2017 17:20
Gisteren Pinot terug geholpen in de wedstrijd wat totaal niet nodig was. Die heeft daardoor zelfvertrouwen gekregen.. Het ging moeizaam bij Dumoulin en dat is geen goed signaal voor morgen. Een vermoeide Dumoulin pakt ook geen minuten meer in een tijdrit. Was de Giro net even wat te lang of zien we morgen een andere Dumoulin.... Wie zal het zeggen... ik hoop dat het stress was na een idiote dag gisteren.
26 mei 2017 17:20
Die Tom bluft wel heel erg dit jaar zeg. Gunt Quintana gewoon de roze trui. Morgen wint hij de etappe met 5 min voorsprong op de rest. Gewoon even rustdagje! Respect hoor! Wat een bluf
26 mei 2017 17:21
Aan nu komen de verhalen weer dat Tom geen tijd meer gaat pakken in de tijdrit. Zijn zeker de zelfde die dat bij de eerste tijdrit ook al zeiden?

Jaa Tom raakt leeg, wat dacht je van de rest?
26 mei 2017 17:21
@Martini

Ik hoop in ieder geval dat het dat was, want gisteren was hij geweldig. Ik hoop dat hij morgen weer de oude is, want Quintana en Nibali zijn op dit moment ook niet sterk. Pinot oogt veel sterker en zelfs Zakarin en Pozzo ogen sterker.
26 mei 2017 17:21
Wat als? Als Landa niet was gevallen, dan lijkt het alsof hij de giro had kunnen winnen. Als blijkt dat hij te kort zou gekomen zijn en max. een top-5 kon rijden, dan is die valpartij misschien wel een zegen geweest voor hem. Daarnaast zorgen alle gebeurtenissen deze giro, dat het echt eentje wordt voor de geschiedenisboeken!
26 mei 2017 17:22
Alsof een Quintana, met leiderstrui aan, in een laatste afsluitende tijdrit ook zo'n enorm verlies gaat lijden. Dan ken je toch ineens net wat meer toch? Stel je er nou maar gewoon op in, wij Nederlanders redden het toch altijd weer net niet als de prijzen uiteindelijk verdeelt worden.
26 mei 2017 17:22
@Samus Staan
Pinot staat nog steeds op bijna een minuut? Als het lichaam op is, dan is het hoe dan ook op en is het over. Als het een incident is dan is dit tijdsverschil voldoende om te winnen.
26 mei 2017 17:22
Raar dat iedereen Pinot opschrijft. Achter hem keken ze naar elkaar en hij wint uiteindelijk slechtst 12 seconden op de andere favorieten
26 mei 2017 17:22
Zijn toch misselijke team tactieken van Nibali en Quintana, rijden als de leider sanitaire stop houdt.
26 mei 2017 17:23
Het is niet zozeer fatalistisch, eerder realistisch. Die tijdrit zal hij echt niet gaan huishouden. Dat gaat nog tegenvallen. Het is toch reeel om te stellen dat Dumoulin morgen nog een half minuutje kan verliezen. Het is niet gek om te stellen dat we niet teleurgesteld moeten zijn als het uiteindelijk gewoon podium wordt zondag.
26 mei 2017 17:23
Pinot werkt zich op naar mijn topfavoriet voor de eindzege.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.