Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 3
foto: LaPresse / Fabio Ferrari
zondag 7 mei 2017 om 08:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 3

Het openingsweekend op Sardinië wordt afgesloten met een redelijk korte rit. De derde etappe is een zondagsrit van 148 kilometer. Heel makkelijk is het de renners niet gemaakt, want het traject loopt pal langs de kust. Afhankelijk van de wind bestaat er een kans op waaiers. Gaan de sprinters er toch met de buit vandoor? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Hoewel het routeprofiel duidelijke plooien laat zien, staat de derde etappe omschreven als nagenoeg vlak. Dat komt doordat het peloton de kustlijn blijft volgen. Vanuit startplaats Tortolì vertrekken ze in een bijna rechte streep naar het zuiden. Onderweg passeert het peloton een reeks “goed verlichte” tunnels.

Na negentig kilometer koers buigt het parcours met de kustlijn mee in westelijke richting. Vanaf dit punt zullen ook de hoogteverschillen verder toenemen. Na 107 kilometer zijn op de korte maar steile Capo Boi (2,7 kilometer aan 5,8%) met een stijgingspercentage dat piekt tot 10% punten voor de blauwe bergtrui te verdienen. Daarna blijft het nog even glooien tot het punt van de tien kilometer. In het slot van de rit treffen de sprintteams een volledig vlak en dus ideaal terrein om hun treintjes op de rails te zetten. Of verstoort landwind de dienstregeling?

Favorieten
De sprinters zijn deze Giro niet rijkelijk bedeeld als het aankomt op massasprints. Neem daarbij in ogenschouw dat ze zich in de openingsetappe de kaas van het brood lieten eten door Lukas Pöstlberger. De sprinters zullen er dan ook alles aan doen om de derde etappe in een klassieke massasprint te laten eindigen.

Foto: LaPresse

Als het aankomt op pure kracht is André Greipel de grootste krachtbron. Dat bevestigde hij nog maar eens in de tweede etappe. De gespierde Duitser bleek hier over de snelste benen te beschikken. Greipel moeten echter wel Caleb Ewan verslaan. De gedrongen Australiër versloeg hem vrijdag in de sprint om plek twee. Ewan heeft bovendien iets recht te zetten, nadat hij pech kende in de slotkilometer van de tweede rit.

Wint Fernando Gaviria bij zijn debuut in een grote ronde?- foto: Vuelta A San Juan / ©Tim De Waele

Een andere kaper op de kust is Fernando Gaviria. Voor de 22-jarige Colombiaan is de Giro d’Italia zijn debuut in een grote ronde. Ondertussen zijn er al pagina’s volgeschreven over de enorme belofte die hij met zich meedraagt als het aankomt op sprinten. Kan hij die waarmaken? Zijn ploeggenoten van Quick-Step Floors steunen hem volwaardig in het verwezenlijken van die belofte.

Modolo is bezig aan een sterk seizoen – foto: Sirotti

Het lot van de Italiaanse tifosi ligt in de handen van onder andere Sacha Modolo, Roberto Ferrari, Giacomo Nizzolo en Kristian Sbaragli. Deze Italiaanse sprinters moeten op papier onderdoen voor de hierboven vermeldde namen. Maar een sprint kan soms gek lopen en in dat geval zijn ze zeker niet kansloos. Alleen Modolo en Ferrari hebben al eens een ritzege gepakt in de Giro.

Zijn landgenoot Nizzolo lijkt vooral een abonnement op plek twee (9x) te hebben in sprintetappes van de Giro. Wellicht kunnen frisse benen hem aan de zege helpen, want ter voorbereiding reed de 28-jarige renner van Trek Segafredo alleen de Ronde van Kroatië. Bij Dimension Data rekenen ze op Kristian Sbaragli. Hij bewees in de Vuelta dat het soms gek kan lopen. De Italiaan zegevierde toen in de tiende etappe na een chaotische slotfase. Zo’n scenario is zondag niet ondenkbaar door grote nervositeit in iedere beginfase van een grote ronde.

Voor BORA-hansgrohe is de Ronde van Italië al geslaagd door de verrassende dubbelslag van Pöstlberger in de openingsetappe. De rappe Sam Bennett kan de jubelstemming bij de Duitse WorldTour-ploeg een nieuwe impuls geven met een ritzege. In de openingsetappe kwam hij niet verder dan plek negen.

Jakub Mareczko – foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Jakub Mareczko is de aangewezen man bij Wilier Triestina-Selle Italia. De 23-jarige Italiaan excelleert voornamelijk in de profwedstrijden ver buiten Europa. Op zijn palmares prijken daardoor al 22 ritzeges. Maar een grote en prestigieuze ritzege ontbreekt nog. Dat is niet het geval bij Jasper Stuyven (ritzege Vuelta & Kuurne-Brussel-Kuurne), maar die behaalde hij niet in klassieke massasprints. Bovendien moet hij ploegmaat Nizzolo voor zich dulden. De Spanjaard José Joaquin Rojas lijkt een zekerheidje voor de top-10, indien hij mee mag sprinten, maar wel eerder voor plek zes dan het podium.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Caleb Ewan, Fernando Gaviria
** Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo, Kristian Sbaragli
* Sam Bennett, Jakub Mareczko, Jasper Stuyven, Roberto Ferrari

Weer en TV
In finishplaats Cagliari schommelt de temperatuur rond de 14 en 25 graden. De wind waait in zuidoostelijke richting met windkracht 5. In de beginfase van de wedstrijd hebben de renners de wind schuin in de rug. Als de voorspellingen niet wijzigen, krijgen de renners, doordat het parcours naar het westen afbuigt, in de slotfase de wind vanaf het land schuin tegen. Waaiers?

foto: LaPresse / Fabio Ferrari

Eurosport zendt als enige de Giro live uit. Vanaf 14.00 uur is de etappe live te zien met commentaar van Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd.

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
6 mei 2017 22:57
Zoiets als 'regen met buien', maar dan anders ;-)
6 mei 2017 23:00
Haha, nou ik ben benieuwd. Veel plezier op Sardinië!
6 mei 2017 23:09
Thanks! Lukt tot nu toe aardig B)
7 mei 2017 01:09
Ewan, driemaal is scheepsrecht.
7 mei 2017 09:09
@ronddraaien: ook interessant om te zien wie in die ellende 3e werd tussen de bonkige 'flandriens'. Gisteren ook al goed bij de les. Zou wat zijn als hij vandaag de eerste tik voor het klassement uitdeelt.
7 mei 2017 09:31
@abdoe
Ik weet wel niet of Sky daar echt het team voor heeft. Kyrienka en Puccio misschien, maar een Ellisonde of Landa zie ik dat toch niet meteen doen.

Ik verwacht trouwens niet echt een gigantisch slagveld, het waaierstuk begint pas op 40km van de streep, en het duurt wel even voor iedereen echt wil doorgaan met zijn inspanning. Ik verwacht dat de grootste verschillen voor de klassementsmannen maximaal rond de anderhalve minuut zullen liggen.
7 mei 2017 09:41
@flashke, is dat dan niet mooi, dan hebben we wel strijd gezien, en daarom
kijken we toch ook.
En elke minuut wat die klimgeiten aan de broek krijgen is weer goed voor
de bergetappes waar dan ook aangevallen moet worden.
Laat maar komen de slag in Sardinië , dat klinkt anders dan Neeltje Jans.
7 mei 2017 09:45
Gisteren de etappe van vandaag gereden met de auto (is blijkbaar enige weg om van Tortoli naar Cagliari te komen). Om te fietsen dodelijk saai, maar er zou spektakel kunnen ontstaan door de harde wind die veelal van schuin achter waait (uit NNW richting dus, zoals Xistnc al uitlegde).
Vandaag gaan we de laatste 70 km van het parcours op de fiets afleggen. Daarna zal ik een update proberen te geven over de situatie, maar weet niet of ik op tijd op WF dat kan toelichten ;)
7 mei 2017 09:56
@spartacus, doe wel een zwemvest om, als je de zee inwaait, is dit toch welkom.
7 mei 2017 10:06
@marehoek
Dat is zeker mooi, maar ik verwach niet dat iemand vandaag de Giro zal verliezen.
7 mei 2017 10:12
"de vermeldde namen": een "d" minder svp
7 mei 2017 10:26
Leuk stukjes te lezen van onze experts ter plekke xistnc en Spartacus. Dank!
7 mei 2017 11:00
Kan mij toch niet voorstellen dat als er zo'n harde (zij)wind staat als dat hier door leden ter plaatste beschreven wordt, het peloton bij elkaar gaat blijven. Daarvoor is er nog veel te veel nerveusiteit. Dat het een korte etappe én er morgen een rustdag is, helpt ook niet.
7 mei 2017 11:08
Volgens de Eurosport programmering begint de uitzending pas om 15.00uur door de motoGP ervoor.
7 mei 2017 11:37
'Ik weet wel niet of Sky daar echt het team voor heeft.'

Thomas zelf ook uitstekende windrijder, waarom zou die niet pogen de concurrentie een hak te zetten ?
7 mei 2017 11:37
@Schipperaar bedankt voor je onnavolgbare (of onvolgbare) reactie. Ik lig serieus al 10 minuten in een deuk!

Ondanks de wind, denk ik niet dat er veel gaat gebeuren. Zal gewoon een massasprint worden, waarbij Greipel, Ewan en Gavaria de favorieten zijn. Ik hoop echter wat anders.
7 mei 2017 11:45
@RV
Waaiers trek je niet op je eentje. Natuurlijk zal hij wel steun krijgen van andere ploegen, maar als je als ploeg vooraf zegt "Thomas en Landa starten op gelijke voet" denk ik niet dat de een de andere al mag "uitschakelen" na 3 ritten, en ik denk ook niet dat Landa in een waaier bij de laatste 30 man zou zitten.
Gewoon Thomas voorin zetten, die kan dat, en Landa voorin proberen te houden, want die kan dat niet.
7 mei 2017 11:53
Nw windkracht 5-6, de etappe is van noord naar zuid in lijn langs de kust, met de laatste 40 km in westelijke richting. Waarom de laatste 40 km pas kans op waaiers? Zodra het open is kans op waaiers dan toch? Tis de hele dag harde wind van schuinachter, en laatste stuk van schuinvoor.
7 mei 2017 12:17
https://twitter.com/thijszonneveld/status/861148324602294272
Hopelijk gaan we dit al eerder dan in de laatste 7 kilometer zien!
7 mei 2017 12:28
Hoe laat begint de uitzending op eurosport 1. Gisteren zei men 14.00 uur.
Maar volgens mij is er eerst motorsport tot 15.00 uur???
7 mei 2017 13:04
dit worden waaaaiers
7 mei 2017 13:31
Waarom niet zelf het initiatief nemen vandaag TLJ? Kijkend naar alle ploegen misschien wel de beste voor het vormen van waaiers. Combotje met de andere Lotto? Misschien BMC en QS ook?
7 mei 2017 13:34
@Romāns Vainšteins
Je bedoelt deze Thomas?
7 mei 2017 13:41
Combootje altijd tegen Spanje/Italië? Waarom niet samen met BM (Nibali), die heeft er ook belang bij Quintana te flikken.
7 mei 2017 13:45
Saaie rit man.. knal er dan een bergje in vlak voor de finish.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.