Giro 2017: Voorbeschouwing op de koninginnenrit over de Mortirolo en de Stelvio
foto: LaPresse
dinsdag 23 mei 2017 om 06:00

Giro 2017: Voorbeschouwing op de koninginnenrit over de Mortirolo en de Stelvio

Na twee weken Giro staat Tom Dumoulin stevig aan kop. Voor de Limburger breekt de week van de waarheid aan. De week die Steven Kruijswijk vorig jaar en Dumoulin in de Vuelta van 2015 fataal werd. ‘Wij Nederlanders’ weten dus dat we niet te vroeg moeten juichen. Vergelijk het met een examenweek, waarin Dumoulin voor elke toets moet slagen. Te beginnen met de koninginnenrit in de Alpen, waarin de Mortirolo en twee keer (!) de Stelvio beklommen moeten worden. WielerFlits werpt een blik op het parcours en de favorieten.

Parcours
Voor de tweede keer in de geschiedenis is Rovetta de startplaats van een Giro-etappe. De eerste kilometers gaan door de Camonica-vallei, maar niet lang na het vertrek moet er al geklommen worden; de Mortirolo wacht. Weliswaar via de minder bekende zuidzijde, maar ook die kent stijgingspercentages tot 16%. Op de top van de berg – dit jaar omgedoopt tot de Scarponi-beklimming – zijn er dubbele bergpunten te verdienen. Dinsdag is de Mortirolo slechts een voorgerecht. Het hoofdmenu luistert naar de naam Passo dello Stelvio. Met zijn 2758 meter is de Stelvio afgetekend het hoogste punt van de Giro d’Italia. Traditioneel krijgt de renner die hier als eerste passeert de Cima Coppi-prijs. Daardoor zijn er extra punten voor de bergprijs te verdienen.

Vanuit Bormio klimt men in tweeëntwintig kilometer – gemiddelde stijging 7,1% – naar de pasovergang, om via de bekende achtenveertig haarspeldbochten af te dalen en (voor het eerst in de historie) via Zwitserland de noordzijde aan te vatten. Daar wordt in ruim dertien kilometer 1130 meter geklommen, goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. Vanaf de Umbrailpas, net iets onder de Stelvio, daalt men af terug naar finishplaats Bormio.

Bergen
– Passo del Mortirolo (1e categorie, 12,6 km aan 7,6%)
– Passo dello Stelvio (Cima Coppi, 21,7 km aan 7,1%)
– Umbrailpass (1e categorie, 13,4 km aan 8,4%)

Start: 10:40
Aankomst: Aankomst: 16:47 – 17:40

Favorieten
Het spel gaat beginnen. De favorieten moeten hun kaarten op tafel leggen. Pokeren is toegestaan, maar wie niet het achterste van zijn tong laat zien, kan hier wel eens de Giro definitief verliezen. Voor velen is de eindwinst nog niet uit het zicht en is het podium zeker nog haalbaar. Gaan we een eerste echte schifting doorgevoerd zien worden?

foto: LaPresse – Gian Mattia D’Alberto

De beste tot nu toe? Tom Dumoulin, met overmacht heeft onze landgenoot de eerste twee weken doorstaan. Zichtbaar scherp en fris kwam hij uit de ‘Lombardije’-etappe. Zijn Sunweb-ploeg is wel gehavend door het uitvallen van Wilco Kelderman. Dat zal Dumoulin gaan merken, zeker in deze derde week. Laurens ten Dam lijkt de laatste steun bergop te gaan worden. In de etappe naar Bagno di Romagna liet liet Sunweb zien tactisch ook te kunnen anticiperen. Het stuurde in die rit Ten Dam vooruit met de vroege vlucht. In deze etappe kan ook een renner als Preidler of Geschke die rol op zich nemen. Dat zou een extra man betekenen in een later stadium van de etappe. Over zijn eigen vorm hoeft Dumoulin zich geen zorgen te maken, die is goed. Misschien niet de beste klimmer, maar op geleidelijke cols als deze zal de tijdrijder in hem naar boven komen. Dan behoort hij tot de besten.

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

De beste klimmer is Nairo Quintana. Dat liet de Colombiaan al zien op Blockhaus. Dit keer krijgt de Movistar-kopman drie keer eenzelfde soort klim voor de kiezen. De opeenvolging van beklimmingen valt in het straatje van zowel Quintana als zijn ploeg Movistar. De Spanjaarden zullen geheid een renner in de vroege vlucht sturen, misschien zelfs wel twee. De vraag is wanneer Quintana zelf in actie komt. Op de Stelvio of op de Umbrailpass? Een voorsprong van een minuut op de top van de slotklim moet genoeg zijn om ook met voorsprong aan de finish te geraken. Afdalen is namelijk niet Quintana’s favoriete onderdeel.

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Vincenzo Nibali kijkt juist uit naar de afdalingen. De Haai van Messina moet niet uit het oog verloren worden nu de finishlijn na een afdaling van twintig kilometer is getrokken. Wat een probleem lijkt te worden voor de kopman bij Bahrain Merida, is het klimwerk. Op Blockhaus vergaloppeerde hij zich en richting Oropa verloor hij in de laatste kilometer een halve minuut. Met Franco Pellizotti aan zijn zijde kan hij misschien iets uitrichten om zijn vierde plaats in het algemeen klassement te verbeteren. De achterstand op Dumoulin is 3.40, op Quintana een kleine minuut. De nummer vijf in het klassement is Ilnur Zakarin. Voor hem moet dit ook een ideale etappe zijn. Richting Bergamo liet hij zich bijna verrassen, maar op het laatste moment haalde hij de groep der favorieten bij. In Oropa was hij dan weer de enige die Dumoulin uit kon dagen. De lange Rus is een geduchte kanshebber voor deze rit. De afsluitende afdaling werkt dan weer in zijn nadeel.

foto: Sirotti

De tijd dat Thibaut Pinot met schrik een afdaling inging, ligt achter ons. In de rit naar Bagno di Romagna probeerde de Fransman in de afzink de rest te verrassen, maar dat lukte toen niet. Dit keer zal hij het van zijn klimwerk moeten hebben. Waar de FDJ-kopman op Blockhaus sterk oogde, was hij richting Oropa vroeg gelost. Weet hij zich te herpakken en kan hij zijn derde plek in het klassement vasthouden? Dan hebben we de eerste vijf van de rangschikking gehad. Op nummer zes staat Bauke Mollema, ruim vier en een halve minuut achter Dumoulin. Oropa moet de Groninger snel vergeten. Aanklampen lijkt het devies, maar misschien weet hij wel iets uit een speciaal vaatje te tappen. Want op Blockhaus ging het hem voor de wind. Domenico Pozzovivo is zevende en is al redelijk anoniem de eerste twee weken doorgekomen. Pozzovivo rijdt goed bergop, maar er zit nooit een echte uitschieter tussen voor de pocketklimmer. Etappe 16 lijkt ideaal voor hem. Laat hij op weg naar Bormio de benen spreken?

Steven Kruijswijk

foto: Sirotti

Steven Kruijswijk lijkt weer ‘de oude’ te worden. In de eerste twee weken wilde het niet vlotten voor de kopman van LottoNL-Jumbo. Kleine valpartijen en hier en daar wat tijdsverlies. Maar desondanks staat hij tiende in het klassement. Wel heeft hij een forse achterstand op klassementsleider Dumoulin; ruim zeven minuten. Dit moet zijn week worden. Dit is dan ook een etappe die Kruijswijk ligt, vanwege de vele klimkilometers. Vorig jaar bleek hij in dit soort ritten de sterkste. Kan hij een eerste slag slaan? Dan moet hij Adam Yates achter zich houden. Orica-Scott heeft veel vertrouwen in de jonge Brit, die na zijn val in aanloop naar de Blockhaus achter de feiten aan rijdt. Is hij in staat om in deze derde week de stap naar de top tien te maken?

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Door de grote achterstand van de favorieten op Dumoulin zullen zij elke kans op bonificaties proberen te grijpen. De kans dat er een aanvaller wint, lijkt dan ook klein. Als dan toch een vluchter wint, let dan op Mikel Landa. De Spaanse klimmer staat op bijna drie kwartier in het klassement en liet richting Oropa zien nog steeds met de besten mee te kunnen. Bewijst hij zijn aangeslagen Sky-ploeg een dienst door voor ritsucces te zorgen? Andere namen die – om verschillende redenen – in de aanval zullen gaan, zijn Omar Fraile, Daniel Teklehaimanot, Pierre Rolland, Jan Polanc en Rui Costa.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali
** Ilnur Zakarin, Thibaut Pinot, Mikel Landa
* Steven Kruijswijk, Adam Yates, Bauke Mollema, Domenico Pozzovivo

Weer en TV
De renners kunnen op weg naar Bormio rekenen op prima weersomstandigheden. De temperatuur ligt rond de 21°C en het blijft droog. Op de top van de beklimmingen is het logischerwijs wat frisser, de temperatuur ligt daar rond de twaalf graden.

De etappe wordt vanaf 12:30 rechtstreeks uitgezonden door Eurosport. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel.

RIDE Magazine
151 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
22 mei 2017 12:06
Voor de Giro had ik de 3 sterren van Dumoulin wel wat optimistisch gevonden, inmiddels niet meer. Ik heb ook zo het gevoel dat hij morgen wederom gaat verrassen. Verwacht naar het einde van de week toe meer verval..
22 mei 2017 12:16
Wat een monster rit!
Hoop op super benen voor Tom!
22 mei 2017 12:19
Bahrain Merida zal met de lange afdalingen wel wat proberen. Ik denk dat Quintana wacht tot de laatste beklimming. Dumoulin zal flink getest worden!
22 mei 2017 12:22
Hier kan met minuten gesmeten worden, maar ik verwacht niet dat dit gaat gebeuren. De mannen achter Dumoulin staan niet ver uit elkaar, waardoor ze nog geen alles-of-niets aanval zullen plaatsen op de eerste of tweede klim. Ik denk aan stevig tempo rijden door Movistar en Quintana die vroeg aanvalt op de laatste klim. Ook omdat hij niet zoveel vertrouwen heeft in zijn daalkunsten na zijn val (verwacht ik), zal hij wel niet te laat eraan willen beginnen. Het grotere gevaar zie ik in Nibali, die zie ik wel demarreren vlak voor de top van de Stelvio. Hoe dan ook: het gaat een epische dag worden.
22 mei 2017 12:22
Ik ben blij dat deze etappe na een rustdag komt, dat is denk ik in het voordeel van Dumoulin. Verder ben ik toch wel bang dat hij nog aardig wat tijd gaat verliezen. Ik vind het bergop niet super sterk ogen, maar dat komt denk ik vooral doordat hij niet direct op het wiel rijdt maar kiest voor een stabiel tempo.
22 mei 2017 12:24
edit redactioe, bedankt, aangepast
Voor de rest : het wordt morgen hopelijk zzzuppperrrr zzzpannnennnd !!! :p
22 mei 2017 12:25
Dit wordt in principe de makkelijkste rit van de week op de tijdrit na voor Dumoulin.
22 mei 2017 12:26
Quote:
De etappe wordt vanaf 13:30 rechtstreeks uitgezonden

Is het nergens eerder te zien? Dagje vrij gepland, gaan we niets van de Mortirolo zien..
22 mei 2017 12:27
Wat een monsterrit. De Stelvio ligt er prachtig bij;
https://www.webcamgalore.com/webcam/Italy/Stelvio-Pass/421.html

Ik merk dat de bloeddruk nu al stijgt. Na al die keren 'net niet'. De Mortirolo zal wel warm trappen en de strijd om de kopgroep worden. Ik kan mij bijvoorbeeld heugen van de fatale rit van Kruijswijk dat Astana geen TLJ in de kopgroep duldde. De Stelvio hoog tempo rijden en de aanvallen op de Umbrail.

Ik kan niet wachten. Te spannend dit
22 mei 2017 12:28
Weet iemand hoe laat ze verwachten binnen te komen?
22 mei 2017 12:28
@robotour, hoe dan? Deze etappe is voor niemand makkelijk.

etappe 19 en 20 lijken me toch een stuk makkelijker voor Tom, zeker omdat hij niet de beste klimmer is op de steile, lange cols.
22 mei 2017 12:34
Finish rond 17:15
22 mei 2017 12:36
Verschil zal hier in de minuten gaan lopen. Alles mogelijk in zo'n monster van een etappe. Ik verwacht winst van quintana. Die is hoge hoogten gewend
22 mei 2017 12:37
Een monsterrit van ruim 220 km en de dag erna nog eens 219 km. Niemand gaat zich te vroeg leegtrekken morgen. Pas op de laatste beklimming wordt het oorlog en als er serieuze verschillen zijn ontstaan op de top gaat die oorlog in de afdaling door; met alle gevaren van dien. Ik denk dat Tom Dumoulin wel iets verliest maar niet meer dan een minuut. Als dat lukt zie ik hem de Giro winnen. Hopelijk blijft Kruijswijk net als dit weekend één plek per dag winnen: eindigt hij toch nog als vierde/vijfde.
22 mei 2017 12:38
Zelden zo'n zware rit gezien als deze, 5400 hoogtemeters wordt echt een hel voor de renners. Hoop dat Nibali zijn daalkunsten gaat tonen en solo winnend aankomt in Bormio, met daarachter Dumoulin die zijn voorsprong uitbreidt op Quintana. Dromen mag toch? ;)
22 mei 2017 12:39
Nibali voor een super afdaling
22 mei 2017 12:41
@Icon, omdat in die andere etappes het meer verradelijker is met langere tussenstukken, waarbij ook het ploegenspel van belang is. Morgen is het voor iedereen zwaar en is het voornamelijk lang klimmen en dalen. Nibali kan het alleen in de afdalingen proberen. Bergop zal hij niet zomaar wegrijden en als wel gebeurt, valt hij vaak stil.
Alleen Quintana heeft een sterke demarrage bergop en kan dit ook doortrekken, de andere plaatsen vaak een jump en vallen dan weer stil. Dumoulin gaat gewoon zijn eigen strakke tempo rijden en dan is het afwachten hoe strak dit is en hoe lang hij dat volhoudt.
22 mei 2017 12:42
Deze rit zal voor iedereen moeilijk en zwaar worden, dus niemand die hier vroeg zal aangaan, wel favorieten die er door kunnen zakken, maar hier is niemand in het voordeel.
22 mei 2017 12:43
Wat betreft de aanvallers, schrijf Luis Leon Sanchez en/of Cataldo ook maar op. De Mortirolo omgedoopt tot Scarponi klim, gaat Astana wel bij willen zitten. Zou mooi zijn als de vlucht het haalt.
22 mei 2017 12:43
Rit is gewoon te zwaar gemaakt, dus angsthazen verloop.
22 mei 2017 12:43
De Giro gaat eindelijk echt beginnen!
22 mei 2017 12:47
Rai Sport gaat het vanaf de start uitzenden normaal gesproken. Er is daar altijd wel een stream van te vinden.
22 mei 2017 12:47
Hoewel het op basis van eerdere rondes te begrijpen valt, vind ik het bijzonder dat 'men' aanneemt dat TD in de derde week zwakker zou zijn. Toegegeven, lange bergritten zijn niet in zijn voordeel en zeker niet gezien zijn 'zwakkere' klimploeg. Maar daarentegen is dit pas de eerste grote ronde waar TD zich heeft voorbereid voor een klassement en veel klimwerk. Volgens mij moeten we zijn resultaten in Spanje vergeten! Des te opvallender vond ik zijn waanzinnige tijdrit, omdat ik er op rekende dat hij door beter te klimmen ietsje minder zou gaan tijdrijden. Echter, geen reden om aan te nemen dat TD niet over meerdere bergen kan komen met Quintana. Ploegenspel en pech, dat zijn de grootste gevaren mijns inziens.
22 mei 2017 12:55
Rit van de waarheid voor Dumoulin. Explosief bergop rijden kan Tom, maar hoe zit het met zijn duurvermogen? Ik hoop er het beste van, maar hij heeft het nog niet laten zien in een dergelijke loodzware etappe.
22 mei 2017 12:56
de winnaar van gister Jungels zou ik ook een ster geven
1 2 3 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.