Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 17
Foto: Foto LaPresse - Fabio Ferrari
woensdag 24 mei 2017 om 07:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 17

Met nog vijf ritten te gaan, komt Milaan steeds dichterbij. In de slotweek volgen de lastige ritten elkaar in hoog tempo op. Ook de overgangsrit van Tirano naar Canazei is een gevaarlijke etappe. Weet Tom Dumoulin ook na deze rit zijn roze trui te behouden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De zeventiende rit speelt zich af in de noordelijke provincies Sondrio, Brescia en Trento, waar de Dolomieten het decor vormen van een verraderlijke etappe. Al vrij vroeg na de start van deze 219 kilometer lange rit is het klimmen geblazen. Na een korte aanloop van bijna drie kilometer beginnen de renners aan de beklimming van de Aprica, 12,3 kilometer á 6,3%. Na een vijftien kilometer lange afdaling volgt de beklimming van de Passo del Tonale, elf kilometer aan gemiddeld 5,7%. Een lange afdaling brengt de renners door het ski-gebied Val di Sole, het dal van de rivier Noce. Na 137 kilometer is de beklimming van de Giovo (5,9 km á 6,8%) de laatste gecategoriseerde klim van de dag.

In het tweede gedeelte van de etappe loopt het parcours opnieuw omhoog. In deze fase zijn er geen steile beklimmingen, maar op weg naar finishplaats Canazei blijft het wegdek stijgen. Van de top van de Giovo tot de aankomst moet er in de laatste 82 kilometer immers een hoogteverschil van 827 meter overbrugd worden. De finish is in het wintersportplaatsje Canazei, het grootste toeristencentrum van ski-gebied Val di Fassa. In de slotfase loopt het wegdek nog gemeen valst plat omhoog.

Favorieten
Op papier lijkt de etappe naar Canazei niet de meest zware van deze Giro. Hoewel dit geen rit is waarin de cols van de buitencategorie opvolgen, blijft het toch oppassen geblazen.

In de openingsfase zal tijdens de beklimming van de Aprica ongetwijfeld de eerste vluchtersgroep ontstaan. Voor de klassementsrenners is het hier te vroeg om hier al op de voorgrond te treden. De grote vraag is vervolgens of er een ploeg is die de wedstrijd wil controleren. Indien er in de kopgroep geen renner uit de top van het klassement vertegenwoordigd is, lijkt het aannemelijk dat in deze rit een vluchtersgroep voorop blijft.

De renners die daarvoor in aanmerking komen zullen naast klimmersbenen ook moeten beschikken over een achterstand in het algemeen klassement, zodat zij geen bedreiging vormen voor het roze of andere ereplaatsen in de rangschikking. De eerste twee weken hebben al een aardig inzicht gegeven in welke renners er graag in de aanval gaan. Aan de andere kant waren een hoop van deze vluchters in de etappe naar Bormio ook al druk in de aanval. Proberen zij het twee dagen op rij?

Het bergklassement is in deze fase van de Giro een factor van belang. Vandaag zijn er in totaal 37 punten (op de top 2x 15 en 1×7) te verdienen. Renners met ambitie voor de maglia azzurra, kunnen hier goede zaken doen. De nieuwe bergkoning Mikel Landa moest dinsdag lijdzaam toezien dat Vincenzo Nibali hem de ritzege van de koninginnenrit afsnoepte. De Bask van Sky ging op Sardinië met klassementsambities van start, maar deze Giro werd niet wat hij ervan verwacht had. Een ritzege zou zijn deelname extra glans geven. Hij kent de Aprica nog van zijn ritzege in 2016, al werd deze toen van de andere kant beklommen. Zijn voorsprong in het bergklassement bedraagt 16 punten en het valt te betwijfelen of dit voldoende is om de trui tot Milaan vast te houden.

Gaat Fraile nog een rol van betekenis spelen in de strijd om de bergtrui? – foto: LaPresse

Wanneer we het hebben over het bergklassement, komt ook Omar Fraile in beeld. De Spanjaard heeft met een zege in Bagno di Romagna al een ritoverwinning op zak, maar zal met het oog op de bergtrui opnieuw mee willen zitten in de vlucht van de dag. Dimension Data heeft met onder meer Igor Anton, Daniel Teklehaimanot, Natnael Berhane en Jacques Janse van Rensburg meer renners die graag de aanval zoeken.

Luis Leon Sanchez – Foto: Sirotti

Bij Astana reed Luis León Sánchez op weg naar Bormio een aanvallende wedstrijd. Hij pakte de (dubbele) bergpunten op de Mortirolo, als eerbetoon aan zijn overleden ploegmaat Michele Scarponi. De punten zorgen ervoor dat hij een kanshebber voor het bergklassement geworden is. Gaat hij in deze rit in de aanval om extra punten te verdienen?

Kan Costa hier zijn felbegeerde ritzege behalen? – foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Namens UAE-Emirates is Rui Costa nog steeds op zoek naar een ritzege. De oud-wereldkampioen was er in de rit naar Bagno di Romagna dichtbij, maar moest toen genoegen nemen met een tweede plaats. De Sloveen Jan Polanc – deze Giro al succesvol op de Etna – is een andere renner die niet vies is van een vroege vlucht, net als de Italiaan Valerio Conti. Bij Cannondale-Drapac is Pierre Rolland nog steeds op jacht naar dagsucces. Deze rit past door het minder zware tweede gedeelte minder bij zijn capaciteiten. Wellicht dat daarom ploeggenoten als Davide Villella en Michael Woods hun kans grijpen. Bora-Hansgrohe heeft met oud-rozetruidrager Lukas Pöstlberger een renner in de gelederen die de aanval niet schuwt, terwijl ook Patrick Konrad nog op zal willen schuiven in het klassement.

Met het oog op de jacht op het roze, zullen ploegen als Movistar en Bahrain Merida ongetwijfeld allerlei tactische plannetjes achter de hand hebben. Een of meerdere renners kunnen net als in de etappe naar Bormio meegestuurd worden in de vroege vlucht, met als doel de kopman in een latere fase bij te staan. Bij Movistar komen hiervoor renners als Andrey Amador, Winner Anacona en Gorka Izagirre in beeld, terwijl Bahrain beschikt over renners als Franco Pellizotti, Kanstantsin Siutsou en Giovanni Visconti voor deze rol. Gezien de belangen van hun kopmannen, lijkt het twijfelachtig dat zij een rol van betekenis gaan spelen in de strijd om dagsucces.

Mocht het – net als in Bergamo – allemaal weer samen komen, dan is Bob Jungels een renner om rekening mee te houden. Hij won zondag de sprint van de klassementsrenners. In de strijd om de witte trui, moet hij Adam Yates in de gaten houden. Bij de Belgen zijn Laurens De Plus (Quick-Step) en Maxime Monfort (Lotto Soudal) renners die deze Giro de aanval zoeken. En Steven Kruijswijk? De Nederlander speelde in de koninginnenrit weer een rol van betekenis, maar een overwinning ontbreekt nog. Zijn achterstand in het algemeen klassement is echter van dien aard dat hem niet teveel vrijheid gegund zal worden. Ploeggenoot Enrico Battaglin heeft dan wellicht meer kans van slagen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Omar Fraile
*** Rui Costa, Mikel Landa
** Pierre Rolland, Luis León Sánchez, Jan Polanc
* Maxime Monfort, Enrico Battaglin, Laurens De Plus, Lukas Pöstlberger

Weer & TV
De renners krijgen onderweg te maken met prima weersomstandigheden. Met een temperatuur van rond de twintig graden is het iets kouder dan de voorbije dagen, maar het blijft droog. De wind heeft windkracht drie en komt uit het oosten.

Eurosport zendt de wedstrijd woensdag vanaf 13:30 rechtstreeks uit. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2017 19:04
edit redactie: bedankt, aangepast
Enige waar ik op hoop is dat Tom morgen los gaat :)
23 mei 2017 19:04
edit redactie: bedankt, aangepast
23 mei 2017 19:06
Dumoulin voor de revanche.
23 mei 2017 19:07
Hopelijl hoeft Tom niet te kakken.
23 mei 2017 19:09
Clement of Battaglin??
23 mei 2017 19:11
Als de juiste mensen (15min en meer achterstand) morgen wegrijden op de 1e klim is dit voor de rest een goede "rustdag". Alleen als iemand echt ziek is verlies je hier tijd. En denk niet dat TD ziek is want anders verlies je wel meer dan 45sec in een klim van 13km
23 mei 2017 19:15
Deze moet haast wel voor de vluchters zijn. Kan me nauwelijks voorstellen dat de klassementsmannen oorlog gaan maken met 80 km vals plat op het eind en de zware rit van donderdag voor de boeg. Hooguit dat ze Dumoulin in het eerste klimgedeelte zullen testen om te zien hoe die er fysiek voor staat.
23 mei 2017 19:17
Op zich is het nu een kwestie van elke etappe aanklampen. Kijkende naar hoe hij zijn solo reed vandaag zou dit (mits fit) geen probleem moeten zijn. Donderdag ligt het grootste gevaar met zoveel klimmen in 1 etappe. Ik denk dus als hij donderdag overleeft dat het dan wel heel raar moet lopen wil hij het in de tijdrit niet definitief beslissen.
23 mei 2017 19:28
Hopen op pech voor Nibali, Quintana of Zakarin. En dan met gelijke munt terug betalen.
23 mei 2017 19:30
Morgen moet kunnen, mits geen doorzettende maagproblemen. Op donderdag is het aanklampen, vrijdag kan hij zelf aanvallen en zaterdag moet ook kunnen. Achilleshiel blijft zijn ploeg, die zullen steviger aan de bak moeten.
23 mei 2017 19:31
Lijkt me zeker voor de vluchters. Dat zullen een aantal dezelfde namen zijn als vandaag en een groepje met mannen tussen de 15-40 stek die vandaag als laatste moesten lossen. Ik verwacht wel een aantal duo's/trio's mee van bijvoorbeeld Dimension Data & UAE. Dus het zal voor vluchters zijn die goed kunnen aankomen denk ik.

****Battaglin
*** Fraile, Visconti
** Luis Leon Sanchez, Konrad, Montaguti
* Conti, Goncalves, Woods, Berhane
23 mei 2017 19:35
Battaglin geloof ik niet in, die was zo zwak zondag.
23 mei 2017 19:35
Onderonsje regelen met Bob, laatste 30 km leent zich uitstekend voor een tijdrit a deux.
23 mei 2017 19:38
@schipperaar, Niet met het halve peloton nog in je kielzog.
23 mei 2017 19:41
Is dit echt te zwaar voor Gaviria/Richeze?
23 mei 2017 19:44
Zullen wel vluchters worden. Vind dit wel een voor LLS.
23 mei 2017 19:52
Dumoulin, schrijf maar op, klimtijdrit van 30 km met de handjes op het stuur richting Canazei.
23 mei 2017 19:57
Als in het begin rustig wordt gekoerst, zie ik Gaviria er misschien nog wel bijzitten.
23 mei 2017 19:57
****Stuyven
***Battaglin, Costa
**Montaguti, LLS, Woods
*Gaviria, Sbaragli, Richeze, Molard
23 mei 2017 19:58
Ik zie, indien het gewoon een gelletjes overdosis was vandaag, de kans dat Dumoulin de Giro wint nog steeds zonnig in. Donderdag is nog wel zwaar, maar die relatief korte slotklim is veel meer Tom's dingetje dan die monsters van vandaag. Vrijdag is een etter van een slotklim, maar er zit een vrij lang stuk vlak voor, en lijkt in die zin dus op de Oropa, en zaterdag is de Grappa heel lang maar niet erg steil, en zie Tom er dan nog maar eens af te krijgen op de slotklim,met bovendien een km of vijftien om terug te komen, zo dicht in het zicht van de haven.

Het is nog steeds zo dat zijn tegenstanders achterstaan, terwijl ze op de slotdag juist voor moeten staan. Het kan dus zomaar zijn dat de klassementsmannen Tom toch weer aan gaan vallen, maar dat is op zo'n vals plat alleen maar in Tom's voordeel. Ik ben er dus niet van overtuigd dat het een soort rustdag wordt, al ben ik het met de voorbeschouwing eens dat het wel waarschijnlijk is dat één van de aanvallers de etappe pakt.
23 mei 2017 19:58
Typische dag voor de vluchters. Zal oorlog zijn tot de (grote) kopgroep weg mag, jammer dat juist dat gedeelte niet in beeld komt morgen.
23 mei 2017 20:09
@rosencratz
Dat zullen we wel merken wanneer Stuyven aangaat ;-)
23 mei 2017 20:10
Dit wordt toch gewoon een massasprint?
23 mei 2017 20:38
Één ster voor Montfort, dat moet een unicum zijn. Of is het deelnemersveld van deze Giro dan toch niet 'het beste aller tijden'?
23 mei 2017 21:01
Ik denk dat onze Jasper deze etappe heeft aangevinkt. Hij is nog niet uit de Giro zoals de meeste sprinters dus heeft hij in deze etappe nog een kansje!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.