Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 3
foto: LaPresse / Fabio Ferrari
zondag 7 mei 2017 om 08:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 3

Het openingsweekend op Sardinië wordt afgesloten met een redelijk korte rit. De derde etappe is een zondagsrit van 148 kilometer. Heel makkelijk is het de renners niet gemaakt, want het traject loopt pal langs de kust. Afhankelijk van de wind bestaat er een kans op waaiers. Gaan de sprinters er toch met de buit vandoor? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Hoewel het routeprofiel duidelijke plooien laat zien, staat de derde etappe omschreven als nagenoeg vlak. Dat komt doordat het peloton de kustlijn blijft volgen. Vanuit startplaats Tortolì vertrekken ze in een bijna rechte streep naar het zuiden. Onderweg passeert het peloton een reeks “goed verlichte” tunnels.

Na negentig kilometer koers buigt het parcours met de kustlijn mee in westelijke richting. Vanaf dit punt zullen ook de hoogteverschillen verder toenemen. Na 107 kilometer zijn op de korte maar steile Capo Boi (2,7 kilometer aan 5,8%) met een stijgingspercentage dat piekt tot 10% punten voor de blauwe bergtrui te verdienen. Daarna blijft het nog even glooien tot het punt van de tien kilometer. In het slot van de rit treffen de sprintteams een volledig vlak en dus ideaal terrein om hun treintjes op de rails te zetten. Of verstoort landwind de dienstregeling?

Favorieten
De sprinters zijn deze Giro niet rijkelijk bedeeld als het aankomt op massasprints. Neem daarbij in ogenschouw dat ze zich in de openingsetappe de kaas van het brood lieten eten door Lukas Pöstlberger. De sprinters zullen er dan ook alles aan doen om de derde etappe in een klassieke massasprint te laten eindigen.

Foto: LaPresse

Als het aankomt op pure kracht is André Greipel de grootste krachtbron. Dat bevestigde hij nog maar eens in de tweede etappe. De gespierde Duitser bleek hier over de snelste benen te beschikken. Greipel moeten echter wel Caleb Ewan verslaan. De gedrongen Australiër versloeg hem vrijdag in de sprint om plek twee. Ewan heeft bovendien iets recht te zetten, nadat hij pech kende in de slotkilometer van de tweede rit.

Wint Fernando Gaviria bij zijn debuut in een grote ronde?- foto: Vuelta A San Juan / ©Tim De Waele

Een andere kaper op de kust is Fernando Gaviria. Voor de 22-jarige Colombiaan is de Giro d’Italia zijn debuut in een grote ronde. Ondertussen zijn er al pagina’s volgeschreven over de enorme belofte die hij met zich meedraagt als het aankomt op sprinten. Kan hij die waarmaken? Zijn ploeggenoten van Quick-Step Floors steunen hem volwaardig in het verwezenlijken van die belofte.

Modolo is bezig aan een sterk seizoen – foto: Sirotti

Het lot van de Italiaanse tifosi ligt in de handen van onder andere Sacha Modolo, Roberto Ferrari, Giacomo Nizzolo en Kristian Sbaragli. Deze Italiaanse sprinters moeten op papier onderdoen voor de hierboven vermeldde namen. Maar een sprint kan soms gek lopen en in dat geval zijn ze zeker niet kansloos. Alleen Modolo en Ferrari hebben al eens een ritzege gepakt in de Giro.

Zijn landgenoot Nizzolo lijkt vooral een abonnement op plek twee (9x) te hebben in sprintetappes van de Giro. Wellicht kunnen frisse benen hem aan de zege helpen, want ter voorbereiding reed de 28-jarige renner van Trek Segafredo alleen de Ronde van Kroatië. Bij Dimension Data rekenen ze op Kristian Sbaragli. Hij bewees in de Vuelta dat het soms gek kan lopen. De Italiaan zegevierde toen in de tiende etappe na een chaotische slotfase. Zo’n scenario is zondag niet ondenkbaar door grote nervositeit in iedere beginfase van een grote ronde.

Voor BORA-hansgrohe is de Ronde van Italië al geslaagd door de verrassende dubbelslag van Pöstlberger in de openingsetappe. De rappe Sam Bennett kan de jubelstemming bij de Duitse WorldTour-ploeg een nieuwe impuls geven met een ritzege. In de openingsetappe kwam hij niet verder dan plek negen.

Jakub Mareczko – foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Jakub Mareczko is de aangewezen man bij Wilier Triestina-Selle Italia. De 23-jarige Italiaan excelleert voornamelijk in de profwedstrijden ver buiten Europa. Op zijn palmares prijken daardoor al 22 ritzeges. Maar een grote en prestigieuze ritzege ontbreekt nog. Dat is niet het geval bij Jasper Stuyven (ritzege Vuelta & Kuurne-Brussel-Kuurne), maar die behaalde hij niet in klassieke massasprints. Bovendien moet hij ploegmaat Nizzolo voor zich dulden. De Spanjaard José Joaquin Rojas lijkt een zekerheidje voor de top-10, indien hij mee mag sprinten, maar wel eerder voor plek zes dan het podium.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Caleb Ewan, Fernando Gaviria
** Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo, Kristian Sbaragli
* Sam Bennett, Jakub Mareczko, Jasper Stuyven, Roberto Ferrari

Weer en TV
In finishplaats Cagliari schommelt de temperatuur rond de 14 en 25 graden. De wind waait in zuidoostelijke richting met windkracht 5. In de beginfase van de wedstrijd hebben de renners de wind schuin in de rug. Als de voorspellingen niet wijzigen, krijgen de renners, doordat het parcours naar het westen afbuigt, in de slotfase de wind vanaf het land schuin tegen. Waaiers?

foto: LaPresse / Fabio Ferrari

Eurosport zendt als enige de Giro live uit. Vanaf 14.00 uur is de etappe live te zien met commentaar van Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd.

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
6 mei 2017 19:04
Ewan gaat em pakken, Greipel behoudt z'n trui morgen.
6 mei 2017 19:04
edit redactie: correct, thanks
6 mei 2017 19:08
Ik hoop op waaiers. Windkracht vijf in combinatie met een korte agressieve koers zou dat wel mogelijk kunnen maken. Het zou een beetje leven in de brouwerij kunnen brengen, de eerste twee etappes zijn toch wel wat saai verlopen...
6 mei 2017 19:09
Die Ferrari .. Mooie stuntpiloot! Waar die vandaag ook weer vandaan kwam. Hopelijk pakt Ewan morgen alsnog een rit, dat gun ik hem echt.
6 mei 2017 19:14
jonkie Gibbons 8e en 7e in de eerste 2 etappes en geen ster terwijl Mareczko wel een ster krijgt en er niks van bakt, heel raar!
6 mei 2017 19:14
Ik gok op Ewan, die was gisteren de snelste van het peloton en heeft na vandaag nog iets recht te zetten. Een waaierrit zou natuurlijk prachtig zijn.
6 mei 2017 19:25
Als het waaieren wordt zijn we Ewan wel kwijt natuurlijk.
6 mei 2017 19:26
Jammer dat we vandaag geen battle tussen Greipel en Ewan gezien hebben. Dat Gaviria nog geklopt wordt door Ferrari en Stuyven zegt wel genoeg over de tegenstand vandaag
6 mei 2017 19:31
Een hele voorbeschouwing schrijven en dan tussen neus en lippen door nog even het weer vermelden. Ik lees net dat in het verloop van de dag er windstoten van tegen de 70 km/u verwacht worden.
6 mei 2017 19:45
Hopen dat Quintana wat tijd verliest mochten het waaiers worden
6 mei 2017 19:47
Als er genoeg wind staat gewoon Quintana op een paar minuten rijden
6 mei 2017 20:01
Wat we de afgelopen 2 dagen gemist hebben, dat zullen we in etappe 3
in 3 voud kunnen beleven.
NNW wind , windkracht 6/7 33 km p/uur , met rukwinden tot 44 km p/uur.
Chaos zal troef zijn.
Het is alleen te hopen dat deze rit geneutraliseerd gaat worden, i.v.m de
gevaarlijke windvlagen.
De lichtgewichten zullen morgen hun fiets moeten verzwaren, want de wind
zal hun weg blazen.
Verschillende ploegen hebben met deze verwachting van de wind, denk ik
een coup klaar.
Het zal bij de draai naar de kust , een slag van 40 km worden, tenminste als
er aangevallen gaat worden.
6 mei 2017 20:07
Lotto nl-Jumbo MOET alert zijn, anders is je giro misschien klaar.
6 mei 2017 20:14
@marehoek
Neutraliseren? Deze al vergeten? https://www.youtube.com/watch?v=G1zFFWoalf4
6 mei 2017 20:18
@ronddraaien. De Italiaanse weerdienst heeft voor morgen code geel afgegeven.
Ik ken het reglement van de UCI niet , wanneer er wel of niet gefietst wordt
bij windkracht 6/7 code geel.
Misschien is er iemand die dit reglement wel kent.
6 mei 2017 20:26
QS waaier voor de revanche?
Voorbeschouwing wel up to date voor Greipel en Ewan, maar niet voor Stuyven... Schipperaar zit al achter zijn toetsenbord ;-)
6 mei 2017 20:28
Ik vind dat weather protocol dat in het leven is geroepen begin dit jaar wel erg streng, dus wie weet wordt er iets veranderd. Was toen ook in Abu Dhabi en Dubai dacht ik, maar weet niet of dat gevaarlijker was.
6 mei 2017 20:36
Sorry heb een fout in bericht, ik hoop dat de rit NIET geneutraliseerd gaat
worden.
Bij deze dan ook antwoord op @ronddraaien.
6 mei 2017 20:54
@nb
Stuyven gaat zijn eigen gang, gaat Modolo weer overklassen en krijgt het roze in zicht. Van zeven naar drie en Gave Ria achter zich laten is geen kattepis natuurlijk. Benieuwd of Baukn-echt wat heeft gedaan voor hem vandaag.
Bij Jasper kriebelt het om zijn supportersclub te voorzien van Stuyfmail.
Door zijn goede klassering gaat ie hopelijk ook in het gebergte nog voor verrassingen zorgen.
6 mei 2017 21:20
idd nizollo zou ik niet te veel meer van verwachten deze ronde.en stuyven
kan lekker knallen.
6 mei 2017 21:22
Schippie heeft duidelijk nu al zand in zijn ogen en in zijn toetsenplank. Heb het niet zo op stuifmeel, kruig je maar koorts van. Maar deze Giro kan wel een opwarmer gebruiken. Kom maar op met die waaiers.
6 mei 2017 21:44
Vanavond met de auto de rit van morgen gereden. Ik moest continu bijsturen vanwege stevige wind met vlagen. Dus qua wind voor waaiers zit dat morgen wel snor. Vraag is vooral wie het initiatief neemt en wie de voornaamste slachtoffers worden in het AK.

En verder: wat wordt bedoeld met 'wind die in zuidoostelijke richting waait'? In principe wordt de windrichting bepaald door waar de wind vandaan komt.
6 mei 2017 21:45
@denistel
Ik denk dat Nizzolo er morgen gewoon weer staat. De heuveltjes zijn er teveel aan voor hem na die blessure van zijn knie. Daar heeft hij nog niet genoeg kracht voor zo te zien vanmiddag. Normaal kan Nizzolo goed mee met een etappe zoals vandaag. Maar in vlakke etappes zoals morgen zal hij zeker een rol spelen.
Dat heeft hij in de eerste etappe toch ook al bewezen.
Het enigste wat hem morgen zou kunnen opbreken zijn waaiers. Maar dan zal hij niet de enige zijn denk ik.
Ik denk overigens wel dat hij de Giro niet zal uitrijden door de achterstand die hij heeft opgelopen in het voorjaar.
6 mei 2017 21:56
Iemand een idee hoe die filmpjes te laten werken op een Chrome(book)?
6 mei 2017 22:31
Weet iemand wat xistnc bedoelt met 'wind met vlagen'? Meestal heeft men het over windvlagen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.